Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 19:09, 13 lis 2012

Ania! wielkie dzięki za wsparcie!!! narazie chcemy przeprowadzić rozmowę, jak to nie pomoże, to będzie pismo, a argumentów mam jeszcze trochę innych, ale to kiedyś Ci opowiem, bo o pewnych sprawach nie mogę tutaj pisać Pozdrawiam!!!
Mala_Mi 19:10, 13 lis 2012

A teraz babska ciekawość..czy to mur budynku??? Czy ogrodzenie z cegły???? Budujesz się w granicy działki????
KasiaWB 19:17, 13 lis 2012

baraga1904 napisał(a)
...masakra z tym daszkiem tez mam wiatę blisko płotu z sasiadem ale wszystko zabezpieczone - kropla deszczu do sąsiadów nie wpadnie ani płatek śniegu....wszystko obliczone i zabezpieczone jak należy, woda odprowadzona, wszystko M. robił sam... Twoi sąsiedzi to jakcyś olewacze a ta wiata i odpływ to prowizorka.... straszne....

No właśnie, wszystko masz elegancko. My naszą działkę kupiliśmy właśnie od tych sąsiadów, za co rozbudowali i wyremontowali sobie dom, no ale to rzecz normalna. Natomiast razem z działką kupiliśmy też m.in. tony śmieci zakopane w ziemi i tony nawiezionej gliny (humus jest ok. 0,50-1 m pod gliną).... - ale z tym jakoś sobie radzimy - wykopujemy. Tylko nie rozumiem co sąsiadka miała na myśli mówiąc, że ta działka to jej ogród.... czarny żarcik )
Dzięki za wsparcie, pozdrawiam!!!
vita 19:26, 13 lis 2012

Kasiu, trzymam kciuki za powodzenie sprawy
KasiaWB 19:30, 13 lis 2012

asc napisał(a)
A teraz babska ciekawość..czy to mur budynku??? Czy ogrodzenie z cegły???? Budujesz się w granicy działki????

Ten mur z cegły to tylko ogrodzenie miało być kiedyś tak trochę w angielskim stylu ) przecież już nawet nasadzenia były zaplanowane m.in. róże pnące, bluszcze itd. zresztą bluszcz już się tam pomału wspina co więcej nawet lustro ma tu być )
Mur powstał w miejsce wyburzonego starego budynku gospodarczego (który właśnie stał w granicy z dwoma działkami), w którym ponoć kiedyś nawet jakieś zwierzaki były hodowane, a z drugiej strony sąsiedzi mieli garaż z kanałem, i w ten kanał wrzucali wszystkie śmieci...co się okazało przy kopaniu pod wylanie fundamentu pod ogrodzenie

A było tak

A tu zdjęcie muru zaraz po postawieniu

a tu widać po prawej jak ta czarna folia ścianę fundamentową pod garaż - od tego miejsca w prawo zaczyna się garaż, który zgodnie z projektem jest częściowo w bryle domu
KasiaWB 19:43, 13 lis 2012

aldonaz napisał(a)
Przychodzę z rewizytą. Jak czytam takie rzeczy, tym bardziej cieszę się że nie mam sąsiadów. Oby jak najdłużej nikt nie kupił sąsiednich działek. Pozdrawiam

Witaj Aldona generalnie posiadanie sąsiedztwa nie jest takie złe, no ale...
zatem życzę Ci spełnienia wszystkich marzeń, w tym również i w/w
Serdecznie pozdrawiam
KasiaWB 19:49, 13 lis 2012

monteverde napisał(a)
Biedna Kasia znam to z autopsji, te sąsiedzkie historie

Aniu, jak to dobrze, że mnie ktoś rozumie współczuję wszystkim, którzy mają takie historie. Dotychczas nie miałam z tym styczności, no ale jak to mi dzisiaj powiedziała koleżanka, że dostajemy tyle doświadczeń, ile jesteśmy w stanie przyjąć.... Po wszelkich doświadczeniach tegorocznych na chwilę obecną mogę powiedzieć: nie, dziękuje bardzo, już mi wystarczy....
Pozdrawiam!
KasiaWB 20:02, 13 lis 2012

mira napisał(a)
cześc Kasiu ! - przyszlam pooglądać u Ciebie jesień a tu takie dylematy - ufff -

rozumię - jak pomyslę, że mi ktoś kiedyś wybuduje coś tuż za siatką i zasłoni przestrzeń to już mi wystarczy a co dopiero takie atrakcje - ten żółty kolor na zdjeciu wygląda dobrze ale pewnie to nie ten jeszcze kolor - myślę że te świerki będą bardzo dobrze się na tym tle prezentowały

pozdrawiam

Witaj Mira!!! cóż... wolałabym pokazywać już "mój piękny ogród"..... a narazie niestety muszę się boksować z różnymi sprawami....ech...
Mój ogródek, który kiedyś powstanie będzie małym ogródkiem przydomowym, a że bez krajobrazu zapożyczonego - cóż, miało być troszkę inaczej, ale widziały gały co brały, z tym, że nie spodziewałam się, że wśród ładnych domów, w ładnych, eleganckich kolorach, ktoś postanowi jako jedyny wystawić wielkanocnego kurczaka, ale jak to się mówi... de gustibus non disputandum.....
Cieszę się, że podzielasz moją wizję, że to tło będzie idealne dla serbów )
Ściskam Ciebie serdecznie!

KasiaWB 20:06, 13 lis 2012

popcarol napisał(a)
Takie coś powinno być 4 metry od granicy o ile pamiętam; a jeśli w granicy, to tylko za Waszą zgodą na piśmie... rozumiem że zgody nie dali do podpisu; więc ewidentnie "na lewo" budowla...
ech...

Tak Karola, masz rację. Zgody na to nie było.
Fajnie by było mieć duuużą działkę, aby mieć wszystkich w pewnej słusznej odległości, ale niestety nigdy się nie wie, na kogo się trafi... Zresztą w naszej lokalizacji, to każda działka sprzedaje się na pniu...
Muszę dobrze zaplanować cały szkielet ogrodu
Buziole!
KasiaWB 20:13, 13 lis 2012

vita napisał(a)
Kasiu, trzymam kciuki za powodzenie sprawy

Witaj Wiktoria mam nadzieję, że do czasu Twojej wizyty na naszym ugorze sprawa będzie rozwiązana no bo jak w takich warunkach cokolwiek planować, nie mówiąc już o podejmowaniu gości Pozdrawiam