Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Alicja169 22:15, 14 cze 2017

mirkaka napisał(a)

Z dursbanen trzeba uważać, niszczy rośliny, popryskane niechcące róże czy hortensje mają zniekształcone liście z odbarwionymi plamami. Jeśli go chcesz zastosować to najlepiej lancą doglebową, lub przed posadzeniem roślin polać ziemię a potem przekopać, najlepiej wiosną jak są jeszcze larwy w ziemi.
Ja go stosowałam w lasku, z daleka od domu i tarasu a i tak było czuć jedną dwie doby. W lasku czuć go dłużej ale nie siedzę tam więc mi to nie przeszkadza. Podlewałam nim i polewałam tuje które miały ich mnóstwo, nie chciały rosnąć i nie wiedziałam dlaczego. Dopiero w tym roku wytoczyłam im walkę, zlałam je już dwa razy, a pod nimi mam położone deseczki, bo opuchlaki na dzień lubią się na ich spodniej stronie chować, i sprawdzam, efekty są, nie ma albo są pojedyncze sztuki.
Siedzialy również masowo w pierwiosnkach, nie zależy mi na nich więc je też już trzykrotnie zlewałam, a wszystkie pogryzione liski usuwam aby wiedzieć czy pojawiają się nowe wżery, wtedy znów leję. Po takich trzech podlaniach na razie jest dobrze. Pierwiosnki są wytrzymałe na te zabiegi i nadal żyją Pierwiosnki polewałam dursbanem już w zeszłym roku.
A i trzmielina też była dość wytrzymała na polewanie, ale w tym roku tego nie robiłam.
Wywaliłam z ogrodu wszystkie żurawki i rozchodniki bo w ich korzeniach była wylęgarnia. Zostawiłam trzy rozchodniki w donicy i od czasu do czasu kontroluję ich korzenie.
Moja walka to głównie podkładanie deseczek i zbieranie ich codziennie pod nimi.
Wiosną też dobrze robi przekopywanie ziemi wokół bylin bo można znaleźć larwy.

Dwa lata temu użyłam dursbanu na cały ogród, pryskałam wtedy wszystko, nie zrobię tego już więcej bo wiele roślin które bardzo kocham długo to odchorowywały.
Wtedy też stosowałam go lancą doglebową, ok trzy iniekcje na roślinę wkłuwanie pod kątem, myślę że to też pomogło. Ten rok jak na razie jest dość pozytywny, wygląda że ograniczyłam populację, ale to walka na lata, sąsiadka nic nie robi i na dodatek ma truskawki które one uwielbiają.
I tak to wygląda, aha chodzę jeszcze wieczorami z latarką i zbieram je ręcznie z róż bo je głównie lubią wygryzać, w tym roku były wgryzy na jednej to szybko podłożyłam pod nią deseczki i zbieralam przez kilka dni. Teraz jest spokój.
Chodzę o obserwuję rośliny, nie kupuję takich których korzenie one uwielbiają.

Nie wiem czy już byłam w Twoim ogrodzie, jeśli nie to witam
i od razu do rzeczy przechodzę, też walczę z opuchlakami, też kupiłam dursban, ale nigdzie nie znalazłam informacji ile czasu on pozostawia po sobie ten "pachnący" Slad.
Dzięki za pełną in formację w sprawie tego środka. Ja nie użyłam w tym roku bo bałam się reakcji sąsiadów. Ale na wiosnę zajmę się opuchlakami na ostro.
Pozdrawiam. Będę podglądać Twoje poczynania.
gosika67 22:26, 14 cze 2017

Mireczko bardzo podoba mi się ta fioletowa róża Rhapsody in blue,piwonie przepiękne.
U mnie róże też kwitną co prawda nie wszystkie jeszcze ale jest kolorowo i pachnąco.
katel 00:20, 15 cze 2017

Mam Blue for You i nie miałam pojęcia że pachnie , jutro polecę sprawdzić
Sprawdziłam, pachnie bardzo ładnie, tak słodko i dość intensywnie
mirkaka 20:43, 15 cze 2017

Agnieszko zmieniłaś avatar ? myślałam że to ktoś nowy, koty niszczą ją oczywiście
Zbyszku, no pąków mają mnóstwo będzie szał
Kasiu nie znam tej kocimiętki, muszę wyguglać i zajrzeć do Ciebie

mirkaka 20:51, 15 cze 2017

Alicjo, byłaś już u mnie a ja u Ciebie
D pachnie kilka dni, w pierwszym najgorzej. Alicjo, witaj w klubie opuchlakowym
Goniu rzeczywisty kolor bardziej szary,mam ją trzeci rok
Kaśka masz ją, podoba Ci się jej kolor? Nie jest zbyt brudny? Czekam aż mi się otworzą pąki
mirkaka 21:19, 15 cze 2017

Drewutnia ubrana w Lykkefund i Gipsy boy, szkoda że taka kiepska oś widokowa, kompostowniki muszę tam coś wymyślić

ewsyg 22:01, 15 cze 2017

Mira, alez u Ciebie pieknię, aż zaniemówiłam. Bardzo, bardzo
_Martini_ 22:47, 15 cze 2017

U Ciebie zawsze spacery z dlugimi przestankami. Oko wszystkiego na raz nie ogarnia. Co to jest trawiasto-liściaste pod piwoniami na przedostatnim zdjęciu?
jona 11:32, 16 cze 2017

Zachwycam się ogrodem oglądając już trzeci raz zdjęcia . Poproszę więcej takich fotek
Milka 13:25, 16 cze 2017

Piękna ta oś widokowa
Ale masz ładnie i bardzo zadbany ogród