Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:16, 11 mar 2018

nawigatorka napisał(a)
u nas ogniska to standard na wsi. Bo to taka prawdziwa wiejska wies.
Ciemierniki lubią popiol. Dobrze pamietam?

U mnie łatwo z tym nie jest, szczególnie że teraz wszyscy wyczuleni na smog.

Tak ciemierniki mają zasadowe wymagania

lindsay80 10:17, 11 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)

O ile pamiętam to Gruszka, ale jeszcze podpytaj

Dzięki, zasięgnę jezyka
10:25, 11 mar 2018
pomocnika masz ...jakie to wspaniałe

Macham Edytko
lindsay80 10:30, 11 mar 2018

eee_taam napisał(a)
pomocnika masz ...jakie to wspaniałe

Macham Edytko

W sumie to robótka przyjemna bo krzaczki niewiele większe od niej, gałązki cienkie bo regularnie ciete - najgorsze to sprawić żeby się chciało, ale moje dziecię chyba też będzie ogrodowym frikiem bo lata po ogrodzie I wypatruje jakie się roślinki pokazują po zimie
10:48, 11 mar 2018
lindsay80 napisał(a)

W sumie to robótka przyjemna bo krzaczki niewiele większe od niej, gałązki cienkie bo regularnie ciete - najgorsze to sprawić żeby się chciało, ale moje dziecię chyba też będzie ogrodowym frikiem bo lata po ogrodzie I wypatruje jakie się roślinki pokazują po zimie

super

Kasya 10:59, 11 mar 2018

Ja nawet widziałam ze poszatkowane miskanty można używać fo ściółkowania rabat
Pluszakowa 14:23, 11 mar 2018

lindsay80 napisał(a)

Na razie nic nie zamawiałam, ale pewnie się na coś skuszę- czekam na ofertę od Finki, dam znać jakby co

Jakiej odmiany cisa szukasz I ile chcesz kupić sadzonek?

Masz na myśli ten ogród po Dziadkach?

Tak, to ten ogród po Dziadkach. Fish chce na kawałek żywopłotu i chyba hilli żeby było bez owoców z uwagi na dzieci. Sztuk, to zależy od ceny jak jakiś małe to wezmę z zapasem a tak, to pewnie z 50-60. Może nawet 100. Chciałabym cisy z uwagi na cenę troszkę mniejsze i tańsze kupić wcześniej i na nie poczekać. Koncepcja gdzieś kiełkuje.

Tamtą odmianę ma moja mama, a ja mam fire ball. Dobrze że kartka po zimie na miejscu.
Madzenka 16:27, 11 mar 2018

Moja rozdrabniarka do gałęzi nie radzi sobie z miskantami (zapycha się), palić nie mogę. Musze czekać aż w kwietniu zaczną odbierać bio. Mam cały stos worów!
Córcia rozważna i romantyczna
nawigatorka 16:54, 11 mar 2018

Nie wyobrażam sobie zbierać u nas traw w wióry wczoraj było ich kilkanascie (takich po 300 l) a przeciez trzcinniki i seslerie mialm już w styczniu wycięta i z nich 5 ognisk. Myśle ze dym z traw to nic w porównaniu z tym co z niektórych kominów leci
Gruszka_na_w... 21:20, 11 mar 2018

lindsay80 napisał(a)

Swoją drogą czy ktoś próbował w maszynie do robienia zrąbków poszatkować miskanty, da się to zrobic?

Podczytuję od dawna, bo ogród wart rzucenia nań okiem.
Miskantom ścinałam kwiatostany, a do rozdrabniacza wrzucałam tylko patyki. Mam model elektryczny ze średniej półki. Najlepiej ciął te największe miskanty: giganteusy, malepartusy, zebrinusy. Przy tych bardziej miękkich czasem liście zapychały wylot, ale lekkie popchanie śrubokrętem od dołu niwelowało ten problem. Ścinek miskantowych używam do ściółkowania truskawek (owoce się nie brudzą) i rozluźnienia ziemi w warzywniku, część wrzucam na kompost.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies