Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Anda 10:35, 02 lut 2019

Wendy79 napisał(a)

Dziękuję, że zaglądasz Doświadczenia będę zbierać i dzielić się nimi. Ach, ta ekscytacja

A za oknem odwilż. Trochę wody stoi w ogrodzie, a za płotem , jak zwykle, "jezioro". Obserwuję, gdzie będzie potrzebna wiosną interwencja. Ludzie też poczuli chwilowe ocieplenie, ktoś wykasza chwastowisko za warzywnym. Hmm, ciekawe, pierwszy raz, odkąd tu mamy działkę. Może zostało sprzedane?

Aga, zawsze do Ciebie zaglądam, mało piszę, bo czasem po prostu nie mam nic mądrego do powiedzenia Mam Cię nawet zapinowaną Ładne inspirki zbierasz do białego ogrodu

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 11:24, 02 lut 2019

Anda napisał(a)

Ładne inspirki zbierasz do białego ogrodu

Wendy79 09:56, 04 lut 2019

Jednak i nas przysypało...I to tak, że dawno nie pamiętam takiej ilości śniegu tutaj. Do kostek...

Trawy położone i wyłamane, hortensje przygięte, bukszpany musiałam otrzepać, bo śnieg bardzo mokry i ciężki, i widocznie zaczął zmieniać ich kształt.

Wolę nie myśleć, co to będzie, jak zacznie to wszystko topnieć...

Monia81 19:37, 05 lut 2019

U nas też zaśnieżyło, już myślałam, że biały puch zniknie, a z niedzieli na poniedziałek nadrobiło... nie chce ta biel nas opuścić... pozdrawiam
AgataP 20:20, 05 lut 2019

No to w końcu ja zawitałam do Ciebie... czasami czytam, ale nie mam za dużo czasu na pisanie. Ale już wkrótce wiosna przyjdzie i czas się wydłuży... będzie więcej powodów do powrotu na forum

No dig - ja w skrzyniach nie ingeruję w warstwy gleby. Na dnie ułożyłam pniaki drzew, próchniejące drwa, gałęzie, wytłoczki po jajkach, darń, zrębki, potem swój nie przesiewany kompost, obornik dwuletni, kompost kupny + ziemię z worków.
Teraz zamierzam uzupełnić tylko wierzchnią warstwę - bardziej żarłocznym warzywkom więcej obornika, innym tylko trochę kompostu.

Ścieżki - ja mam szmatę i to tą plastikową, ale tylko tam gdzie nie mam płyt betonowych. Woda czasami mi stoi, bo warzywnik w dołku leży, ale dzięki płytom nóg nie brudzę. Jeśli woda u Ciebie tworzy większy nurt to musisz mieć coś masywniejszego niż kora, nie masz dojścia do cegieł lub otoczaków?? a może trzeba ją odprowadzić? nie została Wam rura drenarska? coś trzeba wykombinować, bo sypniesz korę a ta popłynie na sam koniec...

Nasionka - jeszcze nie myślę o nich, choć moja Mama już przygotowała szklarenkę na wysiewy. Zakochałam się w sałacie lodowej i chciałabym ją wysiać, masz jakieś doświadczenie w jej uprawie?
Szpinak wysiałam jesienią, nakryłam szybami i matą słomianą. Jesienią jeszcze się pokazał i tak tkwi w hibernacji... co z niego będzie nie wiem przekonam się wiosną... Mam swoich faworytów - trzymam się tego co sprawdzone i to co jemy na bieżąco... muszę plan wysiewów zrobić...

Na razie pracy mam od cholery, jak nie jedna to druga, a jeszcze niedługo stolarz wchodzi - w końcu już nie mogę się doczekać "normalności"

pozdrawiam Aga serdecznie... obiecuję wiosną wracam na dłużej...
Dragonka 18:48, 06 lut 2019

no Aga zima jak ta lala Ale czuć już w powietrzu, że idzie, że blisko..coraz bliżej. Chyba ten zew natury popchnął mnie dzisiaj w kierunku nasion w markecie..No same mi się do rak przykleiły, to już musiałam kupić,co nie?
Mam stipę ( 3 paczki, może choć kilka sztuk wzejdzie?), dmuszka jajowatego, werbenę i przegorzana. Ciekawa jestem czy coś mi się uda wyhodować? Bardzo bym chciała
Czytałam u Ciebie, że są dni lepsze na siew według kalendarza ogrodnika? To już tuż, tuż, prawda? A Ty co szykujesz na lutowy siew?
mikina34 11:18, 07 lut 2019

Aga, dziękuję Ci za info o regale tego potwierdzenia właśnie potrzebowałam
A własnie, co mówi kalendarz ogrodnika o pierwszych siewach?
Wendy79 12:15, 07 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Aga, dziękuję Ci za info o regale tego potwierdzenia właśnie potrzebowałam
A własnie, co mówi kalendarz ogrodnika o pierwszych siewach?

Nie ma za co, cieszę się, że mogę się już dzielić jakimś doświadczeniem.

Moniu, Dragonko. Do 18.02 jest dobry czas na siew i sadzenie. Najlepszy termin do 12.02. Ja zaczynam swoje eksperymenty już dzisiaj od szpinaku, buraczków i cebuli. 13.02 planuję wysiew bakłażana,papryk, pora i selera (mam nadzieję, że nasionka z wymiany dotrą do mnie do tego czasu). Sałata i kapustne po 06.03, bo dopiero wtedy nastąpi kolejny dobry okres na sianie (myślę o 07.03).
Anda 12:17, 07 lut 2019

Aga, pomidory wysiewam zawsze w połowie marca. Jest tam jakiś dobry czas na wysiewy?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 13:01, 07 lut 2019

Agata, wiesz ja zawsze czekam na jakiś ruch na Twoim wątku, ale rozumiem, że życie potrafi napisać inną opowieść i czasami jest ciężko wszystko ogarnąć.

U mnie no dig już postanowiony. Nad ścieżkami wciąż się zastanawiam i nie umiem podjąć decyzji. Czuję już zimny oddech pośpiechu na plecach, że wiosna się zbliża, że trzeba jeszcze to i to przygotować, a ja jeszcze nawet warzywnego nie rozplanowałam i nie wiem jak będę sadzić na nowej rabacie pod domem, chociaż cześć roślin już zamówionych. Wydawało się, że jest tyle czasu, a tu d...

Sałat nigdy dużo nie siałam, ale teraz chcemy zmienić swoją dietę na bardziej wegetariańską i mam w planach dużo zielonego siać. Pierwszy raz też z własnej rozsady, żeby szybciej się własnego doczekać.
Zmiany już zaczęłam na początku stycznia, jestem na diecie. 6 kg już lżej, a zostało duuużo jeszcze, ale zrobiłam sobie takie założenie, że w ostatnim roku przed czterdziestą zmienię dietę i zadbam o swoje zdrowie. Mam jeszcze 8 miesięcy