Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 21:07, 25 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zdarzało mi się już podejmować decyzje związane z koniecznością eksmisji dużych roślin z ogrodu (drzewa i krzewy)z powodu zbytniego rozpasania zakupowego. Chciało się wcisnąć do ogrodu wszystko, co się podobało. Okropnie się z tym czułam. Od czasu wykopania pierwszej rośliny już niczego nie kupuję pod wpływem impulsu.

chcialabym byc tak opanowana, jesli cos wykopuje to zazwyczaj albo kogos obdarowuje albo laduje w firmie. mam duzo bylin, czesc z nich z czasem zaniknie. a zakup teraz niektorych drzewek powodowane jest checia zabrania na nowe. porownalam sobie ceny po zimie, jakas paranoja jak ceny poszly do gory. za 2 lata taki sangokaku bedzie wart drugie tyle a ja mam go gdzie przechowac na szczescie. Bo chciejstwa nieliczne jakie zakupie w tym roku bede dolowac w donicach i je zabiore. ten sezon bedzie ubogi w zakupy. moze i dobrze, zajme sie dalszym uporzadkowywaniem istniejacych nasadzen.
Gruszka_na_w... 22:12, 25 lut 2020

Tarcia, bylinowe roszady to normalność. Trzeba je robić, bo byliny z natury tego potrzebują.
Tak samo jak źle się czułam szukając domów dla kociąt i szczeniąt, które w swoim czasie urodziły moje zwierzaki (z niewiedzy zaniedbałam kontrolę urodzin), to miałam podobne samopoczucie, kiedy komuś wpychałam duże rośliny.

Wiem, że takie podejście może wydawać się dziwne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 22:19, 25 lut 2020

oj tam, kazdy ma swoje dziwactwa i swoiste podejscie do roznych spraw. i to dobrze, ze jestesmy tacy inni i rozni. inaczej byloby strasznie nudno

ja i maz tez jestesmy dziwakami i nasze psy to tez dziwolągi, nie bede sie tego wstydzic. a kto akceptuje ten akceptuje
mrokasia 16:17, 27 lut 2020

Haniu, jak się miewa Maksio? Zaaklimatyzował się w pełni?
Iwonka 18:34, 27 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zaczynam sobie trochę ułatwiać życie i wprowadzam do ogrodu zadarniacze.
Turzyce ID

Haniu dotarłam do ściętych przez ciebie turzyc w zeszłym sezonie. Ścięłaś je wtedy dosyć wysoko. Jak oceniasz ich wzrost przy takim cięciu? Moje ID w tym roku wyglądają super, tylko pojedyncze źdźbła suche na końcach. Mam dylemat
Gruszka_na_w... 18:46, 27 lut 2020

mrokasia napisał(a)
Haniu, jak się miewa Maksio? Zaaklimatyzował się w pełni?

O tak. Aklimatyzacja zakończyła się sukcesem.
Ma w sobie nieograniczone pokłady psiej miłości i energii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 18:48, 27 lut 2020

Pada, pada, pada... całkowity zastój. Głowa boli, ogon boli... Oszaleć można !!!
Gruszka_na_w... 18:50, 27 lut 2020

Iwonka napisał(a)

Haniu dotarłam do ściętych przez ciebie turzyc w zeszłym sezonie. Ścięłaś je wtedy dosyć wysoko. Jak oceniasz ich wzrost przy takim cięciu? Moje ID w tym roku wyglądają super, tylko pojedyncze źdźbła suche na końcach. Mam dylemat

Iwonko, grube turzyce typu Silver Sceptre i Ice Dance trzeba koniecznie ściąć. Stare źdźbła przeżywają czasem zimę w dobrym stanie, ale i tak w momencie wychodzenia nowych przyrostów zaczynają zamierać. Powstaje wtedy kępa składająca się z suchelców i świeżych przyrostów, co wizualnie kiepsko wygląda. Lepiej je ściąć teraz. Lada moment ruszą nowe.
Gruszka_na_w... 18:52, 27 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Pada, pada, pada... całkowity zastój. Głowa boli, ogon boli... Oszaleć można !!!

Kwadrans temu wróciłam z pracy. Wyjechałam o 7. Nie mam nawet siły myśleć o swoim samopoczuciu.
Wczoraj padłam o 21.Ciśnienie osiągnęło dno.
Wspierajmy się!
galgAsia 18:56, 27 lut 2020

O matko, to ja mogłam chociaż się zdrzemnąć... Podpieram Cię z całych sił
U mnie dziś w nocy ma być atrakcja sezonu - śnieg