Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 07:12, 04 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Drewno na ognisko powinno być suche, tzn. leżakowane minimum dwa lata. Straż miejska ma teraz urządzenia do pomiaru wilgotności drewna.

A swobodne grillowanie też się może skończyć. Dym z węgla drzewnego jest bardzo toksyczny. Bezproblemowe są grille gazowe.

Na moim terenie robili pomiary tego co z kominów leci.
Gosiek33 07:22, 04 mar 2020

kwartet napisał(a)
Dziewczyny ja za wywożeniem do lasu to nie jestem ale za kiszącą się trawą w workach też nie bardzo bo co prawda u nas bio można wystawić ile bądź ale wy wożą raz na trzy tygodnie.
Kompostowni w gminie nie ma.Mi się marzy taka wielgachna pryzma kompostowa na końcu tych moich terenów rekreacyjnych,nawet mam plan udać się do wójtowej i zagadać w tej sprawie.Gmina stara się być eko to może coś się uda załatwić,nawet kompostownik edukacyjny w szkole ma być.

To nie taie proste. Najpierw sąsiedzi staną okoniem. Poza tym taka wielka pryzma wymaga jakiegoś spychacza do przerzucania tego kompostu. Zapach nie zawsze będzie do przyjęcia dla nieogrodników a i możliwość samozapłonu istnieje jak temperatura nie będzie pilnowana. Potem dopiero jest jazda przez parę miesięcy. Ale ogólnie to marzy mi się taka malutka, dobrze prowadzona fabryczka ziemi kompostowej za płotem

Pamiętam angielski film o takim zakładzie - była przesuwana wiato-hala (tylko dach i boki), łycha koparki przesuwała tam przekotłowany materiał, po 2-3 miesiącach facet pakował w worki czarne złoto... jakoś tak to było
Gosiek33 07:47, 04 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)

Ja jestem wypaleniem przerażona, szczególnie jesienią w obliczu suszy po lecie. Nawet teraz sucha trawa wydaje mi się groźna, wystarczy, że poniesie się iskra... Można powiedzieć, że jestem przewrażliwiona, bo mieszkam przy lesie.

Aż mnie trzęsie na takie widoki, też nie raz mam podobne za płotem. Wiosną też wypalają chaszcze
Mgduska 09:20, 04 mar 2020

Słuchajcie, ja jeszcze słówko w temacie gaury, bo właśnie doczytałam
Suche badyle, nawet jeśli wyglądają żywawo trzeba obciąć bez żalu - przecież to jest bylina, odrasta od ziemi! Niech Was ręce nie świerzbią, żeby ją wywalać po zimie. Jeśli nie zmarzła, trzeba jej dać czas, budzi się dość późno
Gosiek33 09:46, 04 mar 2020

Będę cierpliwa do gaury
TAR 13:50, 04 mar 2020

no to ja jeszcze swoje pokaze, gosciu potrafi jednorazowo kilka takich ognisk palic (to na zdjeciu jest najmniejsze) nikt przy tym nie stoi i nie pilnuje
w ub. roku ten pas nieuzytkow pomiedzy zaczal sie palic, wiatr wial na szczescie nie do lasu a w druga strone. powaznie balam sie o dom. gosc robi to zazwyczaj jak nikogo w domu nie ma wiosna i jesienia. mnie autentycznie noz sie otwiera z bezsilnosci, policja ma wyrabane, urzadasy rowniez. ile jezy wtedy sie spalilo i innych pozytecznych stworzen to az serce boli.

Gruszka_na_w... 15:31, 04 mar 2020

roma2 napisał(a)

Haniu zapodaj jakiś ulubiony serial. Do czytania jestem niezdolna chwilowo, ale cóś tam wieczorkiem może poogladam . Chyba, że trudne tematy, to też obecnie jestem niezdolna do przyjmowania. Potrzebuję czegoś w miarę lekkiego

Poszło na priv.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:32, 04 mar 2020

Dyskusja klimatyczna chyba nam wszystkim była potrzebna. W obecnej sytuacji każda refleksja jest dobra. Dziękuję wszystkim uczestniczkom.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:33, 04 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Będę cierpliwa do gaury

Ja też. Ostatecznego zgonu jeszcze nie ogłosiłam.
Gruszka_na_w... 15:35, 04 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)

Na moim terenie robili pomiary tego co z kominów leci.

Mają nawet drony z czujnikami pomiaru.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies