Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:23, 03 mar 2020

Drewno na ognisko powinno być suche, tzn. leżakowane minimum dwa lata. Straż miejska ma teraz urządzenia do pomiaru wilgotności drewna.

A swobodne grillowanie też się może skończyć. Dym z węgla drzewnego jest bardzo toksyczny. Bezproblemowe są grille gazowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:29, 03 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Hmmm, to po cóż ja sobie miejsce na ognisko zaplanowałam???

A w kwestii odpadów bio - u mnie w gminie odbierają póki co bez ograniczeń ale wobec rosnących kosztów śmieciowych spodziewam się, że mogą takie ograniczenia wprowadzić. U Izy Ursy np. odbierają tylko kilka worków bio w miesiącu!

Ognisko z suchego drewna -tak. Spalanie odpadów zielonych- nie.
U mnie odbierają jeden worek bio na tydzień. Nie zawsze go wykorzystuję. Używam głównie do pakowania pociętych pędów różanych i zainfekowanych chorobami grzybowymi roślin. Reszta idzie na kompost. Trawa z koszenia to dobra ściółka na rabatach i w warzywniku. Dlatego tak zależało mi na kupnie rębaka. Ułatwia zamknięty obieg materii w ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaLangier 20:45, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie do końca luzik. Sąsiedzi mają prawo wezwać straż miejską. Zmieniły się normy dotyczące jakości powietrza i coraz więcej osób reaguje na jego zanieczyszczanie. Między innymi dlatego gminy mają obowiązek odbioru odpadów zielonych.
To dotyczy też palenia liści jesienią.

Ja jestem wypaleniem przerażona, szczególnie jesienią w obliczu suszy po lecie. Nawet teraz sucha trawa wydaje mi się groźna, wystarczy, że poniesie się iskra... Można powiedzieć, że jestem przewrażliwiona, bo mieszkam przy lesie. Niestety byłam świadkiem kilku pożarów, które wynikały z lekkomyślności. Cieszę się, że wprowadzane są ograniczenia, jeżeli chodzi o wypalanie. Niekiedy nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji, a niekiedy ...zachowujemy się jak Panowie Świata Tego, zapominając, że Ogień to Żywioł...
Co do komfortu otoczenia, to wypalanie zapewnia takie atrakcje :

Sąsiad z jednej strony wypala

A tu z drugiej strony.
Haniu skasuj te zdjęcia, żeby nie zaśmiecały Twojego wątku.

Gruszka_na_w... 20:49, 03 mar 2020

Zostaw je Kasiu. Ku przestrodze. Dobrze obrazują istotę problemu.
KasiaLangier 20:58, 03 mar 2020

Ja od zeszłego roku nie mogę zdecydować się na rębak. Te które wydają mi się porządniejsze są bardzo duże, a ja nie mam miejsca, żeby przechowywać taki wielki sprzęt. Może polecicie mi jakiś fajny "model" ?
galgAsia 21:05, 03 mar 2020

Kasiu, ja kupowałam w casto, chyba jakiegoś mcalistera. Średnia półka cenowa, jakościowo całkiem dobrze sobie radzi. Elektryczny jest. O, coś takiego. Jestem zadowolona.
kwartet 21:08, 03 mar 2020

No niestety pewnie znowu się zacznie, ja co roku muszę wzywać straż bo mi okoliczne łąki wypalają.
A apropo wywożenia zielonego do lasu to miałam rozmowę z jednym z moich stałych wędkarzy.Namierzył takie miejsce w lesie gdzie okoliczni wywożą skoszoną trawę i inne zielone i mówi pani kochana ziemia jak miód w tym miejscu. Podbiera sobie do warzywnika.
KasiaLangier 21:12, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zostaw je Kasiu. Ku przestrodze. Dobrze obrazują istotę problemu.

Dziękuję za wsparcie mojej kampanii antyogniowej Mam już pewne sukcesy, ponieważ z sąsiadem z jednej strony dogadałam się. Poprosiłam, żeby zamiast wypalać liście pakował je w worki i przerzucał na moją stronę. Pytał co z nimi zrobię, to odpowiedziałam, że dobrą ziemię Nawet się zaciekawił, czy w takim razie nie powinien zostawić liści na trawniku, ale mu stanowczo odradziłam Liście podlałam wodą z mocznikiem, w workach zrobiłam dziury i liście się kompostują

Drugi NOWY sąsiad, który wyciął las, gdy poprosiłam, żeby nie palił takich wielkich ognisk, bo się boję, że spłoniemy, powiedział, że to jest jego działka i będzie robił na niej co chce. Że zawsze palił ogniska i nie będę mu mówiła "jak dzieci robić " Zostawię to bez komentarza...
KasiaLangier 21:19, 03 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Kasiu, ja kupowałam w casto, chyba jakiegoś mcalistera. Średnia półka cenowa, jakościowo całkiem dobrze sobie radzi. Elektryczny jest. O, coś takiego. Jestem zadowolona.

Oooooo właśnie o coś takiego mi chodziło. Ten rozdrabniacz jest taki akurat. Mam problem z głowy Nie wiem jak Ci dziękować :-***
galgAsia 21:22, 03 mar 2020

Kasiu, buziak