Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 05:35, 21 lut 2022

Joku napisał(a)
Może nie będzie tak źle z sąsiadami za płotem, czego tobie z całego serca życzę. U mnie przez pierwsze lata z tyłu było uprawne pole, potem zaczął się budować sąsiad. Trochę się baliśmy jak to będzie ale jest ok. Nawet nawiązała się znajomość, czasem zamienimy parę słów. Martwi mnie jedynie to że posadzony przeze mnie bluszcz przy ogrodzeniu nie respektuje granic i rośnie w kierunku sąsiadów.

Z bluszczem masz kłopot, trzeba go ciąć albo wywalić, choć może trzeba zapytać sąsiadów czy im przeszkadza?
Tak, myślę że się przyzwyczaję do tego bloku
mirkaka 05:36, 21 lut 2022

Monika83 napisał(a)
. Wow piękne widoki Zastanawiam się co tak pięknie na biało kwitnie, w styłu za azaliami na drugim zdj, czy to jest kalina?

Moniko to biały bez
mirkaka 05:37, 21 lut 2022

ewsyg napisał(a)
Piękne masz Mirusiu te rodki. Też mam tą ostatni a azalię.

Dziękuję Ewo, zdrowa jest u Ciebie? U mnie szybko łapie mączniaka
mirkaka 05:40, 21 lut 2022

basia3012 napisał(a)

Mirko, na pierwszych zdjęciach to chyba azalie japońskie? Też pięknie Ci kwitną,jak rh. Czy ziemię dla nich przygotowywałaś jak dla rh? Ile sztuk sadziłaś aby taki obszerny krzew wyszedł?

A na ostatnim zdjęciu to Catawbience Grandiflorum? Gigant. Kolor jest taki rzeczywisty czy zdjęcie przekłamuje?
No i ta czerwona piękność. To chyba nie jest Nova Zembla?
Cudeńka masz Mirko.
Pozdrawiam.

Tak, to są azalie japońskie, ziemia tak samo przygotowana
Ja mam Basiu wszędzie tylko po jednym krzewie One się pięknie rozrastają.
Tak Catawbiense na ostatnim, kolor rzeczywisty jaśniejszy, tu jest cień i podbija niebieskością
Ten czerwony to Sammetglut, Nowa Zembla jest taka buraczkowa bardziej a ten to bordo
mirkaka 05:45, 21 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Ale masz pięknie te rodki. Jest efekt jak takie duże urosną. Jakbym miała miejsce na nową rabatę to też bym pomyślała nad taką kwaśnolubną.

Namawiam Wiosną daje mnóstwo koloru
mirkaka 05:51, 21 lut 2022

Sonka napisał(a)
Bajecznie, pięknie, znasz może nazwy azalii? Jestem przed zmianą rabaty z azaliami i tak ciągle nie jestem zdecydowana. Miejsce jest, czy półokrągła złożona z 10 sztuk to dobry pomysł, czy nie i tak dumam.

Znam większość nazw, o które Ci chodzi? o te białą i różową? To Kermesina Rose i Kermesina Alba.
Półokrągła jest dobrym pomysłem, 10 szt do dużo, zrób duży promień, ale na prostej też będzie pięknie Nie bój się Krysiu, przesadzaj
basia3012 11:05, 21 lut 2022

mirkaka napisał(a)

Tak, to są azalie japońskie, ziemia tak samo przygotowana
Ja mam Basiu wszędzie tylko po jednym krzewie One się pięknie rozrastają.
Tak Catawbiense na ostatnim, kolor rzeczywisty jaśniejszy, tu jest cień i podbija niebieskością
Ten czerwony to Sammetglut, Nowa Zembla jest taka buraczkowa bardziej a ten to bordo

No tak, jak mają taką ziemię to się rozrastają. Dotychczas to ja miałam zupełnie inne doświadczenia z azaliami ale i pojęcia nie miałam jak je sadzić. Może teraz będzie lepiej.
O ile dobrze widzę to te azalie rosną w cieniu? Nawozisz je tak jak rh?

Mirko a jaki nawóz stosujesz do rh i azalii? Pamiętam, że dwa razy nawozisz ale umknęło mi jakim nawozem.
mirkaka 11:29, 21 lut 2022

basia3012 napisał(a)

No tak, jak mają taką ziemię to się rozrastają. Dotychczas to ja miałam zupełnie inne doświadczenia z azaliami ale i pojęcia nie miałam jak je sadzić. Może teraz będzie lepiej.
O ile dobrze widzę to te azalie rosną w cieniu? Nawozisz je tak jak rh?

Mirko a jaki nawóz stosujesz do rh i azalii? Pamiętam, że dwa razy nawozisz ale umknęło mi jakim nawozem.

Nawożę je tak samo jak Rh, nie za dużo, kupuję dedykowany do rododendronów, wiosną marzec-kwiecień raz i w czerwcu drugi raz.
Nie są całkowicie w cieniu, mają słońce rano
Sonka 11:31, 21 lut 2022

Mirko miałam na myśli azalie wielkokwiatowem, bo póki co na razie tylko te bedą. Mówisz,ze dobry pomysł! to dzisiaj zabieram się za dosadzanie, japońskie później dosadzę. Rabata w kształcie tortu, więc taki trójkąt ok.50 stopni, przód zaokrąglony, posadzone w rzędach na mijankę.?
mirkaka 12:07, 21 lut 2022

Sonka napisał(a)
Mirko miałam na myśli azalie wielkokwiatowem, bo póki co na razie tylko te bedą. Mówisz,ze dobry pomysł! to dzisiaj zabieram się za dosadzanie, japońskie później dosadzę. Rabata w kształcie tortu, więc taki trójkąt ok.50 stopni, przód zaokrąglony, posadzone w rzędach na mijankę.?

Wielkokwiatowe znam,
musiałabyś naszkicować tę rabatę, bo ja miałam w głowie że to będzie zaokrąglona ale wklęsła a nie wypukła. Każda z nas co innego pewno myśli Ale to nie znaczy że będzie źle.
Może naszkicuj i zrób zdjęcie tego szkicu, wtedy będziemy wiedziały o czym mówimy