Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

anna_t 21:28, 03 mar 2020

Wow takiego ognia to ja tez bym sie bala
Gruszka_na_w... 21:30, 03 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)

Oooooo właśnie o coś takiego mi chodziło. Ten rozdrabniacz jest taki akurat. Mam problem z głowy Nie wiem jak Ci dziękować :-***

Sprawdź opinie. I zwracaj uwagę na element tnący. Ten podlinkowany przez GalgAsię ma problem z grubszymi gałązkami.
"W tańszych rozdrabniaczach elementem tnącym są obracające się noże. Takie urządzenia polecane są do cięcia drobnych gałązek i łodyg bylin. Urządzenia z napędem ślimakowym radzą sobie z twardszymi i grubszymi gałęziami. Do ogrodów z dużą ilością grubych gałęzi najlepiej kupić urządzenie z rozdrabniaczem w formie walca zębatego lub turbiny z kilkoma masywnymi nożami. "
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 21:38, 03 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Hmmm, to po cóż ja sobie miejsce na ognisko zaplanowałam???

A w kwestii odpadów bio - u mnie w gminie odbierają póki co bez ograniczeń ale wobec rosnących kosztów śmieciowych spodziewam się, że mogą takie ograniczenia wprowadzić. U Izy Ursy np. odbierają tylko kilka worków bio w miesiącu!

U mnie tylko 4 w miesiącu i nie ma możliwości wywozu odpadów bio we własnym zakresie...jako alternatywę zaproponowali mi plastikowy kompostownik, na widok którego dostałam ataku śmiechu...
TAR 21:39, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
No niestety pewnie znowu się zacznie, ja co roku muszę wzywać straż bo mi okoliczne łąki wypalają.
A apropo wywożenia zielonego do lasu to miałam rozmowę z jednym z moich stałych wędkarzy.Namierzył takie miejsce w lesie gdzie okoliczni wywożą skoszoną trawę i inne zielone i mówi pani kochana ziemia jak miód w tym miejscu. Podbiera sobie do warzywnika.

domyslam sie, ze ziemia ta pewnie bogata ale czy to nie wplywa negatywnie w lesie na bio mikroflore czy specyfike lesna, sciolke czy mikroorganizmy. moze lepiej sypac na nieuzytki zamiast w lesie. na tej wolnej dzialce kolo nas mozemy trawe wysypywac, wlasciciel sie zgodzil, byle zadnych smieci nie zakopywac i grubych galezi nie wrzucac ale drobnice bio mozna
galgAsia 21:42, 03 mar 2020

Nie jest tak źle... A w razie czego jest siekierka pod ręką
Gruszka_na_w... 21:58, 03 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Nie jest tak źle... A w razie czego jest siekierka pod ręką

O tylko nie to! Zrębkowanie siekierką odpada. Aż takiej precyzji w rączkach, jak niektórzy , nie posiadam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 22:04, 03 mar 2020

Z tego co wiem w palenisku można palić tylko suche drewno, nie wolno palić śmieci, tj. liści, traw, gałązek. Z tym wywożeniem do lasu to nie wiem, ale taka sterta skoszonej trawy w lesie nie wygląda fajnie i prawdziwki raczej w takiej trawie nie urosną
kwartet 22:26, 03 mar 2020

Dziewczyny ja za wywożeniem do lasu to nie jestem ale za kiszącą się trawą w workach też nie bardzo bo co prawda u nas bio można wystawić ile bądź ale wy wożą raz na trzy tygodnie.
Kompostowni w gminie nie ma.Mi się marzy taka wielgachna pryzma kompostowa na końcu tych moich terenów rekreacyjnych,nawet mam plan udać się do wójtowej i zagadać w tej sprawie.Gmina stara się być eko to może coś się uda załatwić,nawet kompostownik edukacyjny w szkole ma być.
roma2 22:29, 03 mar 2020

Ognisko robimy. Małe ognisko i suche drewno. Za naszymi sasiadami, jest jeszcze parę gospodarstw i w jednym z nich palą non stop i to nie ognisko do kiełbasek, czy zapiekanki. Któregoś późnego
lata, bardzo suchego i w niezwykle wietrzny dzień na serio bałam się, że będzie źle. Dookoła pola z suchymi trawami, las, więc pognałam porozmawiać. Efekt zerowy, w sensie tego dnia zgasili, ale widzę jak przyjeżdżam, że stale coś palą i dym snuje się wokół. Chyba za wroga bedę "robić" Trudno!
Haniu zapodaj jakiś ulubiony serial. Do czytania jestem niezdolna chwilowo, ale cóś tam wieczorkiem może poogladam . Chyba, że trudne tematy, to też obecnie jestem niezdolna do przyjmowania. Potrzebuję czegoś w miarę lekkiego
basia3012 23:56, 03 mar 2020

Wtrącę się dziewczyny do waszej dyskusji o rozdrabniaczach, rębakach czy jeszcze inaczej nazywanych urządzeniach. Wiemy o jakie chodzi.
Pierwszy raz, w ten weekend mąż używał taki rozdrabniacz. Ja cięłam gałęzie krzewom a on je przetwarzał na zrębki. Bardzo jestem zadowolona. Rozsypałam te zrębki na rabaty. Trochę się wyróżniały od kory ale posypałam je lekko korą i jest OK. Oddałam ziemi to co mi dała. Chyba przy rozkładzie zrębków azot będzie zabierany ale może w jakimś nawozie azotowym dostarczę go. Nie wiem czy dobrze myślę.
Mąż mówił,że są rozdrabniacze w które trzeba wpychać gałązki. A są też takie, które mają jakieś wały i same wciągają to co im się wkłada. Podobno te drugie są wygodniejsze.
Też jestem przeciwna spalaniu gałęzi, liści i innych resztek roślinnych.