Trudny to wybór Mirko. Rozumiem to bardzo dobrze
Graby kolumnowe też piękne. Mają system korzeniowy w kształcie serca, czyli część idzie w głąb a część bardziej powierzchniowo. Po ok. 10 latach nawet odmiana Fastigiata może osiągnąć 4-5m średnicy.
Ja jestem bardzo zadowolona z kolumnowych grabów. Przyrosty maja ok 1m na rok. Rzeczywiście zaczynają też rosnąć w szerz, ale mi to akurat nie przeszkadza. Wiem, że można je mocno ciąć, widziałam prowadzone bardzo wąsko, tylko czy na wysokości ponad 4-5m to będzie możliwe? Mimo wszystko bardzo je polecam.
Dziewczyny, zaczynam już mieć coraz bardziej sprecyzowane zdanie, graby odpadają, mają zbyt gęstą koronę, Tulipanowiec u Joli śliczny, myślę o nim bo i wiosną będzie co podziwiać, no i faworyt to Green Pillar, jak piszę Vita, ta spektakularna jesień
A co sądzicie żeby posadzić i dąb i tulipanowiec? Czy to będzie kiepsko wyglądać?
Ewo proszę napisz jeszcze o róży Summer Song, jak wysoko rośnie, czy ma dużo kwiatów, czy dobrze powtarza kwitnienie, czy dobrze buduje krzak, czy jest zdrowa, czy może rosnąć w półcieniu ? Znów ją pokazałaś u siebie i znów się nią zachwycam
Te wiśnie wyglądają pięknie cały sezon, tylko nie rosną aż tak wysoko. Jak dla mnie plusem jest też to, że pod nimi jest sporo miejsca na inne nasadzenia.
Ciekawe spostrzeżenie Chciałabym mieć możliwość nasadzeń pod tymi drzewami
Jeśli będę kupowała to raczej większe egzemplarze, żeby nie czekać aż urosną. Tylko czy one nie mają płytko korzeni? Zależy mi na głęboko korzeniących się