Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:30, 15 lut 2022

Roocika napisał(a)

Mirko, u mnie tylko jeden ma ciężko, ale mój ogród to słaby przykład, ten jeden siedzi akurat na podmokłym stanowisku, pozostałe dwa mają normalna glebę i rosną jak szalone.
Znajdziesz je w ogrodzie Gruszki i ona ich nie tnie, bo one są kolumnowe, więc teoretycznie nie trzeba. Korzeń pewnie mają głęboki, bo to kolumny są.
My na razie przycielismy raz w celu zagęszczania serum roku skrócimy z wysokości ale różnie dobrze można przy nich nic nie robić.

Też do rozważenia, Asiu dziękuję za pomysł
Anda 18:43, 15 lut 2022

Trudny to wybór Mirko. Rozumiem to bardzo dobrze
Graby kolumnowe też piękne. Mają system korzeniowy w kształcie serca, czyli część idzie w głąb a część bardziej powierzchniowo. Po ok. 10 latach nawet odmiana Fastigiata może osiągnąć 4-5m średnicy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 18:47, 15 lut 2022

Mireczko, pokazałam te tulipanowce u siebie
vita 19:40, 15 lut 2022

Tulipanowce mają kruche gałęzie, na wietrznym stanowisku będą się łamać. Duże dęby w odmianie będą ok. Mam jednego. A jaki spektakl jesiennych liści
antracyt 22:02, 15 lut 2022

Ja jestem bardzo zadowolona z kolumnowych grabów. Przyrosty maja ok 1m na rok. Rzeczywiście zaczynają też rosnąć w szerz, ale mi to akurat nie przeszkadza. Wiem, że można je mocno ciąć, widziałam prowadzone bardzo wąsko, tylko czy na wysokości ponad 4-5m to będzie możliwe? Mimo wszystko bardzo je polecam.
mirkaka 09:28, 16 lut 2022

Dziewczyny, zaczynam już mieć coraz bardziej sprecyzowane zdanie, graby odpadają, mają zbyt gęstą koronę, Tulipanowiec u Joli śliczny, myślę o nim bo i wiosną będzie co podziwiać, no i faworyt to Green Pillar, jak piszę Vita, ta spektakularna jesień
A co sądzicie żeby posadzić i dąb i tulipanowiec? Czy to będzie kiepsko wyglądać?
mirkaka 09:33, 16 lut 2022

Myślę jeszcze o wiśni japońskiej Amanogawie kolumnowej
mirkaka 09:37, 16 lut 2022

Anda napisał(a)
Trudny to wybór Mirko. Rozumiem to bardzo dobrze
Graby kolumnowe też piękne. Mają system korzeniowy w kształcie serca, czyli część idzie w głąb a część bardziej powierzchniowo. Po ok. 10 latach nawet odmiana Fastigiata może osiągnąć 4-5m średnicy.

Ewo proszę napisz jeszcze o róży Summer Song, jak wysoko rośnie, czy ma dużo kwiatów, czy dobrze powtarza kwitnienie, czy dobrze buduje krzak, czy jest zdrowa, czy może rosnąć w półcieniu ? Znów ją pokazałaś u siebie i znów się nią zachwycam
antracyt 09:38, 16 lut 2022

Te wiśnie wyglądają pięknie cały sezon, tylko nie rosną aż tak wysoko. Jak dla mnie plusem jest też to, że pod nimi jest sporo miejsca na inne nasadzenia.
mirkaka 09:54, 16 lut 2022

antracyt napisał(a)
Te wiśnie wyglądają pięknie cały sezon, tylko nie rosną aż tak wysoko. Jak dla mnie plusem jest też to, że pod nimi jest sporo miejsca na inne nasadzenia.

Ciekawe spostrzeżenie Chciałabym mieć możliwość nasadzeń pod tymi drzewami
Jeśli będę kupowała to raczej większe egzemplarze, żeby nie czekać aż urosną. Tylko czy one nie mają płytko korzeni? Zależy mi na głęboko korzeniących się