Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

MartaKozak 11:07, 02 sie 2018

Jezu, tragedia jakaś...
Potwierdzam że we Francji ale też i w Szwajcarii problem z ćmą jest duży
asiak 12:18, 02 sie 2018

Obejrzę dzisiaj swoje czy nie zamieszkują w nich jakieś gąsienice...
la_estrellita 12:18, 02 sie 2018

Toszka napisał(a)
Znajomi z Belgii mówili, że ćma z braku buksów chętnie też pożera ostrokrzewy i trzmieliny

A już się cieszyłam, że u siebie zamiast buksów planuję właśnie trzmieliny sadzić .
BasiaLT 12:44, 02 sie 2018

Masakra, aż się zimno robi na plecach. Będę musiała dzisiaj obowiązkowo obejrzeć swoje.
Iwk4 13:06, 02 sie 2018

Dziękuję za link do strony. Obejrzałam, poczytałam. Dużo cennych informacji na początek.
Gdzie kupujecie pułapki feromonowe? Moze warto na wszelki wypadek postawić?
polinka 16:23, 02 sie 2018

Straszna ta ćma I nie zazdroszczę Wam tej walki...

sylwia_slomc... 16:30, 02 sie 2018

Toszka napisał(a)
Ćmy jako motyla nie ma co w buksie wypatrywać. Charakterystyczne są zlepki zielonych kulek (odchody) i schowane zielone z czarnym łebkiem i takimiż paskami gąsienice od 1cm do 5-6. Te gąsienice potrafią być bardzo szybkie i są bardzo żarłoczne...buks niknie w oczach. W suchych, przyklejonych liściach robią kokony...koloru tychże suchych liści.
Oprysk musi być bardzo dokładny, z włożeniem lancy do środka rosliny. Ważne by lanca/opryskiwacz miały dużą moc, bo to od niej -mocy zależy efektywność oprysku.
Jak padały deszcze to nie zostało mi nic innego jak zbierać gąsienice. Ale mam 3 kuliszcza ponad 1,5m średnicy i dokładne wybranie jest awykonalne.
W dziale chorobowym pisałam, że ćma unika słońca i przegrzania. Siedzi od północy lub na buksach w półcieniu lub w niższych partiach, gdzie sąsiednie rosliny cieniują...
Wczoraj znalazłam i otwierające się poczwarki i żywe gąsienice...i też przeglądam odmiany/gatunki cisów.
Znajomi z Belgii mówili, że ćma z braku buksów chętnie też pożera ostrokrzewy i trzmieliny

Jak tak dalej pójdzie to stanie się wszystkożerna jak szarańcza i to już nie będzie do zwalczenia, nie dalej jak wczoraj myślałam sobie co będzie żarła jak wszystkie buksy zeżreCzyli już wiadomo
Margerytka40 18:00, 02 sie 2018

Miejmy nadzieję na cudowny środek na to dziadostwo. Trudno mi sobie wyobrazic zupełny brak bukszpanów a jak jeszcze i trzmieliny i ostrokrzewy,no porażka po prostu
anbu 19:18, 02 sie 2018

Dziewczyny no straszna ta ćma Oglądajcie swoje bukszpany
Jedna z trzech pułapek:

anbu 19:21, 02 sie 2018

I bardziej optymistycznie
Choiny rosną jak goopie

Ambrowce są naprawdę ogromne, na zdjęciach nie wyglądają