Ooo widzisz Iwonka Ci wytłumaczyła co i jak
Z tymi orlikami to nie mus - jak będziesz miała urodzaj to pamiętaj tylko, że jestem w potrzebie a jesli nie to nie ma sprawy
Buziaki kochana
Ja się chyba załamię.Mam 20 świerków serbskich i co ? Wszystkie chore...albo grzyb zamieranie końcówek pędów,albo ochojnik...
Końcówki młodych pędów skręcają się a u kilku parę gałązek od czubka uschło.
Przy reszcie wszystkie przyrosty zieloniutkie ale opadniete w dół albo już skręcone.
Obszukałam pod kątem szkodników i może jakieś skrzydlate maciupkie coś na niektórych igłach od spodu jest ale naprawdę niewiele.. i nie widzę tego na wszystkich ..więc przypuszczam,że jednak to grzyb...
Zawiodłam sie na świerkach serbskich jeśli chodzi o ich zdrowotność..
chyba nie ma roślin, które mają zapewnione niechorowanie
pędy przytniesz i roślina się zregeneruje, ale trzeba wygonić szkodnika lub chorobę
a najpierw postawić diagnozę
co do szałwii, to jeśli jej kwiaty całkiem klapły i po 1 nocy się nie podniosą, to chyba bym ją przycięła
Iza Pokaż tą szalwię.
Na temat świerków nie pomogę bo nie bardzo znam się na szkodnikach czy innych ale powiem ci, ze ja u siebie mam problemy z tujami - mam takie jedno miejsce gdzie co roku wypada mi kilka sztuk tujek bo ... okazało się, że w ziemi mam pozostalości po wyciętych/wykopanych jakiś czas temu drzewach, które są źródłem choroby grzybowej praktycznie niemożliwej do zlikwidowania ... mam nadzieję, ze u Ciebie to nie jest to ale napisałam bo warto wiedzieć