Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:23, 19 lip 2016

Karabela napisał(a)
U mnie też po kwitnieniu ale już pojawiają się pąki.
Janka pięknie u Ciebie a opisy jak z książki dla profesjonalistów, świetne wpadam w przerwie wakacyjnej i ściskam serdecznie

No Karola, jak nieładnie tak długo gdzieś się podziewać... I znowu gdzieś pędzisz???

Opisy taki tam skrót myślowy dla pasjonatów raczej własne obserwacje, niż jś profeska
Zagajanka 23:28, 19 lip 2016

Olivia Rose Austin, która miała być hitem sezonu, na razie nie powalała na kolana, ale zbudowała przyzwoicie gęsty krzaczek i zaczęła już drugie tłoczenie; na szczęście tym razem trzyma główkę do góry:

Natomiast Ancient Mariner ma pąki i będzie jeszcze kwitł w tym sezonie!

Zagajanka 23:31, 19 lip 2016

Pokaże jak wyglada Swany w trzecim sezonie...
Zdążyła złąpać maczniaka (zwalczony Amistarem) i powyrzucać 1,5 metrowe bicze, kwitnące na końcach. Od deszczu jej kwiatki zrobiły się mocno różowe. Ogólnie mnie denerwuje, ale nie chce mi się rozwalać tej rabaty, bo dopiero niedawno była przerabiana:

Zagajanka 23:37, 19 lip 2016

Wedgwood rose nadal patrzy w dół, chociaż jej piwoniowe kwiaty są boskie:

Claude Brasseur nadal zadziwia kolorem i zapachem (ale podłapał cos na liściach, mus powtórzyć oprysk)

Morden Blush - cudowna różyczka w rozkwicie, ale potem trochę nieładnie przekwita i za bardzo śmieci

Aspirynka w piegach po deszczu

i piegowata wiązanka ślubna w wykonaniu Herzogin Cristiana
Mala_Mi 00:49, 20 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Nostalgie nie mam, chcociaż do poniekąd klasyk różany, - nie moje kolory.
A długo już masz Lavender Flower Circus?

Moja, która rośnie u mnie od zeszłego roku, kwitnie rzeczywiscie do tej pory, ale w tym przypadku ani kolor (za zimny dla mnie), ani jej pokrój krzaczka (miniaturka) mnie jakoś nie podnieca

Lavender to świeżak... nówka z zeszłego roku.. drugi sezon.. kolor mi pasuje bo jest na rabacie żółto-pomarańczowej.. wiec taki zniebieszczony kolor pasuje.. uspokaja żółtki.

Miniaturka??? .. sięga mi do czoła.. taka mała nie jest .. Pashmina jest tylko niska.. i Pastella jest niska, pomimo, że ją mam już 5 rok. Te dwie są niskie.

I sorki za te lata różane, ale jestem dociekliwa.. i informacja dla nowych i dla mnie może się przydać, że np to jest TOP ale z nowych róż.. Róże mają tę wadę, że z wiekiem są coraz bardziej chorowite.... No i ostatnich 3 zim nie było, wiec róże ładnie zimują i pięknie kwitną. Szukam na podmianę róż pancernych i ładnych.. dlatego zajrzałam za TOP-em.. bo połowy nie mam, a może się by nadały na zastępstwo za nieudane....

Madzenka 07:29, 20 lip 2016

Jedziesz w niedzielę do Rosarium?
Zagajanka 09:54, 20 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Jedziesz w niedzielę do Rosarium?

Mogłabym pojechać, a ty się wybierasz?
Kuba 10:06, 20 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Mogłabym pojechać, a ty się wybierasz?

ech kusicie
Zagajanka 10:21, 20 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Lavender to świeżak... nówka z zeszłego roku.. drugi sezon.. kolor mi pasuje bo jest na rabacie żółto-pomarańczowej.. wiec taki zniebieszczony kolor pasuje.. uspokaja żółtki.

Miniaturka??? .. sięga mi do czoła.. taka mała nie jest .. Pashmina jest tylko niska.. i Pastella jest niska, pomimo, że ją mam już 5 rok. Te dwie są niskie

Aniu, wydaje mi się ze Twoja róża to nie Lavender Flower Circus, poniewaz to rzeczywiście miniaturka (wszystkie zrodla podaja, ze ona dorasta do 70 cm). Cala seria Flower Circus jest niska. U mnie 2 krzaczki LFC sadzone jesienią 2015 maja tylko 50 cm, ciagle kwitna i wyglądają teraz tak:

Czy ona u Ciebie pachnie?

Pszczelarnia 12:24, 20 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Tiaa... Dlaczego nie jestem zdziwiona Twoim wyborem?
Artemis jest za duzo ostatnio na tym forum i chyba mi sie troche znudzila jej dominacja ale fakt - piekna jest, kwitnie dluuugo i ma multum kwiatow.

. A jaką wysokość ma u Ciebie i szerokość, i ile lat rośnie w jakiej glebie? Potrzebuję bowiem 3 obserwacji/opinii co do jej rozmiarów.

Zagajanko, oglądając Twój wątek, życzę sobie deszczowych wieczorów, by się napawać Twoimi różami i sposobem prezentacji. Coś niesamowitego!