Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

daszum 20:06, 06 lut 2021

Mirko, fajnie że się pojawiłaś
Już myślałam, że remont Cię pokonał
Rench 14:20, 09 lut 2021

mirkaka napisał(a)

Piękny dojrzały ogród, a zdjęcia niesamowite
Rutewka oszałamiająca, moja fioletowa wyginęła, co roku jej mniej było. Biała jakoś jeszcze daje radę. Nie wiem co źle im robię.

Czy to kocimiętka jest na zdjęciu z ostrogowcem ? I te poduchy niebieskie, to dzwonki ?

Wyczytałam, że sadziłaś pustynniki. Udały się ?
mirkaka 18:58, 09 lut 2021

Milka napisał(a)
Dzięki za odpowiedź
Kosmos jest nieusuwalny, jak; firletka, rudbekia, rozplenice, laurowiśnie- masakra jak się sieją, i chyba jeżówki, top lista zagrożeń

Laurowiśnie ? Moje nie kwitną
mirkaka 18:59, 09 lut 2021

daszum napisał(a)
Mirko, fajnie że się pojawiłaś
Już myślałam, że remont Cię pokonał

Remont ciągle trwa, chyba do jesieni będzie trwał ale się nie daję, wiosna wkrótce przecież
mirkaka 19:06, 09 lut 2021

Rench napisał(a)

Piękny dojrzały ogród, a zdjęcia niesamowite
Rutewka oszałamiająca, moja fioletowa wyginęła, co roku jej mniej było. Biała jakoś jeszcze daje radę. Nie wiem co źle im robię.

Czy to kocimiętka jest na zdjęciu z ostrogowcem ? I te poduchy niebieskie, to dzwonki ?

Wyczytałam, że sadziłaś pustynniki. Udały się ?

Dziękuję Renatko
Moja rutewka na razie rośnie i nawet się powiększa, ale po tym co piszesz zaczęłam się o nią bać. Lubi chyba kwaśną ziemię i mokro
Tak, to kocimiętka z ostrogowcem, poduchy to dzwonki dalmatyńskie, kwitną właściwie całe lato bo po ścięciu powtarzają kwitnienie, tylko słabiej
Pustynniki sadziłam na dwóch stanowiskach, na jednym kwitły, na drugim nie, ale to drugie było pod brzozą, więc pewnie je pozbawiła wody i żarełka.
Mam też posadzone jeszcze na trzecim stanowisku, te dostałam od Vity, ale posadzone pod koniec lata i zobaczę wiosną czy zakwitną.
Mam na co czekać
mirkaka 19:15, 09 lut 2021

Trochę kolorków przy takiej śnieżycy jaką mamy za oknem

Ewa777 21:06, 09 lut 2021

Och, te Twoje cudowne azalie i rododendrony
Rench 01:26, 10 lut 2021

Kolorki energetyczne i jakie duże krzewy. Piękne

No właśnie, jeśli rutewka lubi kwaśną ziemię, to chyba muszę białą przesadzić, póki jeszcze jest.

Piękne te dzwonki, mam różne, ale tylko poszarskiego powtarzały. Muszę poszukać dalmatyńskie
Joku 09:52, 10 lut 2021

Jeden z tych dzwonków (dalmatyński?) jest często sprzedawany w doniczkach jako roślina domowa. Kiedyś kupiłam, po zaaklimatyzowaniu dobrze rośnie w ogrodzie. Drugiego też mam, ale często włazi mi w inne rośliny jak kwitnie. Chyba lepiej by mu było na jakiejś skarpie.
mirkaka 10:14, 10 lut 2021

Tak, dzwonki dalmatyński kupowane w marketach, ale chyba nie jako roślina domowa?
Bardzo szybko się rozrasta, zimuje, nie choruje. Też chcę nimi obsadzić murki, zobaczę jak będzie sobie radził. Cała ta rabata obsadzona jest z jednej kępy którą dostałam od siostry, po kilku latach tak się cudnie rozrosły

Ewa

Reniu, tak naprawdę to nie wiem czy rutewki lubią kwaśną ziemię, u mnie dobrze rosną
przy Rh ale ja mam ziemię zasadową, i bardzo możliwe że niżej jest zasadowa a one tam sięgają korzeniami. Czytam o warunkach uprawy i nic nie piszą o kwaśnej ziemi, najważniejsze to wilgoć i żyzność, czyli próchnica. Moje rosną przy Rh może dlatego dobrze bo tam pilnuję wilgoci