Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 13:08, 07 lut 2019

Anda napisał(a)
Aga, pomidory wysiewam zawsze w połowie marca. Jest tam jakiś dobry czas na wysiewy?

W marcu dobry czas na wysiewy to od 7 do 18. Dla warzyw owocowych wychodzi, że najlepsze terminy to 8-9, a potem 17-18.03.
Anda 13:24, 07 lut 2019

Wendy79 napisał(a)

W marcu dobry czas na wysiewy to od 7 do 18. Dla warzyw owocowych wychodzi, że najlepsze terminy to 8-9, a potem 17-18.03.

Dzięki, nawet dwa do wyboru Zapisuję sobie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mikina34 15:21, 07 lut 2019

Wendy79 napisał(a)

Nie ma za co, cieszę się, że mogę się już dzielić jakimś doświadczeniem.

Moniu, Dragonko. Do 18.02 jest dobry czas na siew i sadzenie. Najlepszy termin do 12.02. Ja zaczynam swoje eksperymenty już dzisiaj od szpinaku, buraczków i cebuli. 13.02 planuję wysiew bakłażana,papryk, pora i selera (mam nadzieję, że nasionka z wymiany dotrą do mnie do tego czasu). Sałata i kapustne po 06.03, bo dopiero wtedy nastąpi kolejny dobry okres na sianie (myślę o 07.03).

Dziękuję Mogę sobie skopiować na swój wątek, żeby mi nim umknęło?

Podziwiam za dyscyplinę i konsekwencje, ja na razie postawiłam na ograniczenie cukru i czipsów solonych, które są moim nałogiem Ale za mało się ruszam w okresie zimowym więc boczki rosną Bije się w pierś...
Wendy79 17:09, 07 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Dziękuję Mogę sobie skopiować na swój wątek, żeby mi nim umknęło?

Jasne.

mira 22:19, 07 lut 2019

O jak fajnie że kalendarz podajesz. Czyli sieję 12 lutego .
Gdzie będziesz siać buraki ? na rozsadę?
U mnie takie ciepło że trudno uwierzyć - wycięłam dziś całą bylinową rabatę ale w ogrodzie warzywnym na razie nie robię nic choć w skrzyniach ziemia nie zamarznięta można by bób posadzić. Luty odpuszczam w warzywniku i teraz tylko tnę co tam mam.

pozdrawiam
Wendy79 19:29, 08 lut 2019

mira napisał(a)
O jak fajnie że kalendarz podajesz. Czyli sieję 12 lutego .
Gdzie będziesz siać buraki ? na rozsadę?
U mnie takie ciepło że trudno uwierzyć - wycięłam dziś całą bylinową rabatę ale w ogrodzie warzywnym na razie nie robię nic choć w skrzyniach ziemia nie zamarznięta można by bób posadzić. Luty odpuszczam w warzywniku i teraz tylko tnę co tam mam.

pozdrawiam

Miro, to taki mój eksperyment z buraczkami. Na rozsadę, ale taką bez pikowania, jak u Charlesa Dowding'a. Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie w naszym klimacie.

Zrobiło się w końcu słonecznie, ale u mnie śniegu dużo. Już wczoraj M. zapowiedziałam, że trzeba kolejne "skrzynie" sklecić do końca lutego, bo muszę bób i groszek siać.

Tymczasem trzeba niedługo ciąć winorośl, a ja nie mam pojęcia jak i jak co roku, jest to dla mnie magia.
Dragonka 20:11, 08 lut 2019

Aga, coś z tym przekraczaniem pełnych dziesiątek wieku jest.. Ja jak miałam 39 jakoś zaczęłam głęboko się zastanawiać nad swoim żywieniem. Nigdy czasu nie ma, ciągle w biegu, ale kiedy właściwie zacznę dbać o siebie i zdrowie? Jak będę na emeryturze to może być za późno, bo złe nawyki już zaowocują chorobami, nie daj Boże. Wtedy przyplątały się i problemy żołądkowe i pierwszy raz w życiu miałam gastroskopię- horror lekarz taki bardziej rozsądny kazał mi ograniczyć mięso przed badaniem na 2-3 dni, bo zalegać potrafi i do 3 dni, a nie wiadomo było co powodowało bóle. I tak się zaczęło Poczytałam to, co literatura medyczna zachodnia mówi na ten temat ale tylko te badania, które nie były sponsorowane przez koncerny żywieniowe- bo gros badań jest niestety..a mało wiarygodne jest dla mnie badanie sponsorowane przez hodowców bydła o zdrowotności mięsa

Nie wiem czy więcej sałaty będziecie jeść- mnie nudzi a wcześniej wydawało mi się, że wege równa się trawa
Ale odkryłam kuchnię indyjską, w poprzednim wcieleniu musiałam chyba być Hinduską- uwielbiam te potrawy warzywne, proste, a pełne smaków i koloru.
Uff, sorry, a chciałam tylko skomentować króciutko Twoje rozterki warzywnikowe
Wendy79 21:27, 08 lut 2019

Gastroskopia powiadasz? Tak, myślę, że muszę to badanie przeprowadzić w tym roku. Podejrzewam refluks żołądkowy i coś niefajnego dzieje się z moim przełykiem. W grudniu był armagedon, ale jakoś wyciszyłam objawy.
Przed przeprowadzką na wieś, bardzo się interesowałam zdrowym jedzeniem i m.in badaniem chińskim Campbella, potem zeszło to na drugi plan. Zdaję sobie sprawę z tego, jak mięso działa na organizm ludzki, ale nie wiem czy jestem w stanie całkowicie z niego zrezygnować. Obserwując siebie i M., widzę, że jemu przychodzi to znacznie łatwiej i widzę różnicę w przyjmowaniu nowych dla nas doświadczeń smakowych.Przykładowo on z chęcią zajadałby kuchnię indyjską, a dla mnie pewne przyprawy są nie do przyjęcia; ja za to lubię cieciorkę, której on nie znosi itp, itd (w jedzeniu dotychczasowym nasze gusta aż tak bardzo się nie różniły). Czuję się jakbym wkraczała na nieznane mi wody i tyle rzeczy jeszcze przede mną do odkrycia.

Z rzeczy ogrodowych: douczam się o formowaniu winorośli i drzew owocowych i już kiedy wydaje mi się, że kumam, to okazuje się, że chyba jednak nie do końca. Przecież to nie może być takie trudne
Dragonka 22:02, 08 lut 2019

o, o, o! Dokładnie, The China Study Campbell'a jest motywem przewodnim większości amerykańskich diet jarskich. On akurat jest adwokatem diety roślinnej, mało przetworzonej, wcale nie stricte wege Bo będąc wege można jeść bardzo niezdrowo, a chodzi o wyeliminowanie tego, co faktycznie szkodzi.

Nie wiem jak dobrze władasz angielskim, ale są świetne filmy dokumentalne, ogląda się jak dobry dreszczowiec- i nie chodzi tu o jakieś drastyczne sceny ze zwierzętami. Dla mnie to był przełom- zrozumienie tego co się dzieje kiedy przestaje się jeść białko zwierzęce. Gdybyś miała kiedyś wolniejszy wieczór polecam Ci "Forks over knives" z polskim tytułem i napisami " Widelce zamiast noży" a jak byś chciała jakieś fajne po angielsku (np. Eating you alive, polecam ), to też mogę pomóc
mira 22:41, 08 lut 2019

Wendy79 napisał(a)

Miro, to taki mój eksperyment z buraczkami. Na rozsadę, ale taką bez pikowania, jak u Charlesa Dowding'a. Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie w naszym klimacie.

Zrobiło się w końcu słonecznie, ale u mnie śniegu dużo. Już wczoraj M. zapowiedziałam, że trzeba kolejne "skrzynie" sklecić do końca lutego, bo muszę bób i groszek siać.

Tymczasem trzeba niedługo ciąć winorośl, a ja nie mam pojęcia jak i jak co roku, jest to dla mnie magia.

Proszę przytocz o jaką rozsadę chodzi - kukałam już na stronę ale nie naszłam na buraki.
Ja winorośl już ciach, ale u mnie jest inna pogoda.
Z cięciem mam zawsze dylemat, ja perfekcjonistą nie jestem więc ciach, coś tam poczytałam i już - sok do herbatki mam a nie mam ambicji na wielkie grona.
Musisz poczytać i to zależy od sposobu prowadzenia.