Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 16:43, 24 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

Kurcze, kusi mnie, żeby Falstaffa kupić...

Kasiu, róża jest fajna, oprócz tego że nadaje się wyłącznie na tył rabaty, jak już pisałam, bo szybko ma łysawe nóżki.

Na zachętę jeszcze jedna foteczka:

Zagajanka 17:08, 24 wrz 2018

Jak już jesteśmy przy purpurach, to pokaże jeszcze parę takich co przed chwilą kwitły.

Tradescant

J.W. Goethe

Munstead Wood

inka74 17:11, 24 wrz 2018

Mój Falstaf chyba w za dużym cieniu bo wysoki i nie chce kwitnąć. Ostatnio z Anią w raju obgadywałyśmy twoją QoS - co ty robisz, że jest taka napakowana?? Nasze rosną wysokie ale bardzo szczupłe. Moja 150 cm a Ani ze 250 cm
Zagajanka 17:35, 24 wrz 2018

inka74 napisał(a)
Ostatnio z Anią w raju obgadywałyśmy twoją QoS - co ty robisz, że jest taka napakowana?? Nasze rosną wysokie ale bardzo szczupłe. Moja 150 cm a Ani ze 250 cm

Iwonko, no nic z nią nie robię oprócz zwyczajowych zabiegów: wiosną cięcie i obornik granulowany, latem nawóz mineralny.
Podejrzewam, ze to kwestia udanej sadzonki - kupowana lokalnie od dystrybutora róż Austina w donicy.
Geoffa H. też mam takiego gęstego, który wypuszcza dosyć długie pędy, ale ten był kupowany z gołym korzeniem z F.
Może to znowu jest kwestia mojej ciężkiej gliniastej gleby klasy II-IIIa ?
adkawi 18:55, 24 wrz 2018

Janko ostatecznie wybrałam te roze.
Geoff Hamilton
Soeur Emmanuelle - Dieter Muller
Parfum Flower Circus
Johann Wolfgang v. Goethe Rose
chados beauty
Ascot,baronesse i stephani baronin zakupilam na wystawie rozanej w kutnie. Zastanawialam sie dlugi nad artemisem,ale chyba ta rozyczke pozostawie sobie na wiosenne zakupy.
Jak sie czujesz Janko w ta pogodę ?
Zagajanka 23:25, 24 wrz 2018

Ado, czuję się spoko, odliczam dni do rozwiązania

z tych wszystkich wymienionych przez Ciebie różyczek nie mam / nie miałam Parfum FC, reszta jest sprawdzona i powinna Cię cieszyć
Zagajanka 09:57, 26 wrz 2018

Za nami dosyć zimny poranek, ale akurat u mnie (na razie) bez przymrozków.
Jak sytuacja u was? Róże żyją?

Ogród powoli przyodziewa się w jesienne szaty - na pierwszym zdjęciu widać wyłysiały już grujecznik...

Trawiszcza szaleją:

Kwitnie zawilec Whirlwind - pierwszy raz od 3 lat:

Trawnik odżył po ustaniu tych upałów:

Słoneczka na rodkowej dodaje jeżówka Lemon Drop:
Zagajanka 10:08, 26 wrz 2018

Gąszcz bylinowo-trawiasto-różany:

Zagajanka 10:14, 26 wrz 2018

Frontowa rabata przybrała ostateczny kształt:

Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...
Poppy 10:30, 26 wrz 2018

Zagajanka napisał(a)
Frontowa rabata przybrała ostateczny kształt:

Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...

Bardzo mi sie podoba. W ogole nie widac u Ciebie jesieni, nic a nic. NIe tylko z przodu, po calosci. Niby trawy kwitna, niby zawilce juz sa, niby hortki przekitly, a dla mnie jak w srodku lata.
ps. Nie mialas tam w rozach na froncie jeszcze Artemis?

Trzymam kciuki za ostatnia prosta! xx