Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Roocika 09:23, 01 gru 2021

Dorii napisał(a)

Nie masz w okolicy jakiejś stajni czy stadniny? Oni najczęściej za darmo oddają. Możesz też podpytać sąsiadów, może wystawiają skoszoną trawę na bio albo liście. Liście to sobie przywożę z przyszkolnego parku a nawet z pod pracy mąż mi przywiózł.
Ja co prawda no dig nie stosuję ale na wstępnie przekopanej rabacie gdzie domieszałam tylko piach i korę daję teraz wszystko to co by trafiło na kompost. Może nie jest to mega estetyczne ale przy braku dużych ilości kompostu u mnie się sprawdza. Jak się trochę przerobi to jeszcze przekopię płytko. Plusem dodatkowym jest to że podczas tworzenia się kompostu do gleby pod pryzmą spływają kwasy humusowe i bakterie które ją dodatkowo uzdatniają.
Nigdy nie miałam prawdziwego kompostownika tylko takie pryzmy. Po wybraniu kompostu widać jak zmieniła się glina na głębokość kilku cm.

Dorii, właśnie pytam, mało kto chce oddać, wszyscy to wykorzystują. U nas we wsi obornik jest rozrzucany na polach, również ten że stadnin z okolic, rolnicy wiedzą co dobre Liście w tym roku wzięliśmy z pracy , a trawę biorę czasami od sąsiadki

Kompostownia u nas nie sprzedaje klientom indywidualnym a z Gdańska wychodzi transport zbyt drogi (za daleko). No cóż, będziemy myśleć
Dorii 10:55, 01 gru 2021

Heh, jedni mają problem z utylizacją a my za mało odpadów zielonych produkujemy.
Zapomniałam jeszcze dodać że na takiej pryzmie przysypanej ziemią albo tylko punktowo ziemię daję i w tą ziemię sieję, dynię np albo nasturcję. Pod nasturcją fajnie mi się kompost przerobił, pryzma wyglądała dużo lepiej a do tego mam nową porcję zielonego. Można by jakikolwiek poplon tak posiać.
Magara 23:15, 01 gru 2021

antracyt napisał(a)
Dagmara, na kiedy mam popcorn szykować ?
Taki bezruch ogrodowy to idealny moment na założenie wątku

Zuza, nie szykuj - ja stawiam i popcorn i szampana Tyle czasu na sępa siedzę na forum, że aż głupio
Basilikum 17:56, 02 gru 2021

Ewo poczytalam oplanach ogrodowych. Mnie jakis len ogarnal jesienno zimowy, nawet mi sie nie chce fotek zrobic.
Snieg byl ale sie zmyl, teraz brudno i ciemno i wieje bleee
dobrze, ze swiecidelkami mozna sobie dom przstroic na te szare dni to troche na duszy weselej.
Anda 09:44, 11 gru 2021

Leń ogrodowy i mnie ogarnął. Zdecydowanie za mało mi światła dziennego o tej porze roku.

Dla zainteresowanych informacja, że tu u mnie byliną roku 2022 została Hakonechloa

Ocena poszczególnych odmian znajduje się tutaj:

https://www.staudensichtung.de/ergebnisse.html?suchtext=Hakonechloa&Button=Weiter&Aufruf=nein&anfang=0&schrittzahl=10
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 10:38, 11 gru 2021

Hakonechloa poznałam tutaj na O... wiesz, że nie widuję jej w ogrodach w moim mieście. Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie łatwiej ją zdobyć uwielbiam ją
Pszczelarnia 20:35, 11 gru 2021

Ewo, zaraz Łucji (odpalam lampki przed domem) a potem już bliżej do światła.

Zaraz będzie z górki.
Magara 23:47, 11 gru 2021

Ewcia, mam pytanie o zapory ślimakowe, które u Zuzy pokazałaś. Czy dobrze rozumiem, że barierą dla tych choler ma być ostry kant blachy??? Czy to może jakaś blacha specjalna sama w sobie?
Strasznie mnie wiadomością o tych taśmach miedzianych zmartwiłaś
Alija 15:08, 12 gru 2021

Mnie też najbardziej brakuje światła, jestem zdecydowanie słońcolubna.
Śniegu było trochę, ale już stopniał, ciągle ciemno, szaro... Byle do świąt, a potem czekać do wiosny.
Pozdrawiam.
Anda 15:20, 12 gru 2021

Wiaan napisał(a)
Hakonechloa poznałam tutaj na O... wiesz, że nie widuję jej w ogrodach w moim mieście. Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie łatwiej ją zdobyć uwielbiam ją

Ja też uwielbiam. Kupiłam sobie Albostriate do donicy jesienią Wiosną mam nadzieję ją podzielić by mieć więcej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies