Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:21, 12 gru 2021

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, zaraz Łucji (odpalam lampki przed domem) a potem już bliżej do światła.

Zaraz będzie z górki.

Też już dni odliczam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:26, 12 gru 2021

Magara napisał(a)
Ewcia, mam pytanie o zapory ślimakowe, które u Zuzy pokazałaś. Czy dobrze rozumiem, że barierą dla tych choler ma być ostry kant blachy??? Czy to może jakaś blacha specjalna sama w sobie?
Strasznie mnie wiadomością o tych taśmach miedzianych zmartwiłaś

To nie chodzi o ostry kant albo specjalną blachę, tylko ogólnie o kant, który jest skierowany do dołu. One nie potrafią iść pod kątem i spadają albo się cofają.

Mam jeszcze takie osłonki na sałatę. Z plastiku i też super działają, tylko muszą być mocno wciśnięte do ziemi.

https://www.selbst.de/assets/styles/660x397/public/schneckenschutz-ring02.jpg?itok=PCOLV1nY

Taśmy miedziane albo miedziane druciki musiałabyś mieć podłączone do prądu, tak jak elektryczny pastuch przy wybiegach dla koni. Wtedy by działały
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:29, 12 gru 2021

Alija napisał(a)
Mnie też najbardziej brakuje światła, jestem zdecydowanie słońcolubna.
Śniegu było trochę, ale już stopniał, ciągle ciemno, szaro... Byle do świąt, a potem czekać do wiosny.
Pozdrawiam.

No właśnie też już liczę dni do przesilenia zimowego W lutym będę wyglądać przebiśniegów i jak się pojawią, to już będzie lepiej.
U nas w sumie pogoda fajna, bo śniegu nie ma i jest ponad 5 stopni. Tak mogłoby już zostać. Nie lubie zimna. Lubię zimę angielską
Martka 17:07, 12 gru 2021

Anda napisał(a)
Leń ogrodowy i mnie ogarnął. Zdecydowanie za mało mi światła dziennego o tej porze roku.

Dla zainteresowanych informacja, że tu u mnie byliną roku 2022 została Hakonechloa

Ocena poszczególnych odmian znajduje się tutaj:

https://www.staudensichtung.de/ergebnisse.html?suchtext=Hakonechloa&Button=Weiter&Aufruf=nein&anfang=0&schrittzahl=10

Haha, Ewo, u mnie Hakonechloa została zdecydowanie najbardziej kapryśną byliną roku Straciłam ich większość i nie mówimy tu o kilku a o kilkudziesięciu sadzonkach... Ale zapewne to nie ich wina tylko producentów i mojej nieudolności ogrodowej do kompletu.

Z jakich powodów została byliną roku? Gdybym miała wskazać trawę nr 1, to hakonechloa byłaby nią bez wahania.

Wiolka5_7 19:19, 12 gru 2021

Taką bylinę roku 2021 też uwielbiam
Też mam Albostriaty w donicach,będziesz zadowolona
Nowa12 20:17, 12 gru 2021

W sumie wszystkie zielone hakonki podobne do siebie. Ale czemu bylina a nie trawa? Ja mam macrę, Beni Kaze i Sunny Delight i różnicy za bardzo nie widzę. Ale jak dla mnie to też trawa nr 1. Bezapelacyjnie.
Anda 21:25, 12 gru 2021

Martka napisał(a)

Haha, Ewo, u mnie Hakonechloa została zdecydowanie najbardziej kapryśną byliną roku Straciłam ich większość i nie mówimy tu o kilku a o kilkudziesięciu sadzonkach... Ale zapewne to nie ich wina tylko producentów i mojej nieudolności ogrodowej do kompletu.

Z jakich powodów została byliną roku? Gdybym miała wskazać trawę nr 1, to hakonechloa byłaby nią bez wahania.

Wiem, że u Ciebie był z nią problem. Jednak może warto znów spróbować?

Z jakich powodów? Niemiecki Związek Szkółkarzy Bylin co roku wybiera inną bylinę. W asortymencie znajduje sie takie bogactwo roślin, że co roku chcą jakąś inną wyróżnić i przybliżyć klientom, hobbystom.
Poczytaj tutaj

https://www.staude-des-jahres.de/

Wybierane jest również drzewo roku

https://baum-des-jahres.de/

Acha, trawy to też byliny

Anda 21:27, 12 gru 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Taką bylinę roku 2021 też uwielbiam
Też mam Albostriaty w donicach,będziesz zadowolona

Mam nadzieję, że dzięki temu wyróżnieniu stanie się bardziej popularna. Ogólnie więcej traw powinno zostać wyróżnionych

Już sie cieszę na przyszły sezon
Anda 21:28, 12 gru 2021

Nowa12 napisał(a)
W sumie wszystkie zielone hakonki podobne do siebie. Ale czemu bylina a nie trawa? Ja mam macrę, Beni Kaze i Sunny Delight i różnicy za bardzo nie widzę. Ale jak dla mnie to też trawa nr 1. Bezapelacyjnie.

Trawy to też byliny
Albostriata ma takie fajne kremowe paski. Zielone też lubię, żółte też, no wszystkie
Magara 23:12, 12 gru 2021

Anda napisał(a)

To nie chodzi o ostry kant albo specjalną blachę, tylko ogólnie o kant, który jest skierowany do dołu. One nie potrafią iść pod kątem i spadają albo się cofają.

Ewa, przywracasz mi wiarę w zwycięstwo na odcinku Schnecke Krieg
Nigdy bym nie pomyślała, że to o ten kant czy może raczej kąt chodzi...
Ponieważ w tym roku będziemy i tak poprawiać górną część skrzyń warzywnych dodając im jakby parapety od góry - zrobienie takich blaszek pod spodem rzeczonych parapetów jest wykonalne
Oderwałam mój Dział Techniczny od czytania książki i kazałam oglądać
Ewcia - kąt pomiędzy blachami - widzę, że na oko 60 stopni, ale pytanie - czy ten górny odcinek blachy musi być określonej długości? Za płotem mam zasadniczo las, ślimaki bezdomkowe w dużych ilościach i raczej te wielkie.
To dla mnie ważne bo pewnie te oblachowania będę zamawiać - niby w zaprzyjaźnionej firmie i z resztek materiałowych, ale jednak wolałabym, żeby na wymiar specjalnie dla mnie nie robili - wiadomo, cena.
Z góry Ci dziękuję, no nawet nie wiesz jak bardzo