Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Moniq 12:56, 18 kwi 2017

Szkoda tych Turek. Ja mam szmaragdy kilka lat ale jak na razie nie zauważyłam zeby brazowialy. Zapowiada sie fajny spektakl tulipkowy, o ile nawracająca zima pozwoli
U mnie bergenia jeszcze w pąkach przy ziemi.
babka 14:23, 18 kwi 2017

Zana napisał(a)
No to jesteś chyba prekursorką wiosennego sadzenia tulipanów zwieńczonego sukcesem. Wyglądają pięknie.
Wesołych Świąt Reniu

Oto to, potrzeba matką wynalazków
Jak tam Reniu po świętach ??
07_Rene 16:26, 18 kwi 2017

Gardener27 napisał(a)
Oj ... kiepsko te tuje wyglądają, mam nadzieję że i tym razem opanujesz sytuację. Ja wszystkie żywopłoty u siebie mam ze szmaragdów ale nigdy Tfu Tfu nie miałem z nimi problemu.

Moje Gaury niestety co do jednej padły a tak się zastanawiałem czy by je nie okryć na zimę

Też mam nadzieję. Szkoda, bo już musiałam sporo te tuje przyciąć, kolejna wycinka suchych porażonych gałązek i będzie dużo różnica z pozostałymi.

Ja gaury nie okrywałam, spisałam ją na straty. Przezimowała, bo rośnie pod murem od wschodu, czyli miała zimą sucho i zacisznie.

eee_taam napisał(a)

z tujami u mnie podobnie ...do dziś myślałam ze one nie łapią takich chorób

gaura jest super ale u mnie tez jednosezonowa i dałam sobie z nią spokój

Gaurę kupiłam też jako jednosezonową. Nie spodziewałam się nawet że przezimuje.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie się tak działo z moimi tujami tymi złotymi największymi Mała Mi kazała pryskać trzy cztery razy w roku na grzyba to pryskam i się uspokoiło

Tak właśnie muszę zrobić...
Teraz planuje 2x prysnąć chemią. A potem jak się skrzyp polny pojawi to będę zapobiegawczo pryskać wywarem, żeby je wzmocnić.

Zana napisał(a)
No to jesteś chyba prekursorką wiosennego sadzenia tulipanów zwieńczonego sukcesem. Wyglądają pięknie.
Wesołych Świąt Reniu

Anula, wstyd się przyznać, ale czosnki też wiosną dopiero sadziłam. Cebule przezimowały w wiadrze na polu.

Milka napisał(a)
U mnie jesienią na tujach było full brązowego, ale że stale wiatry wiały, to je wyczyściło, nie wiem czy to choroba czy co, ale na razie ok. Buksy mi chorują, pryskać nie ma jak, przy tych deszczach.
Masz ogromne bukiet tulipanowe
Nornice też kiedyś miałam, na razie spokój, same się wyniosły albo koty sąsiedzkie pogoniły, bo nic nie robiłam. Natomiast dziury krecie są, ale bez kopców.
Życzę lepszej aury, niż ja mam
A, posiałam pomidory, ale słońca brak, to jak mi wzejdą???

Dziękuję, przyda się, bo u mnie aura też nieciekawa.

Moniq napisał(a)
Szkoda tych Turek. Ja mam szmaragdy kilka lat ale jak na razie nie zauważyłam zeby brazowialy. Zapowiada sie fajny spektakl tulipkowy, o ile nawracająca zima pozwoli
U mnie bergenia jeszcze w pąkach przy ziemi.

Tylko kilka jest chorych... Nie zdążyłam zrobić oprysku a teraz pogoda się załamała... Zadbać muszę o wszystkie, bo szkoda, żeby się choroba rozniosła.

babka napisał(a)

Oto to, potrzeba matką wynalazków
Jak tam Reniu po świętach ??

Tak Olu było rano... Gdyby nie pisanki mogłoby mi się coś pomylić

Cały dzień śnieg z deszczem. Na razie jest +2 to topnieje, ale w nocy ma być przymrozek. Szkoda bo hosty od Ciebie już wyszły, powojnik wielokwiatowy zapączkowany, piwonia majowa... Wszystkiego nie okryje, nie ma szans.

Agania 18:33, 18 kwi 2017

Mamy zimę tej wiosny, aż smutno się zrobiło, u mnie dużo więcej śniegu, właśnie wróciłam z ogrodu, byłam otrzepywać śnieg z roślin dużo tego i bardzo ciężki śnieg, oby go więcej nie było.
Pozdrawiam Reniu
Kawa 19:07, 18 kwi 2017

kurczę Renia ale pogoda
tuje mnie też martwią u mnie niektoretez tak wyglądały
będę pryskać
babka 19:56, 18 kwi 2017

Hostom nic nie będzie, to żelazne rośliny. U mnie rok rocznie zimują w donicach, w tym roku zostały tam gdzie stały latem czyli pod północną ścianą domu. Nawet ich liśćmi nie okryłam i przeżyły bez problemu.
Pogody wam nie zazdroszczę, u nas słońce dziś świeciło ale zimny wiatr hulał cały dzień a w nocy przymrozku się spodziewamy. Jednak śnieg nas nie zaskoczył.
Niech juz będzie lato, wolę lato
abiko 20:00, 18 kwi 2017

Też mi się wydaje, że hostom nic nie będzie. Ja swoje wysadziłam, bo rabatę zmieniam i są też w donicy. U mnie chalpie na trawniku masakrycznie.
margaretka3 20:26, 18 kwi 2017

U mnie, Reniu, gaura też przeżyła, wszystkie kępki. A tuż obok gaury karczoch wypuszcza nowe listki. Nie okrywałam ich. Posadzone na zacisznej rabacie, osłoniętej przez dom od zachodnich wiatrów.
Oby tylko teraz ich nie wymroziło. Ale widzę, że prognozy dla naszego regionu ciut lepsze niż były wczoraj.
anabuko1 21:45, 18 kwi 2017

O jacie,ale miałaś pogodę.
To ja już nie marudzę,że zimnica.
Ale śniegu u siebie nie miała.I chciałoby się,aby tak było
07_Rene 10:59, 19 kwi 2017

Agania napisał(a)
Mamy zimę tej wiosny, aż smutno się zrobiło, u mnie dużo więcej śniegu, właśnie wróciłam z ogrodu, byłam otrzepywać śnieg z roślin dużo tego i bardzo ciężki śnieg, oby go więcej nie było.
Pozdrawiam Reniu

Dziś powtórka
Jak wyglądam przez okno to mi zimno... Już zdecydowanie przestawiłam się na ciepełko.

Kawa napisał(a)
kurczę Renia ale pogoda
tuje mnie też martwią u mnie niektoretez tak wyglądały
będę pryskać

Jak mus to mus... Może da się uratować.

babka napisał(a)
Hostom nic nie będzie, to żelazne rośliny. U mnie rok rocznie zimują w donicach, w tym roku zostały tam gdzie stały latem czyli pod północną ścianą domu. Nawet ich liśćmi nie okryłam i przeżyły bez problemu.
Pogody wam nie zazdroszczę, u nas słońce dziś świeciło ale zimny wiatr hulał cały dzień a w nocy przymrozku się spodziewamy. Jednak śnieg nas nie zaskoczył.
Niech juz będzie lato, wolę lato

U nas dziś znowu śnieżnie i mokro... Też wolę lato - zdecydowanie.
Hosty w donicach też planuje w tym sezonie. Nawet sobie zamówiłam hostę Popcorn, o której piszą, że świetnie nadaje się do donic, bo rośnie tak w kupie Będzie okrywała nóżki powojnikowi - bo przyznam się Ci, że kupiłam 4 powojniki w LM jeszcze przed świętami

abiko napisał(a)
Też mi się wydaje, że hostom nic nie będzie. Ja swoje wysadziłam, bo rabatę zmieniam i są też w donicy. U mnie chalpie na trawniku masakrycznie.

U mnie też mokro niesamowicie się zrobiło. Woda stoi

anabuko1 napisał(a)
O jacie,ale miałaś pogodę.
To ja już nie marudzę,że zimnica.
Ale śniegu u siebie nie miała.I chciałoby się,aby tak było

Obyś Aniu nie miała takiej pogody.

margaretka3 napisał(a)
U mnie, Reniu, gaura też przeżyła, wszystkie kępki. A tuż obok gaury karczoch wypuszcza nowe listki. Nie okrywałam ich. Posadzone na zacisznej rabacie, osłoniętej przez dom od zachodnich wiatrów.
Oby tylko teraz ich nie wymroziło. Ale widzę, że prognozy dla naszego regionu ciut lepsze niż były wczoraj.

To świetna wiadomość. Ja mam tą gaurę z bordowymi liśćmi i różowymi kwiatami. mam nadzieję, że jej przymrozki nie zetną.