Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:03, 16 lis 2017

Ewa777 napisał(a)
Ten Twój mech też mi się podoba Dużo masz jeszcze różyczek

Różyczki już tylko resztkami kwitną, zresztą o tej porze już mnie nie cieszą, dla mnie jesień i zima to b trudny do przetrwania czas. Wiosną ożywam Inaczej wtedy oddycham, taka nadzieja się budzi.. ech, pozostało czekać
mira 08:48, 16 lis 2017

U mnie też ciemiernik kwitnie - to te wczesne co kwitną w grudniu ale potem przekwitaną jak śnieg sadnie i w styczniu lepszy mróz będzie. Zwykle grudzień nie jest jeszcze mocno mroźny.

Ten mech ekstra wygląda a i jak szron bedzie albo maly śnieżek - pokazuj

Pozdrawiam
mirkaka 13:21, 16 lis 2017

mira napisał(a)
U mnie też ciemiernik kwitnie - to te wczesne co kwitną w grudniu ale potem przekwitaną jak śnieg sadnie i w styczniu lepszy mróz będzie. Zwykle grudzień nie jest jeszcze mocno mroźny.

Ten mech ekstra wygląda a i jak szron bedzie albo maly śnieżek - pokazuj

Pozdrawiam

Mirko a czy ciemiernik jeszcze raz na wiosnę zakwitnie? Mam je pierwszy sezon więc nie wiem.
malgorzata_s... 13:32, 16 lis 2017

Mój Krzyś wypala chwasty taką prostą opalarką z Casto. Trzy razy w sezonie to robi i odrasta nie wszędzie więc za każdym razem mniej do roboty.
mirkaka 16:29, 16 lis 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój Krzyś wypala chwasty taką prostą opalarką z Casto. Trzy razy w sezonie to robi i odrasta nie wszędzie więc za każdym razem mniej do roboty.

To może i warto takim sposobem
Dorota123 17:57, 16 lis 2017

Dlaczego obrywasz liście różom? Czy to konieczny zabieg?
O chryzantemce odpisałam u siebie.
mirkaka 08:30, 17 lis 2017

Dorota123 napisał(a)
Dlaczego obrywasz liście różom? Czy to konieczny zabieg?
O chryzantemce odpisałam u siebie.

Ja obrywam bo są porażone albo mączniakiem albo czarną plamistością. Nie wszystko daję radę oberwać ale staram się. To żmudna praca i zawsze liczę że za rok nie zachorują ale to złudne marzenie, i tak chorują
W ogóle jakoś mnie naszło żeby pozbyć się części róż a zostawić tylko te z których jestem naprawdę zadowolona.
mirkaka 10:35, 17 lis 2017

wklejam informację od Zbyszka na temat pielęgnacji chryzantem zimujących w gruncie

obcinam po pierwszych mrozach na 10 cm. Pani Terenia nie zaleca okrywania igliwiem bo zakwaszenie źle wpływa na te rośliny a tylko usypać małe kopczyki jak przy różach. Przy silnych mrozach okryć agrowłókniną. Te czerwone przeżyły jedną zimę i pięknie wystartowały na wiosnę.
Uwaga: czekamy do końca maja a nawet dłużej na pokazanie się nowych przyrostów i nie obcinamy ich. One są samo krzewiące i same utworzą kopuły.
No i to co pisałem wcześniej - to są żarłoki i co 2 tygodnie należy ich zasilać nawozem (ja stosuję nawóz do róż) ale uwaga : przed pojawieniem się pierwszych pąków kwiatowych - przerwać zasilanie aby kwiaty były na krótkich pędach i nie zwieszały się po każdym deszczu.
Rumianka 11:22, 17 lis 2017

Mech między płytkami ładnie wygląda, ale jest ślisko, chodząc po nim...
Bogdzia 20:18, 21 lis 2017

Pewnie to kłopot z mchem ale wygląda slicznie