Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:42, 04 mar 2020

Słoneczko świeciło, ale odczuwalna temperatura była niższa niż te 8 stopni, które wskazywał termometr. Do prac ogrodowych mnie nie ciągnęło. Wystarczyła rundka wokół ogrodu.

W warzywniku zaczyna wschodzić szpinak wysiany jesienią.

Ktoś mnie pytał o jasnotę plamistą. Oto ona. Zaczyna się budzić po zimie. Dosyć szybko młode listki okrywają te stare.

Ranniki kończą kwitnienie.

Przesadzone iryski zachowały żywotność.

Rozchodniki się wypiętrzają. Kończy się stadium "kapustek".

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:50, 04 mar 2020

Uwielbiam przyglądać się wzorkom na płatkach przebiśniegów. Zawsze towarzyszy temu zdumienie nad fantazją matki natury.

Nie ogłaszam jeszcze końca kwitnienia krokusów. Spod ziemi wyłaniają się kolejne byty.

Przeglądałam wczoraj ponownie "Rok w ogrodzie". Dan Pearson pisał, że jeśli chcemy, aby cebulki irysów reticulata były długowieczne, to należy je sadzić w dobrze zdrenowanej glebie na głębokość równą długości ołówka. Miał na myśli nowy ołówek. Chyba.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:07, 04 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
aby cebulki irysów reticulata były długowieczne, to należy je sadzić w dobrze zdrenowanej glebie na głębokość równą długości ołówka. Miał na myśli nowy ołówek. Chyba.

zawsze mogl brac pod uwage te ikeowe

fotki wiosenne zawsze ciesza oko, czlowiek taki zlakniony wszystkiego co zywe po takiej smetnej zimie
TAR 22:35, 04 mar 2020

Haniu przypomnij mi te twoja odmiane metasekwoi, tej miniatury
Gruszka_na_w... 06:26, 05 mar 2020

TAR napisał(a)
Haniu przypomnij mi te twoja odmiane metasekwoi, tej miniatury

metasekwoja Chubby
Pszczelarnia 10:14, 05 mar 2020

Hania, czy masz runiankę również na słońcu zachodnim? Nie żółcieje?
Brzozowadzie... 10:42, 05 mar 2020

W tym roku mam wrażenie, że idziemy równo, jeśli chodzi o pogodę i zaawansowanie roślin we wzroście. A lubiłam ten tygodniowy oddech Promanalem pryskałaś? Mam zamiar dziś oblecieć włości.
TAR 13:45, 05 mar 2020

metasekwoja Chubby

dziekuje juz wpisuje do zestawienia chciejstw
Kawa 14:02, 05 mar 2020

u mnie dzis słonko od dawna może krokusy wreszcie trochę słonka dostały
śliczna wosna przebiśniegi cudne
czekam na ciepło
KasiaLangier 14:38, 05 mar 2020

Sprawdź opinie. I zwracaj uwagę na element tnący. Ten podlinkowany przez GalgAsię ma problem z grubszymi gałązkami.
"W tańszych rozdrabniaczach elementem tnącym są obracające się noże. Takie urządzenia polecane są do cięcia drobnych gałązek i łodyg bylin. Urządzenia z napędem ślimakowym radzą sobie z twardszymi i grubszymi gałęziami. Do ogrodów z dużą ilością grubych gałęzi najlepiej kupić urządzenie z rozdrabniaczem w formie walca zębatego lub turbiny z kilkoma masywnymi nożami. "

Haniu, dziękuję, że jesteś czujna. W zeszłym roku robiłam rozeznanie i w efekcie nie zdecydowałam się na zakup. Najbardziej przypadł mi do gustu rozdrabniacz z Lidla, ale temat odłożyłam. Mam niewielki ogród i w sumie niewiele większych gałęzi do rozdrabniania. Bardziej chodzi mi o rozdrabnianie bylin i drobnych gałązek, żeby łatwiej się kompostowały. Z tego co się dowiedziałam bardziej profesjonalne rozdrabniacze z napędem ślimakowym grubiej rozdrabniają, a ja chciałam mieć jak najmniejsze zrębki i jak najmniejszy rozdrabniacz, bo nie mam go gdzie przechowywać Aaaaaaa i chciałam, żeby w miarę cicho pracował, bo nie znoszę hałasu w ogrodzie Postanowiłam zadziałać spontanicznie, więcej nie prowadzić rozważań i kupiłam rozdrabniacz polecany przez Asię Spełnia moje wszystkie kryteria i ma 2-letnią gwarancje oraz późniejszy serwis zapewniony przez sklep C