Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:51, 14 cze 2019

Wczoraj mocno lało, kocimiętki i szałwie w niektórych miejscach wyległy. Nie mam teraz czasu na kosmetyczne zabiegi. Z tylu głowy mam listę: przyciąć wreszcie palibiny, ściąć kocimiętki, wyciąć łodyżki kwiatowe piwonii, irysów i łubinów, wypielić truskawki. Niedługo trzeba będzie wyczesywać stipę.
Może się uda coś skreślić z tej listy, choć temperatury w prognozach raczej nie sprzyjają działaniom na zewnątrz.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:04, 14 cze 2019

Miłego weekendu!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 23:09, 14 cze 2019

Temperatury rzeczywiście tropikalne i trudno zrobić coś na rabatach, które są w słońcu. Ja działam wieczorami. Wczesnym rankiem nie chce mi się wstać z łóżka .
Haniu, liczyłaś kiedyś ile masz metrów bieżących rabat?
Gruszka_na_w... 23:42, 14 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Temperatury rzeczywiście tropikalne i trudno zrobić coś na rabatach, które są w słońcu. Ja działam wieczorami. Wczesnym rankiem nie chce mi się wstać z łóżka .
Haniu, liczyłaś kiedyś ile masz metrów bieżących rabat?

Nie liczyłam. Ale sporo tego będzie. Wpychałam rośliny we wszystkie trudne do ucywilizowania miejsca. Nigdzie nie ma kostki. Wokół domu jest tylko okrawężnikowana opaska z kamieni. Strasznie trudno byłoby kosić wokół niej. Prościej było posadzić rośliny. Mam słabość do domów zatopionych w zieleni.

Wczesne wstawanie uprawiałam tylko raz w życiu. Przez 3 miesiące byłam roznosicielem mleka. Start był o 3 nad ranem. Bosko płacili. Stać mnie wtedy było na buty ręcznie robione.
Gosiek33 08:06, 15 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Veilchenblau

wersja leżąca?
Gruszka_na_w... 21:19, 15 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

wersja leżąca?

Ano. Zsunęła się była z wyżyn na niziny. Brak jej godnego partnera do wspinania.
Taki sam problem mam z taką jedną przy kompostowniku. Zdaje się, że też ma potężny potencjał. To ta na ostatnim planie.

Gruszka_na_w... 21:33, 15 cze 2019

Dzisiaj wyjątkowo udało mi się pobrykać z aparatem po ogrodzie wczesnym rankiem. Słońce najpierw pada na dom, a ten cieniuje sporo rabat. Zupełnie inne widoki niż po południu i pod wieczór. Sąsiad się wreszcie otynkował, co poprawiło tło.

Front osiągnął 3/4 swojego potencjału. Dopełnieniem do całości będzie kwitnienie hortensji.

Przy marcowej rewolucji na tej rabacie udało mi się tam znaleźć dwie zabiedzone róże okrywowe. Po zredukowaniu ilości imperaty cylindrycznej, znalazło się dla nich miejsce bardziej na widoku.Teraz rosną tuż za berberysami. W tym sezonie jeszcze kiepsko je widać, ale dostały w nóżki sporo dobroci, więc za rok pewnie będzie lepiej.

Berberysowe plamki kolorystycznie zgrywają się z kwiatkami żurawki krwistej.

Okrywowe Meidiland kwitną bardzo obficie.

la_estrellita 21:38, 15 cze 2019

A ja lubię wcześnie wstać. Lubię jak do 8 rano wszystko mam ogarnięte, łącznie z praniem. Jak za późno wstanę to mam poczucie straconego dnia.

Jak Ty Haniu to robisz, że nawet jak mi się coś nie podoba, to u Ciebie zmieniam zdanie?
Gruszka_na_w... 21:45, 15 cze 2019

Schodki przy skarpie z daleka rozświetla kwitnąca na żółto tojeść rozesłana, za moment po drugiej stronie zakwitnie rozchodnik ościsty. Też na żółto.

Na jednym z półksiężyców miałam kiedyś białą różę pnącą. Do towarzystwa miała dwa fioletowe powojniki. Róża jest już w różanym niebie, a powojniki zostały. Za ciemne w tym miejscu, ale już mi się nie chce tam mieszać.

Między nimi jest dziurka na podglądanie.

W pobliżu rośnie klon ściętolistny. Za parę lat zmieni zapewne warunki świetlne na tej rabacie.

Gruszka_na_w... 21:51, 15 cze 2019

la_estrellita napisał(a)
A ja lubię wcześnie wstać. Lubię jak do 8 rano wszystko mam ogarnięte, łącznie z praniem. Jak za późno wstanę to mam poczucie straconego dnia.

Jak Ty Haniu to robisz, że nawet jak mi się coś nie podoba, to u Ciebie zmieniam zdanie?

Kiedy miałam małe dzieci, to o 8 miałam już ugotowany obiad i pranie też zrobione. Teraz pławię się w luksusie niespieszności Ale tylko w dni wolne od pracy.
A co Ci się nie podobało, a podoba?

Wciąż Cię zachęcam do stip. Może ktoś u Ciebie polubi ich czesanie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies