Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 21:09, 06 lut 2015

Karol99 napisał(a)

Piękne sadzonki Ci wyszły

ciekawe za ile zakwitną?
rozark 21:10, 06 lut 2015

Bogdzia napisał(a)
Reniu w wątku o ptakach dopiero dziś zobaczyłam Twoje pytanie z października. Napisałam odpowiedz.

Odpisałam u Ciebie
rozark 21:22, 06 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Bardzom nieczasowa ale zerkam: trzymaj się kolorów . Mówisz o jednym zestawie (biały - czerwony: proponuję dodać lekko filetowy i żółty a ograniczyć biały))a pokazujesz drugi zestaw (na zdjęciu: malinowo- białe kolory).

Może być różnorodność gatunków ale wtedy trzeba trzymać się kolorów.

Ewciu Pszczółko,

Dzięki że znalazłaś czas aby mnie odwiedzić.

Biały spróbuje zmniejszyć bo stipa srebrna i boję się że wyjdzie bardzo zimna rabata.
Fioletowy to może szałwia albo kocimiętka?
Jutro biorę się za rozrysowanie, mam nadzieję że będzie łatwiej po wyborze roślin. Zawsze to krok do przodu .
A zdjęcie pokazuję bo ten zestaw przynajmniej w części, powielę na innej nie prezentowanej jeszcze rabacie.

Nie wiedziałam, że projektowanie/decydowanie to takie trudne zadanie.
Zwłaszcza jak się wszystkie rośliny chce mieć ( tylko do iglaków mnie nie ciągnie) a mało miejsca. Pocieszam się, że zawsze mogę coś zmienić, ale na razie to zmieniam co roku i zaczynam tego nie ogarniać. Przydałoby się tak coś zrobić żebym ze 3 lata wytrzymała bez przesadzania, dosadzania choć na jednej rabacie. To już będzie coś - mam nadzieję że dzięki wam mi się to uda .
rozark 21:34, 06 lut 2015

jankosia napisał(a)
Renia zdjęcie jej stąd?
http://outofmyshed.co.uk/tag/lush-garden-planting/

nie znałam tej strony wcześniej
podoba mi się też jedno zdjęcie poniżej, szkoda że nie opisali co tam jest: trawy, jakaś róża ( tej pewnie bym się doszukała ) i to coś, co podkreśla urodę róży, bardzo lubię takie zestawienia, co najmniej na obrazku

p.s. umie ktoś robić zdjęcia
rozark 21:38, 06 lut 2015

jankosia napisał(a)
Ale fajniejsze zdjecia tej realizacji masz tutaj:
http://www.greenes-landscapedesign.com/projects/show-gardens/hampton-court-2011/

skomentuję jednym słowem profesjonaliści

p.s. a tu ta sama róża tylko z inną byliną, któryś projektant ( albo fotograf ) ją lubi
rozark 21:48, 06 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=86#post_8

Tu masz linka do pięknych zestawień bylin z różami Bardzo mi sie podoba w tym ogrodzie u Agaty

siedzę sobie, piję herbatkę, oglądam i szczęka mi opada z wrażenia

mam nadzieję że mi się ona ( ta moja szczęka ) nie zwichruje

dzięki za podesłanie takich widoków, uczta dla oczu
jankosia 22:13, 06 lut 2015

Generalnie to nie ma nic bardziej rozbudzającego apetyt niż siedzenie w sieci i oglądanie, czytanie relacji z pokazów. Coś się podoba, bierzesz nazwisko w przeglądarkę wstukujesz a tam... Raj! Jeden, drugi trzeci... Dobrze że zaraz wiosna i nie będzie czasu
Tu masz kilka wystaw: http://jannaschreier.com/inspiration/inspiration-from-garden-shows/
Miłego oglądania
Aha, z Chelsea to masz też co nieco na ogrodowisku- korzystaj kobieto
Mala_Mi 14:14, 07 lut 2015

Jak chesz poszukać kompozycji z różami to zajrzyj do wątku Vivy - Kolorowy ogród na piasku...... ale za szczękę nie odpowiadam. Byłam osobiście w tym ogrodzie dwa razy... połowa moich ubytków zębowym tam się została. Dla mnie to mistrzyni komponowania rabat.... ale pamiętaj tam zaglądasz na swoje ryzyko. A ile róż u Vivy....
A kompozycje z wystaw należy brać z lekkim dystansem, bo to ogrody robione na pokaz, na daną chwilę, rośliny dopieszczone i podgonione by kwitły w danym momencie, co nie zawsze jest w naszych ogrodach.
zawitka 15:17, 08 lut 2015

Renia --- hedera juz leci po płocie i na wiosnę myślę że będzie już dobrze dawać czadu Jest posadzona na całej długości ;d
rozark 21:21, 08 lut 2015

Dzisiaj spróbowałam zapolować znaczy się uwiecznić ptaki w ogrodzie. I okazuje się, że nie jest to wcale takie łatwe. Ponieważ:
1) Brak umiejętności fotograficznych
2) Ptaki czujne są bardzo i na każde otwarcie okna reagowały odlotem.

Ale udało się złapać kwiczoła co przychodzi do mnie na jabłuszka

Poza tym była sroka, sójka i sporo sikorek, ale niestety wszystkie inne zdjęcia nie nadawały się do publikacji.

Zaczynam brać lekcje fotografii .