Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

Makusia 08:45, 22 maj 2018

Romka zobacz- niemal Wieszczem swego pokolenia zostałaś Brawo TY- inspirować, napawać optymizmem! Kobieto, łeb w górę, pierś do przodu i zasuwaj. Narzekać będziesz na starość
roma2 18:30, 22 maj 2018

Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Odpisuję ogólnie. Przepraszam! Postaram się poodpowiadać u Wszystkich, gdy trochę więcej czasu będę miała. Do Was zaglądam notorycznie i jestem au courrent

Trochę się przygięłam pod naporem kobiety-inspiracji. Jeśli chodzi o zwykłe życie, to z tego co czytam na forum, są dziewczyny dużo bardziej godne tego miana. Ja po prostu nauczyłam się żyć z wszelkimi bagażami na plecach w miarę normalnie. Czasem płaczę, czasem się śmieję. Nie muszę jakoś szczególnie starać się o pozytywne widzenie tego, co wokół mnie. To jak mówią „mądrzy”, taka konstrukcja psychiczna. Nie wiem, czy jest w tym moja zasługa. Tak mam. „Always look on the bright side of life” jest mi baaardzo bliskie.
roma2 18:35, 22 maj 2018

A tu opisuję, dlaczego jeszcze , nie mogę być inspiracją ogrodową
Jeśli chodzi o poczynania ogrodowe, wystarczy, że opiszę jak rozum człowiekowi myślącemu na ogół (czyli mnie), odbiera . W sobotę, raniutko, bo ok. 6, wywędrowałam w ogród. Z przyszłej kuchni prowadzą drzwi do ogrodu, a najbliżej brzozowy. Nie potrzebowałam okularów, by zobaczyć coś zielone z ryjkiem. Nie jedno, mnóstwo zielonych z ryjkiem na każdej brzozie Na szybko w telefonie, oczywiście na Ogrodowisku przeczytałam Walerka-Mazana i nazwałam zielone z ryjkiem. Obryzg! Miniaturka opuchlaka. Zdecydowałam, że trzeba jednak wykonać oprysk chemiczny. Zapisałam na liście zakupów mężowi. Pomiędzy jajkami, a szparagami. Po śniadaniu męża z listą wybyła, ale ja nie mogłam pić spokojnie kawy. Bo przecież zielone z ryjkiem nie tylko żre liście, ale bezwstydnie uprawia ...rozmnażanie!. Decis decisem. Rano jest, nie będę pryskać, bo widzę i słyszę bzyczki wszelakie! Uzbrojona w rękawiczki gumowe i 5 litrowe czarne wiaderko, udałam się w brzeziniak z myślami zabójczymi dla zielonych z ryjkiem. Nawet łatwo otrzepywałam prosto do wiadra. I tu mi się myślenie wyłączyło. Jak je wyzbierałam. Postanowiłam je utopić . Śmieję się teraz, ale po wlaniu do wiadra wody nie było mi do śmiechu. Mąż zdążył wrócić i wnosił zakupy do domu. Ale przyglądał mi się, jak się później okazało z ciekawością. Otóż po wlaniu wody do robali, te błyskawicznie zaczęły wspinać się po wewnętrznych ściankach wiadra. Pomagało stukanie w boki wiadra . Także ten..., klęczałam nad wiaderkiem i stukałam w boki, coby zielone z ryjkiem się nie wydostawały. Po ok. 3 minutach stukania, zaświtało mi w siwym łbie, że to nie był dobry pomysł. Trzeba było spalić. Jak spalić, gdy pół wiadra wody i robale. Przecedzić robale! Przecedziłam jedynym na działce sitkiem o drobnych oczkach. Robale zaczęły błyskawicznie wspinać się do wyjścia z sitka. Zaczęłam stukać w sitko, by nie wylazły. Mąż na szczęście poważnie zaniepokoił się o stan mego umysłu. Raz klęczę nad wiadrem i walę jak w bęben, potem stukam palcami nie wiedzieć czemu w czerwone sitko, a wszystko z objawami paniki! Przyszedł, coś tam na szybko starałam się wytłumaczyć. Zrozumiał tyle, że nie ogarniam zebranych zielonych z ryjkiem. Chlusnął benzyną (kupioną do kosiarki) podpalił wrzucił robale. Amen! Obawiam się jednak, że ekologia poszła się paść. Choć ja wiem? Miałam zgniatać ?
roma2 18:36, 22 maj 2018

Na sam koniec pochwalę się, iż pojecham na działkę i wróciłam z tejże jako kierowca. Ale to historia na kolejną komedię .
Gosialuk 19:02, 22 maj 2018

Krótko. Uśmiałam się.
Makusia 20:02, 22 maj 2018

Romka "zielone z ryjkiem" i tu moja nieogrodowa wyobraźnia pracuje bardzo dobrze. Już je widziałam, a każdy pod malutkim krawacikiem i w malutkim meloniku. Co bardziej dojrzały z laseczką, lub parasolką do popierania
A w wiadrze, nagle się okazało, że ani laseczki, ani parasoleczki nie potrzebują i zasuwają jak norweskie narciarski

Tak było?
Toszka 21:20, 22 maj 2018

Usmiałam się sednie. Moja wyobraźnia zobaczyła małe Alfiki (ktoś pamięta ten serial?)
I ta skupiona mina nie zezwalajaca na ucieczkę. Ja pewnie też bym do kubełka zbierała
Gosiek33 21:24, 22 maj 2018

Ale się ubawiłam. Czy zieloni kosmici zostali rozpoznani?
mrokasia 21:48, 22 maj 2018

Romka, zacznij Ty pisać książki, masz talent!
Ps. mąż pisze BARDZO WAŻNE pismo i zniesmaczony mnie ucisza, bo chichram się jak opętana czytając już po raz trzeci o Twoich przygodach z zielonymi z ryjkiem
AnnaCh 21:51, 22 maj 2018

Matko, padłam