Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

lilarose 23:22, 12 gru 2021

Magara napisał(a)

Ewa, przywracasz mi wiarę w zwycięstwo na odcinku Schnecke Krieg
Nigdy bym nie pomyślała, że to o ten kant czy może raczej kąt chodzi...
Ponieważ w tym roku będziemy i tak poprawiać górną część skrzyń warzywnych dodając im jakby parapety od góry - zrobienie takich blaszek pod spodem rzeczonych parapetów jest wykonalne
Oderwałam mój Dział Techniczny od czytania książki i kazałam oglądać
Ewcia - kąt pomiędzy blachami - widzę, że na oko 60 stopni, ale pytanie - czy ten górny odcinek blachy musi być określonej długości? Za płotem mam zasadniczo las, ślimaki bezdomkowe w dużych ilościach i raczej te wielkie.
To dla mnie ważne bo pewnie te oblachowania będę zamawiać - niby w zaprzyjaźnionej firmie i z resztek materiałowych, ale jednak wolałabym, żeby na wymiar specjalnie dla mnie nie robili - wiadomo, cena.
Z góry Ci dziękuję, no nawet nie wiesz jak bardzo

dzięki Ci Dagmara za drążenie tematu- wszystko skrzętnie notuję i powiadamiam mój Dział Techniczny
Magara 00:45, 13 gru 2021

jak już kolejny Dział Techniczny zaprzęgnięty do roboty to jak nic Ewcia jutro doradzi co i jak Działy Techniczne nie mogą mieć przestojów
Helen 05:07, 13 gru 2021

To prawda, Działy Techniczne zawsze muszą być zaprzęgane do pracy.
Dobrego dnia i tygodnia.
Mgduska 08:23, 13 gru 2021

Nawiązując do tego zawijaska, który jest przeszkodą dla ślimaków - to właśnie dlatego mi się całkiem nieźle sprawdza sadzenie dalii w dziurawych wiadrach, wiadro tez ma wywijas. Może nie taki elegancki, jak zamówiona na wymiar blach, ale utrudnia To taka wersja ekonomicznaW sezonie wiadra w rabacie nie widać
Anda 11:23, 13 gru 2021

Magara napisał(a)

Ewa, przywracasz mi wiarę w zwycięstwo na odcinku Schnecke Krieg
Nigdy bym nie pomyślała, że to o ten kant czy może raczej kąt chodzi...
Ponieważ w tym roku będziemy i tak poprawiać górną część skrzyń warzywnych dodając im jakby parapety od góry - zrobienie takich blaszek pod spodem rzeczonych parapetów jest wykonalne
Oderwałam mój Dział Techniczny od czytania książki i kazałam oglądać
Ewcia - kąt pomiędzy blachami - widzę, że na oko 60 stopni, ale pytanie - czy ten górny odcinek blachy musi być określonej długości? Za płotem mam zasadniczo las, ślimaki bezdomkowe w dużych ilościach i raczej te wielkie.
To dla mnie ważne bo pewnie te oblachowania będę zamawiać - niby w zaprzyjaźnionej firmie i z resztek materiałowych, ale jednak wolałabym, żeby na wymiar specjalnie dla mnie nie robili - wiadomo, cena.
Z góry Ci dziękuję, no nawet nie wiesz jak bardzo

Schneckenkrieg mi się podoba Wygrana już w kieszeni

Blaszka pod parapetem to będzie dobra ochrona. Tylko pomiędzy dechami skrzyń warzywnych nie może być przerw. „Moje” ślimaki w ten sposób wchodziły do skrzyń. Od środka mam co prawda folie kubelkową, ale one sobie potem wychodziły górą folii prosto do skrzyń. Dlatego moje blachy mam nisko przy ziemi. Zaraz za płotem mam cieniste chaszcze i tam ukrywa się naprawdę dużo ślimaków.
Moj górny odcinek blachy ma 7,5 cm. Te plastikowe są krótsze, mają ok. 5 cm a kąt jest troszkę bardziej ostry. Moje donice dla róż też mają taki wywijas u góry i ślimaki go jeszcze nigdy nie pokonały. Ślady widać nad ranem
Wrzuć sobie w go…le hasło Schneckenzaun i obejrzyj zdjęcia. W sumie te wywijasy nie są jakoś specjalnie długie.
Dział Techniczny na pewno sobie poradzi, przesyłam specjalne pozdrowienia

Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. W walce ze ślimakami musimy trzymać się razem

https://cdn02.plentymarkets.com/1scq80vj4apc/item/images/453595/full/Schneckenzaun-Metall-Alu-Zink-25-cm-x-100-cm_3.jpg

https://www.schmitz-peter.de/ab/1500/schneckenzaun_4.JPG

https://www.gartenbedarf-baumgartner.de/media/image/product/85/md/schneckenzaun-einzelblech--material-feuerverzinkt.jpg

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:24, 13 gru 2021

lilarose napisał(a)

dzięki Ci Dagmara za drążenie tematu- wszystko skrzętnie notuję i powiadamiam mój Dział Techniczny

Bez Działu Technicznego w ogrodzie ani rusz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:26, 13 gru 2021

Helen napisał(a)
To prawda, Działy Techniczne zawsze muszą być zaprzęgane do pracy.
Dobrego dnia i tygodnia.

Działy Techniczne są niezastąpione
Anda 11:30, 13 gru 2021

Mgduska napisał(a)
Nawiązując do tego zawijaska, który jest przeszkodą dla ślimaków - to właśnie dlatego mi się całkiem nieźle sprawdza sadzenie dalii w dziurawych wiadrach, wiadro tez ma wywijas. Może nie taki elegancki, jak zamówiona na wymiar blach, ale utrudnia To taka wersja ekonomicznaW sezonie wiadra w rabacie nie widać

Moje donice różane też mają taki zawijas (troszkę większy niż we wiadrach) i ślimaki nie dają rady tego przejść. Ślady ślimakowe nad ranem są bardzo dobrze widoczne

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/196/1967754/original.JPG
Magara 21:49, 13 gru 2021

Ewa, zapisane wszystko, Dział Techniczny pracuje nad rysunkiem, technicznym
Jestem mocno zdeterminowana w walce, w tym roku same ogórki siałam trzy razy i nie doczekałam ani jednego krzaczka, jak tylko zaczęły się pokazywać dwa listki - po nocy same kikuty zostawały Z resztą warzyw ciut lepiej, ale spustoszenie też duże było. O ozdobnych roślinach nie wspomnę, ale warzyw własnych mi szczególnie szkoda.
Mam tylko nadzieję, że koszt tych oblachowań mnie nie powali i że uda się zrobić z resztek płacąc jedynie za gięcie...
Kawa 09:33, 14 gru 2021

no jak dobrze czasem wejść i coś mądrego poczytać
u mnie ślimaki zjadły cała sałate i fasolkę więc mus poszukać materiałów żeby zrobić zawijasa!
Ewunia no dzięki za podpowiedzi
Hakone się pojawi i umnie w większej ilości
taka na słońce to co zwykła macra?