Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:29, 08 kwi 2023

vita napisał(a)
Samosiejki niegrzeczne! Szachownicy bezczelnie zazdroszczę, ile ja prób podjęłam z różnymi, no dobrze
Wszystko piękne i obiecujące, ale te dżdżownice, no dżdżownice przebijają wszystko.
Jeszcze pustynniki, moje liźnięte w większości mrozem.
A! Jeszcze ten okrąg w środku warzywnika?
Po lewej od drzewka, na tym murku aż się prosi coś z ziół przewieszających się, rozmaryn?

Szachownica to ta łatwa w hodowli- cesarska, Ty masz pewno z perskimi problem, za nią się nie biorę, mam jeszcze kupione i posadzone zeszłej wiosny dwie korony cesarskie ale mocno żółte, widzę że jedna się rozmnożyła, ale druga wyginęła, jakieś malutkie cebulki tam tylko idą
Wiem, że dżdżownice to hit ..
Twoje pustynniki mimo że liźnięte, chyba będą kwitnąć?
Na tej rabacie, murku były pomidory, ale też tymianek, mięta, oregano, rozmaryn u mnie przemarza więc nie nie ponawiam próby

I specjalnie dla Ciebie, jeden wysadzony z lasku, gdzie mi marniały przeżył, drugi nie daje znaku życia

inaczej kurze jajo
mirkaka 06:29, 08 kwi 2023

Nowa12 napisał(a)
Patrzę, patrzę i nie widzę tego trawnika .
Ale rozumiem że będzie w tym przygotowanym miejscu.

Bo dopiero zasiany
mirkaka 06:32, 08 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Bardzo fajne zmiany. Teraz tylko ciepło i będzie piękny trawnik. Czy placyk z rodendronami był ruszony, bo na zdjęciach nie mogę go odnaleźć.

Placyk przed rh nieruszony, nie ujęłam go na zdjęciach, może jeszcze kiedyś zdecyduję się go zlikwidować, na razie mam dość wszystkich obcych szwędających po moim ogrodzie. A muszę jeszcze zrobić coś z ogrodzeniem, sypie mi się ech
mirkaka 06:36, 08 kwi 2023

Joku napisał(a)
W prognozach ocieplenie i trochę deszczu więc szybko powinno się zazielenić. Uwielbiam w twoim ogrodzie rysunek rabat, obrzeża z kostki. Wspaniale porządkują przestrzeń, dodają elegancji.
Zauważyłam że sąsiedztwo urosło. jak nowa linia tramwajowa? Duży hałas?

Dziękuję Jolu
Sąsiedztwo już prawie w całości zadomowione, a ja prawie przyzwyczajona, i zaczynam już tego nie dostrzegać
Tramwaj już kursuje, jest bardzo cichy, więc i to przestało mi sen odbierać Czasem jak go zauważę jak przemknie to się za każdym razem dziwię, że za moim płotem jest miasto a nie wieś jak kiedyś
mirkaka 06:58, 08 kwi 2023

Ta linia rabat się zmieniła, na tym skrzyżowaniu
było tak

Teraz tak,
trochę teraz to dziwnie wygląda, ale eM prosił żeby do koszenia ułatwić mu i polikwidować trochę tych zawijasów, powstał taki cypelek z prawej strony, żeby to dobrze wyglądało muszę tam coś blisko kostki posadzić, dumam co? Myślę że może tam rosnąć coś co będzie się albo wylewać na kostkę, np wielka kępa ciemierników, a może stożek z cisa? Ten widoczny stożek to trzmielina, chcę ją wysadzić albo pod płot, albo ją w ten cypel wsadzić

vita 07:35, 08 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Ta linia rabat się zmieniła, na tym skrzyżowaniu

A może w tym cypelku murek, i symetrycznie po lewej? Akcent na wejście w lasek? Podnóże obsadzić tym niebieskim, co go mam od Ciebie (ciągle zapominam).
Dzięki za cypripedium, moje jeszcze nie tak wyrywne, ale metodą dlikatnego macania odliczyłam chyba wszystkie. Dwa mam w doniczkach, bo coś je ciągle od spodu wypychało. Najbardziej bałam się o formosanum, ale wychodzi
A jakie nowe miejsce masz dla niego?
Miło czytać, że tak lekko przyjęłaś zmiany wokół ogrodu. Dzielna jesteś
Kasya 10:21, 08 kwi 2023

Ale ci tych kast przybyło
Masz w nich odpływy zrobione ?
Pustynniki zazdroszczę, piekne są a ja nie mam dla nich dobrego miejsca
mirkaka 16:47, 08 kwi 2023

vita napisał(a)

A może w tym cypelku murek, i symetrycznie po lewej? Akcent na wejście w lasek? Podnóże obsadzić tym niebieskim, co go mam od Ciebie (ciągle zapominam).
Dzięki za cypripedium, moje jeszcze nie tak wyrywne, ale metodą dlikatnego macania odliczyłam chyba wszystkie. Dwa mam w doniczkach, bo coś je ciągle od spodu wypychało. Najbardziej bałam się o formosanum, ale wychodzi
A jakie nowe miejsce masz dla niego?
Miło czytać, że tak lekko przyjęłaś zmiany wokół ogrodu. Dzielna jesteś

Vita, to nie jest wejście do lasku, będziesz u mnie w czerwcu to zobaczysz.
Nie mam dla storczyka nowego miejsca jeszcze, na razie będzie siedział cały sezon we wiadrze, jesienią może przesadzę koło azalii, bo tam zyskałam trochę miejsca.
Na te zmiany zewnętrzne nie mam wpływu, muszę je akceptować bo przecież się nie wyprowadzę

To niebieskie to przetacznik Blue Mirror
mirkaka 16:48, 08 kwi 2023

Kasya napisał(a)
Ale ci tych kast przybyło
Masz w nich odpływy zrobione ?
Pustynniki zazdroszczę, piekne są a ja nie mam dla nich dobrego miejsca

Kasiu, one są do likwidacji, niech tylko truskawki zaczną rosnąć, muszę je jakoś rozpoznać, bo wszystko pomieszane przez budowlańców
vita 23:05, 09 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Vita, to nie jest wejście do lasku, będziesz u mnie w czerwcu to zobaczysz.
Nie mam dla storczyka nowego miejsca jeszcze, na razie będzie siedział cały sezon we wiadrze, jesienią może przesadzę koło azalii, bo tam zyskałam trochę miejsca.
Na te zmiany zewnętrzne nie mam wpływu, muszę je akceptować bo przecież się nie wyprowadzę

To niebieskie to przetacznik Blue Mirror

Nie mogę sobie utrwalić przetacznika
Jak to nie jest wejście do lasku, to dokąd ta ścieżka prowadzi?
Nie jest dobrym pomysłem trzymanie storczyka w wiadrze cały sezon. Koło azalii miejscówka też nie najlepsza. Ja dla swoich też długo szukałam miejsca, ale samo miejsce to za mało.
Storczyki potrzebują zasadowej próchniczej liściastej gleby. Dużo.
Coś wymyślimy