Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:14, 13 maj 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu, mam kilka krzaczków truskawek, które puściły rozłogi, o co im chodzi? Przyznam, żem lekko zdziwiona
Poza tym melduję, że jestem na bieżąco tylko cichaczem podziwami Twoje poczynania i skrzętnie notuję obserwacje. Cały czas dumam nad krzewami do mojego ogrodu, teraz widać, że mało jest wyższego piętra na rabatach.

Rozłogi truskawek na tym etapie odcinaj. Niech cała energia idzie w kwiaty i owoce.
Krzewy w ogrodzie ratują mój wolny czas. Bylinowy ogród wykończyłby mnie fizycznie, trawiasty powodowałby wiosenną pustkę, a tak szkielet jest stabilny,a wypełnienia zmieniają się z porami roku.

Rabata przytarasowa ze świdośliwą na tle długiej prostej z nieformowanego żywopłotu. Lada moment zakwitną tam krzewuszki Purpurea nana.

Zakątek z parzydłami (leśnym i Kneiffi) oraz tawułkami Arendsa.Też na długiej prostej.

Na zachodniej granicy teraz widać tylko plamy krzewów i niewielkich jeszcze drzewek.

Perukowiec się obudził.
Raz jest bardziej pstrokato, raz mniej, ale ogólnie widok z okna na to miejsce jest OK.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:35, 13 maj 2019

I szczegóły[ czyli to, co wsadzam pomiędzy na I, II i III planie- żeby mieć jak najmniej pielenia.

Obudziła się rodgersja kasztanowcolistna (na 2 zdjęciu)- wciąż jej obiecuję lepsza miejscówkę.

Nawet jeśli coś z tego zaniknie, to nie zaburzy to całości.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mariposa 21:45, 13 maj 2019

Chciałabym taki efekt osiągnąć, ale do tego jeszcze długa droga. Ale podglądam i uczę się
Uwielbiam paprocie, ale na razie nie ma zakątków cienistych.
Gruszka_na_w... 21:47, 13 maj 2019

Iwonko, Poppy, rzadko kiedy udaje się przenieść inspirację na docelowy, konkretny ogród. Poza roślinami, jest tak wiele elementów decydujących o ostatecznym wyglądzie. Iwonka robiła ostatnio u siebie rewolucję- zauważyła, że w jej ogrodzie brakuje ładnego trawnika i paru elementów biżuterii ogrodowej. I to były te smaczki, które zadecydowały o tym jakie jest ogólne wrażenie.

Dzisiaj, po raz pierwszy w tym sezonie, poczułam pod stópkami efekt dywanowy. Miłe to było.

Gruszka_na_w... 21:50, 13 maj 2019

Mariposa napisał(a)
Chciałabym taki efekt osiągnąć, ale do tego jeszcze długa droga. Ale podglądam i uczę się
Uwielbiam paprocie, ale na razie nie ma zakątków cienistych.

To jakaś zwykła pospolita paproć. Rośnie na mieszanym stanowisku pod płotem (łapie tam słońce). Ze ścieżek jej nie widzę.
Gruszka_na_w... 22:08, 13 maj 2019

Czytałam sobie w różnych miejscach o tym, że pojawiły się nowe odmiany sałaty.Przez całe moje dotychczasowe życie obeznana byłam jedynie z sałatą masłową. Pora była to zmienić. Dzisiaj dotarło do mnie, ile straciłam nie zajadając się wcześniej rukolą. Dobrze, że zagościła w warzywniku. Rukola, o dziwo, podbiła również serce męskiej części rodziny.
Jeśli ktoś ma swoje osobiste sposoby jej podawania, to proszę się podzielić.
Tradycyjnie już pierisy nie kwitły, ale za to teraz zachwycają młodymi przyrostami.

Rozkwitają lilaki węgierskie. Jesienią ładnie im się przebarwiają liście, nie dają odrostów.Pachną.

Jeszcze cieszą .

Turzyce ID rozpoczynają produkcje nowych liści.

Gruszka_na_w... 22:26, 13 maj 2019

Kalinę karłową coś podżera. Obok dla Anulki/Zany listki ussuryjskiego.

Hosty wylazły z ziemi i są w stadium bardziej lub mniej rozwiniętym.

Stipy zaczynają świecić. W tym stadium lubię je najbardziej.

Zbiór poziomek zapowiada się obiecująco.

Gosiek33 05:50, 14 maj 2019

Rukolę jadam i posiekaną i całą w sałatce różnych warzyw, i same listki jak bazylię na ser, pomidor i co tam mam.
mikina34 08:23, 14 maj 2019

Rukola fantastycznie smakuje na pizzy z szynka parmeńska i pomidorem, na to po upieczeniu listki rukoli. Świetne jest pesto z rukoli (rukola, czosnek, parmezan, pestki dyni lub płatki migdałów, oliwa). Mniam
Ja to lubię ją podjadać po prostu jak np. rzodkiewkę do kanapki jest fajnie pikantna i z jakby orzechowym posmakiem.
mikina34 08:28, 14 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Krzewy w ogrodzie ratują mój wolny czas. Bylinowy ogród wykończyłby mnie fizycznie, trawiasty powodowałby wiosenną pustkę, a tak szkielet jest stabilny,a wypełnienia zmieniają się z porami roku.

Na zachodniej granicy teraz widać tylko plamy krzewów i niewielkich jeszcze drzewek.

O! I to jest to do czego dążę u mnie samo dolne piętro
Co to za drzewko/krzew za i obok bordowej żurawki? Jedno z ciemniejszymi listkami, drugie na chudych nóżkach