Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 20:46, 16 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tam rosną dwie piwonie chińskie. Teoretycznie jedna to piwonia Bowl of beauty, a druga Władysława. Praktycznie obie wyglądają podobnie. Wciąż produkują pączki.

Zdjęcie trawki i cenę widziałam. Obstawiam, że to red baron. Komuś się pomyrdało przy wprowadzaniu danych do komputera. Ewentualnie w wyniku dekomunizacji wszystkiego, czerwonych baronów już być nie może.

Czerwona strzała jeszcze pod starą nazwą. Świetnie się wpasowała w rondo.Firletki mam wszędzie. Strach pomyśleć, co będzie za rok. Jedną sprawdzam w bardzo suchym półcieniu. Dorasta do 25 cm.Może uda mi się wreszcie obsadzić rabatkę pod okapem wzdłuż wschodniej ściany. Padły tam już rozchodniki olbrzymie, wilczomlecz mirtowaty i imperata. Szafirki ledwo przędą, a lawendę wyciąga.

Szczególnie w tak upalne lato te piwonie zachwycają

Może faktycznie ten baron w obecnych czasach nie przechodzi

Firletki się pięknie sieją ale łatwo je wyrwać, choć szkoda by było

ułudka da radę

Gruszka_na_w... 20:48, 16 cze 2019

Tradycyjnie jak co roku pięknie kwitnie Mary Rose. Ma już solidne gabaryty. I same zalety: nie choruje na nic, kwitnie obficie i powtarza kwitnienie oraz cudownie pachnie. Musiałam przyciąć tamaryszka, żeby mogła wystrzelić w górę.

i z drugiej strony

Naprzeciw tarasu rośnie królowa fioletu. Zdecydowanie skromniejsza od Mary.

Cypelek mocno wyciszony. W tym tygodniu zetnę szałwie. Będzie spokojnie do momentu, kiedy zakwitną jeżówki, a potem astry.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:57, 16 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

Firletki się pięknie sieją ale łatwo je wyrwać, choć szkoda by było

ułudka da radę

Rzadko coś wyrywam i wyrzucam. Zwykle wsadzam gdzieś.
Nawet, jeśli wysieje się coś od czapy (tu koperek), to zostawiam. Czasem to daje fajny efekt.

A ułudka kiedy kwitnie? na wiosnę? I co potem z nią się dzieje?

Wciąż przyglądam się Veilchenblau. Z tym prztacznikiem jest bardziej blau.

Zaczęłam dbać o kondycje jaśminowca. Postanowiłam przy cięciu usuwać mu u nasady najstarsza gałąź. Od razu mu lepiej.

Złapany przy pracy. Nie zbijał bąków.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:14, 16 cze 2019

Zakwitły przetaczniki i ich krewniacy. Po ścięciu ładnie odbiła serduszka i o dziwo powtarza kwitnienie.

Czyściec godnie zastąpił kocimiętkę w wabieniu bzyczków.

Gruszka_na_w... 21:26, 16 cze 2019

I zostały jakieś takie tamy na koniec.

Upadła pod naporem trudów życia.

Wzajemna sympatia dwojga najeżonych (z kolcami).

Stały punkt odniesienia. Może kiedyś pokuszę się o 365 zdjęć pokazujących zmienność na osi czasu.

W tle Mary.

W tle Rozarium Uetersen.

i z serii "łany" (w tle Elmshorn)

mrokasia 21:39, 16 cze 2019

Pracowity miałaś weekend Haniu! Ja muszę w tym tygodniu zabrać się za cięcie bukszpanów i cisów.
Jak przycinasz jaśminowca po kwitnieniu? Oprócz wycinania najstarszych gałęzi?
Gruszka_na_w... 21:59, 16 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Pracowity miałaś weekend Haniu! Ja muszę w tym tygodniu zabrać się za cięcie bukszpanów i cisów.
Jak przycinasz jaśminowca po kwitnieniu? Oprócz wycinania najstarszych gałęzi?

Po kwitnieniu go nie tnę. Potrzebuję go w tym miejscu w jego maksymalnej wysokości.
Przed cieciem bukszpanów zrób ćwiczenia uelastyczniające kręgosłup. I nie zapomnij o odkażaniu narzędzi tnących (świetnie mi się sprawdziły chusteczki antybakteryjene nabyte w drogerii- Agnieszko- dziękuję za podsuniecie pomysłu )
mrokasia 22:13, 16 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po kwitnieniu go nie tnę. Potrzebuję go w tym miejscu w jego maksymalnej wysokości.
Przed cieciem bukszpanów zrób ćwiczenia uelastyczniające kręgosłup. I nie zapomnij o odkażaniu narzędzi tnących (świetnie mi się sprawdziły chusteczki antybakteryjene nabyte w drogerii- Agnieszko- dziękuję za podsuniecie pomysłu )

Dobry pomysł z tymi chusteczkami, muszę jutro do drogerii wskoczyć, dzięki .
Gosiek33 05:57, 17 cze 2019

po kwitnieniu ułudka zakrywa powierzchnię liśćmi do mrozów
kasia1 07:10, 17 cze 2019

Świetny pomysł z tymi zdjęciami z 365 dni A takie zdjęcia z kilku lat i zmontowany film - to byłaby rewelacja