Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

April 18:04, 16 lut 2022

Chciałam ci zaproponować graby ale czytam że za gęste dla ciebie.
A znasz glediczję trójciernową Sunburst? Jest piękna, ażurowa. Ja sobie właśnie jesienią dwie sztuki nabyłam.
mirkaka 18:14, 16 lut 2022

Krysiu, już raczej decyzja zapadła, na dęby

Asiu, Mirko, Basiu
wiele lat mają tę kępki
Mirko ja po pracy w ogrodzie mam bóle stawów, kręgosłupa, ot starość

Ewa Też bym nie pomyślała że tam może się zmieścić taki blok, a jednak. Teraz budują ciasno, przy płotach, byle mieć zysk
Ja też pewno się przyzwyczaję , ale na razie mi ciężko jak wychodzę a tam .. budowlańcy ha
mirkaka 18:15, 16 lut 2022

April napisał(a)
Chciałam ci zaproponować graby ale czytam że za gęste dla ciebie.
A znasz glediczję trójciernową Sunburst? Jest piękna, ażurowa. Ja sobie właśnie jesienią dwie sztuki nabyłam.

Myślałam i znam to drzewko, u Anitki rosną, tylko ona chyba płytko się korzeni, ale nie mówię ostatecznie nie
basia3012 10:37, 17 lut 2022

Czytam Mirko o tym bloku w pobliżu Twojego domu. No tak jest, że deweloperzy każde miejsce wykupią i wcisną tam blok. U nas na osiedlu to deweloperzy kupują działki przeznaczone na zabudowę jednego domu i budują na nich domy-bliźniaki. Tak kombinują. Ale na szczęście budowa bloków nam nie grozi bo osiedle jest przy lotnisku.

Mirko, chciałabym Cię zapytać o to nacinanie bryły korzeniowej rh w momencie sadzenia ich do gruntu. Ja jestem z gatunku osób tych ostrożnych i zastanawiam się nad takim radykalnym krokiem. Mam chęć tak zrobić jak radzisz ale łapka będzie mi chyba drżała.
Czy roślinie nie szkodzi takie nacięcie? Jak po swoich rh to oceniasz? Jakie masz zdanie na samo rozerwanie bryły korzeniowej? Czy to nie wystarczy?
Znowu zasypałam Cię pytaniami. Wybacz, na taką dociekliwą osobę trafiłaś.
ps. Glediczje Sunburst 3 szt też mam od roku. Oczywiście za sprawą Anitki.Szybko rośnie.
mirkaka 12:27, 17 lut 2022

basia3012 napisał(a)
Czytam Mirko o tym bloku w pobliżu Twojego domu. No tak jest, że deweloperzy każde miejsce wykupią i wcisną tam blok. U nas na osiedlu to deweloperzy kupują działki przeznaczone na zabudowę jednego domu i budują na nich domy-bliźniaki. Tak kombinują. Ale na szczęście budowa bloków nam nie grozi bo osiedle jest przy lotnisku.

Mirko, chciałabym Cię zapytać o to nacinanie bryły korzeniowej rh w momencie sadzenia ich do gruntu. Ja jestem z gatunku osób tych ostrożnych i zastanawiam się nad takim radykalnym krokiem. Mam chęć tak zrobić jak radzisz ale łapka będzie mi chyba drżała.
Czy roślinie nie szkodzi takie nacięcie? Jak po swoich rh to oceniasz? Jakie masz zdanie na samo rozerwanie bryły korzeniowej? Czy to nie wystarczy?
Znowu zasypałam Cię pytaniami. Wybacz, na taką dociekliwą osobę trafiłaś.
ps. Glediczje Sunburst 3 szt też mam od roku. Oczywiście za sprawą Anitki.Szybko rośnie.

Basiu, natnij na 2-3 cm, wtedy na 100% nie zaszkodzi i podrap pazurkami całą pozostałą bryłę. Te nacięte staraj się rozłożyć jak najszerzej i powpychaj w te nacięcia kwaśnej ziemi,
Glediczje masz 3szt? dużo, rośnie coś pod nimi, ona nie osusza terenu?
U mnie susze są często, nawet zimą mam mało opadów, szukam drzew które będą głęboko sięgać po wodę a nie powierzchniowo
basia3012 20:24, 17 lut 2022

mirkaka napisał(a)

Basiu, natnij na 2-3 cm, wtedy na 100% nie zaszkodzi i podrap pazurkami całą pozostałą bryłę. Te nacięte staraj się rozłożyć jak najszerzej i powpychaj w te nacięcia kwaśnej ziemi,
Glediczje masz 3szt? dużo, rośnie coś pod nimi, ona nie osusza terenu?
U mnie susze są często, nawet zimą mam mało opadów, szukam drzew które będą głęboko sięgać po wodę a nie powierzchniowo

Zrobię tak jak radzisz z tym nacięciem. Na 100%.
Mirko, glediczje mam młode, od roku. Pod jedną rosną krzewy, chyba tawuły. A dwie są wśród krzewów ogrodzeniowych czyli przy płocie.Rosną ładnie ale nie wiem czy dużo piją wody, czy płytko się korzenią. Ale skoro szybko rosną to pewnie i wody dużo potrzebują.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam.
m_gocha 00:08, 18 lut 2022

Czytam o poszukiwaniu odpowiedniego drzewa do zasłonięcia się. Glediczje piękne... Może zapytaj w wątku u Anitki ona ma już dość "wiekowe" a ogród niezbyt duży to Ci powie czy coś w bliskim sąsiedztwie glediczji bez problemu rośnie

Nowego sąsiedztwa nie zazdroszczę. Choć z reguły na to nie mamy wpływu. U mnie z jednej strony działki tuż za płotem stoi pustostan, który już zaczyna swoim wyglądem straszyć. Do tego mury tego domu zrobione są z dodatkiem azbestu i są nieotynkowane. Mury kruszeją i to świństwo unosi się w powietrzu. Z drugiej strony działki też tuż za płotem delikatnie mówiąc b. dziwni i konfliktowi sąsiedzi.

Tak, że też chętnie posadziłabym z tych stron jakieś drzewa. Z tym, że ja brałam pod uwagę raczej jakieś niskie drzewa o głębokim systemie korzeniowym abym mogła w pobliżu coś posadzić.
Muszę to przemyśleć. Być może u mnie wystarczyłby jakiś wąski żywopłot albo szpaler wysokich traw
Myślę, że z czasem przyzwyczaisz sie do tego sąsiedztwa.
basia3012 16:03, 20 lut 2022

mirkaka napisał(a)
Basiu wstawiam zdjęcie moich rh, od lewej

Casata, Marcel Menard, Nova Zembla, Roseum Elegans-trochę jaśniejszy i różowszy i ostatni szeroko rozrośnięty Catawbiense Grandiflorum

Jednak RE jest wysoki, tylko u mnie rośnie wąsko, a CG szeroko

to jest czas gdy Zembla i RE już kończą, tracą intensywność koloru

Mirko, a w jakich odstępach sadziłaś tu rh?

mirkaka 16:29, 20 lut 2022

basia3012 napisał(a)

Mirko, a w jakich odstępach sadziłaś tu rh?

Zacznę od prawej, bo Roseum Elegans i Catawbiense Grandiflorum były moimi pierwszymi rodkami, sadziłam je w dole wyścielonym na bokach folią, żeby moja zasadowa ziemia nie stykała się z kwaśną, one są od siebie oddalone o 1m ale właściwie już się połączyły i wyglądają jak jeden krzew , potem jest Nova Zemba od nich oddalona 1,8m, od niej Marcel Menard 1,6 a od niego Casata 1,4. Patrząc na to zdjęcie one rosną po łuku, dlatego Te środkowe są trochę stłamszone przez te zewnętrzne
Ja najchętniej wysadziłabym z tej kompozycji NZ, bo mi kolorystycznie nie pasuje i kwitnie najwcześniej, i potem gdy reszta kwitnie to ona już traci na wyglądzie.
Nie będę jednak tego robić bo mi szkoda, że to odchoruje, jak pozostałe które z tej kompozycji wysadzałam.
Sadzisz już swoje?
mirkaka 16:34, 20 lut 2022

m_gocha napisał(a)
Czytam o poszukiwaniu odpowiedniego drzewa do zasłonięcia się. Glediczje piękne... Może zapytaj w wątku u Anitki ona ma już dość "wiekowe" a ogród niezbyt duży to Ci powie czy coś w bliskim sąsiedztwie glediczji bez problemu rośnie

Nowego sąsiedztwa nie zazdroszczę. Choć z reguły na to nie mamy wpływu. U mnie z jednej strony działki tuż za płotem stoi pustostan, który już zaczyna swoim wyglądem straszyć. Do tego mury tego domu zrobione są z dodatkiem azbestu i są nieotynkowane. Mury kruszeją i to świństwo unosi się w powietrzu. Z drugiej strony działki też tuż za płotem delikatnie mówiąc b. dziwni i konfliktowi sąsiedzi.

Tak, że też chętnie posadziłabym z tych stron jakieś drzewa. Z tym, że ja brałam pod uwagę raczej jakieś niskie drzewa o głębokim systemie korzeniowym abym mogła w pobliżu coś posadzić.
Muszę to przemyśleć. Być może u mnie wystarczyłby jakiś wąski żywopłot albo szpaler wysokich traw
Myślę, że z czasem przyzwyczaisz sie do tego sąsiedztwa.

Gosiu, ja taki pustostan miałam na tej działce na której jest teraz ten blok budowany.
Też myślę że przywyknę do tego sąsiedztwa
Wiem, Anitka ma już wiekowe Zapytam