Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:25, 12 cze 2019

TAR napisał(a)
ale mi sie podoba Przyznaje, ze do tego dąże. Ma byc duzo i ciasno. Ale wszystko do siebie pasuje.
Chyba tez zrobie mala retrospekcje sprzed 4 lat jak sie zaczynalismy budowac

Dobrze jest zacząć wątek od takiej retrospekcji. Wiele osób już mi pisało, że zaglądanie na pierwsze strony mojego działa na nie motywująco. Wbrew pozorom pamięć jest ulotna. Zdjęcia pozwalają odtworzyć tok myślenia.
Mnie się wydawało, że sadzę akuratnie. Wiedzy ogrodniczej miałam tyle, co kot napłakał, a w momencie zakupu działki szczytem marzeń był dla mnie ogród w formie trawnika otoczonego tujami. I w sumie to tylko dzięki Elfir z muratorowego forum udało mi się uniknąć wtopy. Miała w sobie sporo z Toszki. Kawa na ławę.

Dzwonki Poszarskiego- z własnego wysiewu (w całym ogrodzie są tylko 3 rośliny pozyskane w ten sposób- one, stipy i żółta smagliczka)

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 22:29, 12 cze 2019

Dzwonki Poszarskiego należą do moich ulubionych roślin. Co roku czekam na te gwiazdki. Choć nie przepadam za błękitem Z trzmieliną tworzą zgrany duet, prawda?
Gruszka_na_w... 22:34, 12 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dzwonki Poszarskiego należą do moich ulubionych roślin. Co roku czekam na te gwiazdki. Choć nie przepadam za błękitem Z trzmieliną tworzą zgrany duet, prawda?

Prawda. Prawidłowość z koła barw. Barwy podstawowe zawsze się dobrze złożą do kupy. Taki mocniejszy kontrast, ale zgrzytu nie ma.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:41, 12 cze 2019

Najlepszy czas stipy. Piękna jest teraz. Mogłabym mieć jej olbrzymie połacie z akcentami innych roślin.

klasycznie

la_estrellita 22:45, 12 cze 2019

Czosnki lubię nawet w fazie suchego dmuchawca . Stipa cudna.
KasiaLangier 22:52, 12 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zapędów do karczowania raczej nie mam. Kiedy ogród zaczął wychodzić z niemowlęctwa, spojrzałam na to wszystko chłodnym okiem. Raczej rozumem niż sercem, bo...nasadzić jest najłatwiej, ale utrzymać to wszystko w jako takiej kondycji już jest trudniej. Wyleciało to, co zapowiadało duże problemy: większość jałowców, duże świerki kłujące, leszczyna, bardzo kolczaste, potężne róże. Zostało to, co przez najbliższe lata dam radę w miarę ogarnąć.

Hmmm jakoś się tak złożyło, że parzydła i tawułki, szczególnie te kremowe uwielbiam Zdarzyło się też tak, że jeden ogród " mnie przerósł" nie byłam w stanie zapanować nad rozrostem, dlatego z ciekawością przyglądam się Twojemu "kontrolowanemu i eleganckiemu " buszowi, który jest przepiękny i.. taki lubię najbardziej
Gruszka_na_w... 22:58, 12 cze 2019

la_estrellita napisał(a)
Czosnki lubię nawet w fazie suchego dmuchawca . Stipa cudna.

Lada moment będą czosnki główkowate. Mnożą się niczym króliki. Ty to sobie możesz takie łany stipy i kocimiętki zrobić. Przestrzeń masz.

I takie tamy na koniec

Brzozowadzie... 23:00, 12 cze 2019

Róże, róże...
Mi tak stipa nie faluje Za mała jest, Twoja cudna!
Gruszka_na_w... 23:07, 12 cze 2019

KasiaLangier napisał(a)
Hmmm jakoś się tak złożyło, że parzydła i tawułki, szczególnie te kremowe uwielbiam Zdarzyło się też tak, że jeden ogród " mnie przerósł" nie byłam w stanie zapanować nad rozrostem,

Parzydła i tawułki to jedne z najmniej obsługowych roślin w ogrodzie. Najwięcej biegania jest przy klasycznej bylinówce. Największe też ryzyko roszad nasadzeniowych.

U siebie mam sporo krzewów.

Ostrokrzew, który ma być stożkiem.

A co będzie z tego kurczaka, to jeszcze nie wiem.

Gruszka_na_w... 23:13, 12 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Róże, róże...
Mi tak stipa nie faluje Za mała jest, Twoja cudna!

Las masz, to wiatr Ci w nim słabnie.
Tych róż jest kilkadziesiąt. W zanadrzu mam jeszcze królowa fioletu Panią Isaac Pereire, The Fairy i jakieś herbaciane okrywowe. To efekt wejścia na to forum. Nakupiłam jak szaleniec i teraz masz babo placek. Po pierwszym cięciu tego wszystkiego oprzytomniałam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies