Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Anna_ogrodni... 10:37, 26 wrz 2018

Witam serdecznie często do Ciebie zaglądam i z dużą ciekawością czytam co piszesz o różach z zachwytem oglądam zdjęcia Twojego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkiego dobrego życzę
Zagajanka 10:42, 26 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Bardzo mi sie podoba. W ogole nie widac u Ciebie jesieni, nic a nic. NIe tylko z przodu, po calosci. Niby trawy kwitna, niby zawilce juz sa, niby hortki przekitly, a dla mnie jak w srodku lata.
ps. Nie mialas tam w rozach na froncie jeszcze Artemis?

Maczku , dzięki!

na frontowej przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Nota bene, to jest w zasadzie ona, Artemis - bogini myśliwych, ale jakoś tu mi pasuje bardziej "on", umówmy się, że w rozumieniu "krzak"
Zagajanka 10:46, 26 wrz 2018

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam serdecznie często do Ciebie zaglądam i z dużą ciekawością czytam co piszesz o różach z zachwytem oglądam zdjęcia Twojego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkiego dobrego życzę

Cześć Aniu, co też lubi róże, hortensje i trawy
Dzięki za miłe słowo i również wszystkiego słonecznego dla Ciebie
Zagajanka 11:05, 26 wrz 2018

Zawsze dyskutujemy o rzeczywistych rozmiarach docelowych wybieranych róż w odniesieniu do deklaracji producentów.
Wg mnie, one się zgadzają głównie, jeżeli chodzi o krzaczek pod koniec pierwszego kwitnienia - koniec czerwca, początek lipca. Po czym następuję regeneracja róży (krzak zbiera siły do drugiego tłoczenia), co się kończy czasem jej akceleracją, czyli wzmożonym nie katalogowym wzrostem. Wtedy w sierpniu i wrześniu jej rozmiary znacząco się rozjeżdżają z tym czego oczekujemy.

Intensywność takiego wzrostu może zależeć od wielu czynników:
- przedłużającej się suszy lub nadmiaru deszczu
- warunków klimatycznych w ogrodzie (gleby, nasłonecznienia, stale wiejącego wiatru...)
- zwiększonego nawożenia czy jego absolutnego braku
- podkładki, zastosowanej przy szczepieniu róży
- sposobu wiosennego i letniego cięcia
- wieku róży

A teraz przykłady.

Herzogin Christiana:

Deklarowany rozmiar 70 x 40 cm.
U mnie obecnie ma ponad 200 cm na wysokość i minimum 90 cm szerokości:

Olivia Rose Austin:

Deklarowany rozmiar: 100 x 100 cm.
Mój (oryginalny od DA) krzaczek sięgnął 180 cm wysokości i ma około 120 cm na szerokość, a rośnie u mnie na froncie rabaty!

Poppy 11:07, 26 wrz 2018

Zagajanka napisał(a)

Maczku , dzięki!

na frontowej przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Nota bene, to jest w zasadzie ona, Artemis - bogini myśliwych, ale jakoś tu mi pasuje bardziej "on", umówmy się, że w rozumieniu "krzak"

Czyli dobrze zapamietalam
Co do Artemis, to dla mnie tez jest krzakiem, bo pasuje mi ona jako on, po calosci, z nazwy i charakteru. A Louis Odier mimo, ze to on, to dla mnie ona. Przy czym dwojga imion Dieter to tez on, nie moge sie przemoc by nazywac go Soeur Emmanuelle, chociaz imie ladniejsze samo w sobie od Dietera, no i przeca rozowo liliowy jest. A LO tez rozowa jest, jednak kobieca
inka52 11:09, 26 wrz 2018

Witaj Janeczko ten deszcz dobrze zrobił różom , choć u mnie dużo jeszcze zapączkowanych , myślę że zakwitną jeszcze , .trzymam kciuki za Ciebie powodzenia
Poppy 11:11, 26 wrz 2018

Zagajanka napisał(a)
Zawsze dyskutujemy o rzeczywistych rozmiarach docelowych wybieranych róż w odniesieniu do deklaracji producentów.
Wg mnie, one się zgadzają głównie, jeżeli chodzi o krzaczek pod koniec pierwszego kwitnienia - koniec czerwca, początek lipca. Po czym następuję regeneracja róży (krzak zbiera siły do drugiego tłoczenia), co się kończy czasem jej akceleracją, czyli wzmożonym nie katalogowym wzrostem. Wtedy w sierpniu i wrześniu jej rozmiary znacząco się rozjeżdżają z tym czego oczekujemy.

Nie pocieszasz
A Olivia jest uwazana za jedna z mniejszych Austinek.
Z kolejnej strony, to naprawde ladnie wygladaja takie duze cosie na przodzie rabaty, nie wszystko musi rosnac rowniutko od linijki wg wzrostu, odchyl od 'normy' wprowadza fajny akcent.
Zagajanka 11:24, 26 wrz 2018

Playful Rokoko

Deklarowany wzrost: 80 cm - i tak ta róża miała w pierwszym tłoczeniu.
Obecnie: 140 cm wysokości, 70 cm szerokości

I na koniec lubiana przez wielu, w tym przeze mnie Queen of Sweden

Deklarowany rozmiar: 125 x 75 cm
Pokazywałam wcześniej mój 4-letni krzaczek z początku września - miał pędy sporo powyżej 200 cm

Przycięłam je, by wyrównać kształt i obecnie róża ma 170 cm wysokości i ok 130 cm szerokości:

Na tym ostatnim zdjeciu widać, jaki jest gęsty już ten krzaczek. Trochę listków ostatnio zgubił, ale nie jest z nim najgorzej, nawet dalej kwitnie.
Zagajanka 11:36, 26 wrz 2018

Poppy napisał(a)
Nie pocieszasz
A Olivia jest uwazana za jedna z mniejszych Austinek.
Z kolejnej strony, to naprawde ladnie wygladaja takie duze cosie na przodzie rabaty, nie wszystko musi rosnac rowniutko od linijki wg wzrostu, odchyl od 'normy' wprowadza fajny akcent.

No nie pocieszam
Munstead Wood też niby jedna z mniejszych. Austin podaje rozmiar 100x75 cm i chyba to ostatecznie skorygował, bo we wcześniejszych notatkach mam 90x60.
Mój 3-letni krzaczek ma 120 cm x 100 cm i taki rozmiar osiągnął już w drugim sezonie . Ten akurat strasznych batów nie wyrzuca - krzaczek jest dosyć równego wzrostu.

Poppy napisał(a)
A Louis Odier mimo, ze to on, to dla mnie ona. Przy czym dwojga imion Dieter to tez on, nie moge sie przemoc by nazywac go Soeur Emmanuelle, chociaz imie ladniejsze samo w sobie od Dietera, no i przeca rozowo liliowy jest. A LO tez rozowa jest, jednak kobieca

Nie wiem, czy tym razem Cię pocieszę, ale to jest Louise Odier - i to jest żeńskie imię (kiedyś Ewa Anda nas uświadomiła). Róża nazwana na cześć córki jakiegoś ważniaka w celach promocyjno-marketingowych. Także dobrze czułaś, że tu kobitką pachnie

A Dieterek dla mnie to jednak facecik, bo nigdy nie pamiętam tej drugiej kobiecej francuskiej nazwy
Zagajanka 11:39, 26 wrz 2018

inka52 napisał(a)
Witaj Janeczko ten deszcz dobrze zrobił różom , choć u mnie dużo jeszcze zapączkowanych, myślę że zakwitną jeszcze, trzymam kciuki za Ciebie powodzenia

Cześć, Tereso. Deszcz dobrze roślinom zrobił, ale silny wiatr już mniej Trochę kwiecia ucierpiało. Variegatusy i dalie u mnie się położyły...

Za kciuki nie dziękuję by nie zapeszać