Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:40, 24 lut 2020

Helen napisał(a)
Haniu, u mnie dopiero pojedyncze irysy kiełkują a u Ciebie zaczynają kwitnąć.
A ciemierniki cudne, taka duża kępka to już jest coś. Ile ona u Ciebie rośnie? I jak często rzucasz pod nią skorupki lub inne dokarmiacze?

Ciemierniki dostają skorupki w okresie zimowych i wiosennych świąt. Wzrasta wtedy spożycie jajek i można podsypać wszystkim od razu. Przy okazji bielenia drzewek, jeśli zostanie mi trochę wapna, to je rozchlapuję w pobliżu ciemierników.
Kępa ze zdjęcia rośnie 3 sezon.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 20:45, 24 lut 2020

Haniu, ależ u Ciebie już czyściutko, ja jeszcze nie ruszyłam z cięciem, albo leje, albo wieje... mam pytanie, które bardziej derenie mają czerwieńsze gałązki zimą: Ellegantissima czy Sibirica Variegata. Muszę wybrać, i nie wiem które
Gruszka_na_w... 20:56, 24 lut 2020

Monia81 napisał(a)
Haniu, ależ u Ciebie już czyściutko, ja jeszcze nie ruszyłam z cięciem, albo leje, albo wieje... mam pytanie, które bardziej derenie mają czerwieńsze gałązki zimą: Ellegantissima czy Sibirica Variegata. Muszę wybrać, i nie wiem które

Sybirica Variegata u mnie nie rośnie. Najczerwieńsze gałązki ma Sibirica. Są dosyć grube i widoczne z daleka. Elegantissima ma gałązki drobne, cieniutkie. Czerwienią się słabiej.

Kiedyś porządki wiosenne zaczynały się w kwietniu. Nie lubię spiętrzenia prac, więc zaczynam ciut wcześniej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 21:05, 24 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sybirica Variegata u mnie nie rośnie. Najczerwieńsze gałązki ma Sibirica. Są dosyć grube i widoczne z daleka. Elegantissima ma gałązki drobne, cieniutkie. Czerwienią się słabiej.

Kiedyś porządki wiosenne zaczynały się w kwietniu. Nie lubię spiętrzenia prac, więc zaczynam ciut wcześniej.

Dziękuję Haniu ta Sibirica ma liście zielone, nie ma tych obrzeży takich dekoracyjnych - jasnych?
Ja mam nadzieję, że jak tylko się aura poprawi to się wezmę za cięcie
Gruszka_na_w... 21:17, 24 lut 2020

Monia81 napisał(a)

Dziękuję Haniu ta Sibirica ma liście zielone, nie ma tych obrzeży takich dekoracyjnych - jasnych?
Ja mam nadzieję, że jak tylko się aura poprawi to się wezmę za cięcie

Ma neutralnie zielone liście, jesienią robia sie purpurowe, ale dość szybko opadają. Elegantissima nie ma ładnych przebarwień.

galgAsia 21:51, 24 lut 2020

Ależ piękny Jeddeloh wyrósł! Chyba bym się zapłakała, gdyby JH odniósł obrażenia w wyniku wichury. Całe szczęście, że ocalał

Bardzo wiosennie się robi . Z dnia na dzień coraz bardziej
tulucy 08:01, 25 lut 2020

Haniu nie nadrobię nijak, ale pomalutku wychylam nosa spod kołdry
mira 08:35, 25 lut 2020

U Ciebie ciepłej. Ale mimo to już w ogrodzie jest fajnie bo czuję się siłę wzrostu. Niech Ci rośnie w tym roku bujnie ogród hehe

TAR 10:28, 25 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tarcia, musieli Ci mocno zaleźć za skórę. Współczuję.

ech dlugo by gadac, zmeczyli mnie tak zwyczajnie.
ale to dobrze, to drugie miejsce ma wieksze mozliwosci, dom bedzie mniejszy. lokalizacja i dojazd do pracy lepszy.

z poprzednia sasiadka w gatkach biegałysmy po ogrodzie, pełne nieskrepowanie. przy obecnych mam opory by w spodenki krotkie sie wbic. okna wiecznie mamy zasloniete, zakupy rozpakowuje tylko w garazu. chrzanie to, matka mnie tak nie pilnowala jak oni.
TAR 10:34, 25 lut 2020

moj niechciej siegnął zenitu a mam taaaaakiiiii plan na weekend. nie wiem co z tego wyjdzie. ale w piatek bede w Bydgoszczy, po drodze mam niezla szkolke. Nie omieszkam sie zajrzec i poszukac Rohan Weeping. Mieli tez obłedne Sangokaku, tylko czy on mi sie zmiesci do auta?