Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 21:36, 23 cze 2015

babka napisał(a)

Ja mam litość nad jeżami, które u mnie buszują codziennie. Nie mogę im tego robić. Robię obchód, zbieram i wyrzucam.... do sąsiada
Ale sąsiad ma nieużytki więc sie nie gniewa

W tym sezonie jeszcze nie widziałam, ale do tej pory też u mnie jeże były. I jaszurek mam pełno.
Ja wychodze z założenie, że wszystkich ślimaków i tak nie wybiję, bo w koło pełno pól i nieużytków, a przynajmniej przy domu nie będą się mi mnożyć. Za to granulek prawie nie sypie
Widzę, że w miejscach gdzie eliminowałam jest ich ciut mniej, ale są. A w pozostałych terenach to ślimak na ślimaku, niestety.

babka 21:51, 23 cze 2015

07_Rene napisał(a)

W tym sezonie jeszcze nie widziałam, ale do tej pory też u mnie jeże były. I jaszurek mam pełno.
Ja wychodze z założenie, że wszystkich ślimaków i tak nie wybiję, bo w koło pełno pól i nieużytków, a przynajmniej przy domu nie będą się mi mnożyć. Za to granulek prawie nie sypie
Widzę, że w miejscach gdzie eliminowałam jest ich ciut mniej, ale są. A w pozostałych terenach to ślimak na ślimaku, niestety.

Ale śliczny portret
U mnie też sporo jaszczurek które systematycznie wydzieram kotu z pyska ...

Co do jeżyków to rzadko je widuję ale codziennie zostawiają pamiątki w ulubionych miejscach
Konieczki 13:58, 24 cze 2015

Renia ja wiem zaproszę Cię jak ogarnę ogórd na kawkę? Porobisz trochę zdjęć? A Twoje pociech w jakim wieku u mnie 12 i 3 ja mam córy, może się pobawią.
07_Rene 22:30, 24 cze 2015

Konieczki napisał(a)
Renia ja wiem zaproszę Cię jak ogarnę ogórd na kawkę? Porobisz trochę zdjęć? A Twoje pociech w jakim wieku u mnie 12 i 3 ja mam córy, może się pobawią.

To prawie jak u mnie córka 13, syn 3

Jak się pstryka duża zdjęć to zawsze jest z czego wybrać kilka, ale chętnie obfocę Twój ogród jak tylko chcesz

Dzisiaj byłam na zakupach: róża, dwa carexy, 2 hamaki. od koleżanki ukopałam trzy siatki zieleniny i.... złapałam gumę. A że jestem tylko kobietą, co owszem dopompuje opony w samochodzie, zatankuje, oleju doleje i innych płynów, ale koła niestety nie wymienie;(
Dlatego fotki będą może jutro....
babka 23:36, 24 cze 2015

Nic tylko się upić Żeby jeszcze było czym
Najważniejsze że w końcu dotarłaś do domu, na fotki poczekamy
07_Rene 23:21, 25 cze 2015

Miałam dokupic carexów fc na rabatę z przodu, ale sadzonki mniejsze niż moje dzielone w ub.r. kosztowały 17zł! Kupiłam tylko jedną... i drugiego carexa testacea prairie frie. Ładny, ale może mieć problem z przezimowaniem.

Poza tym idę w rośliny okrywowe. Ściółkowanie u mnie przyciąga nornice Dlatego wpadłam na pomysł, żeby zadarniać roślinami powierzchnie, oczywiście do granic rozsądku.

Dostałam wczoraj złotą tojeść, kopytnika, dąbrówkę i jeszcze jakieś trzy inne, których nie pamietam nazw.

i pierwiosnka jakiegoś

babka 23:34, 25 cze 2015

Ładny ten testacea prairie frie, oryginalny. Wygooglowałam go sobie i widzę, ze on w rudości się będzie przebarwiał dość intensywnie, ciekawie
Najwyżej go na zimę gałązkami zabezpieczysz, warto spróbować

07_Rene napisał(a)

Plan z zadarnianiem świetny, u Tessi kopytnik wygląda przepięknie. Sama na niego zachorowałam Tojeść mnie kiedyś kusiła, będę ją u Ciebie obserwować. Z czasem myślę trochę uszczuplać kamienie na gazonach więc takie obserwacje mi się przydadzą
07_Rene 23:47, 25 cze 2015

babka napisał(a)
Ładny ten testacea prairie frie, oryginalny. Wygooglowałam go sobie i widzę, ze on w rudości się będzie przebarwiał dość intensywnie, ciekawie
Najwyżej go na zimę gałązkami zabezpieczysz, warto spróbować

Końcówki ma pomarańczowe, myślę gdzie go dać.

Plan z zadarnianiem świetny, u Tessi kopytnik wygląda przepięknie. Sama na niego zachorowałam Tojeść mnie kiedyś kusiła, będę ją u Ciebie obserwować. Z czasem myślę trochę uszczuplać kamienie na gazonach więc takie obserwacje mi się przydadzą

U mnie tojeść ta zwykła zielona się sieje na maxa wszędzie. Nie mogłam uwierzyć jak się okazało, że ją w szkółkach normalnie sprzedają, ale ta złota nie jest ekspansywan, bo ją już mam od 2 lat. A teraz mam więcej
Jutro pokażę resztę. Zmykam
malgorzata_s... 22:59, 26 cze 2015

Reniu u mnie larwy biedronek załatwiły inwazję mszyc na czereśni Też na szczęście nie popryskałam Jaszczura super U mnie dzisiaj już ładna pogoda była Pozdrawiam
07_Rene 23:14, 26 cze 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Reniu u mnie larwy biedronek załatwiły inwazję mszyc na czereśni Też na szczęście nie popryskałam Jaszczura super U mnie dzisiaj już ładna pogoda była Pozdrawiam

Lubię larwy biedronek Kupiam ostatnio różę z mszycami, postawiłam koło cisów. Dziś patrzę, mszyc prawie nie ma. Za to larwy biedronki są. Chyba je będę zbierać i podrzucam, tam gdzie trzeba