Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

KasiaLangier 14:41, 05 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Uwielbiam przyglądać się wzorkom na płatkach przebiśniegów. Zawsze towarzyszy temu zdumienie nad fantazją matki natury.

Cudne te przebiśniegi ja się jeszcze takich "nie dorobiłam"
Pszczelarnia 17:47, 05 mar 2020

Hania, odkurzacz domowy ale taki do wszystkiego - możesz coś polecić? Coś mocnego?

Skoro o sprzęcie mowa ...
Gruszka_na_w... 18:32, 05 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Hania, czy masz runiankę również na słońcu zachodnim? Nie żółcieje?

Kiedy robiłam rondo (nasłonecznienie przez cały dzień) na kawałku wsadziłam runiankę. W pierwszym roku kiepsko przyrastała, wymagała podlewania. W drugim zaczęła się zagęszczać. Obecnie tworzy zwarty dywanik. Wygląda tak- zdjęcia robiłam około 15:30
Cieniowana przez zimozielona kolumnę

w pełnym słońcu

Dla porównania
po lewej runianka ze słonecznego stanowiska, a po prawej z rabaty podokiennej od północy

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:38, 05 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Hania, odkurzacz domowy ale taki do wszystkiego - możesz coś polecić? Coś mocnego?

Skoro o sprzęcie mowa ...

Dostałam od pacholęcia ten model

Od 5 lat działa niezawodnie. Ma funkcję dmuchawy. Wykorzystywałam go też do czyszczenia kamiennej opaski (otoczaki) wokół budynku. W mojej parterówce, bez progów w drzwiach, jest idealny.

Musiałam edytować: zwalczam w sobie chęć posiadania nowszych modeli czegokolwiek. To taki mój osobisty wkład w minimalizowanie ilości śmieci. Przyglądałam się tym pionowym, akumulatorowym nowoczesnym odkurzaczom, ale każde takie przyglądanie kończę pytaniem:
czy tego tylko chcę, czy też potrzebuję?
Zwykle pozytywna odpowiedź pada na to pierwsze.

Nie mam wiec zmywarki, myjki parowej do okien, dwudrzwiowej lodówki, 50 calowego telewizora i innych takich.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:42, 05 mar 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
W tym roku mam wrażenie, że idziemy równo, jeśli chodzi o pogodę i zaawansowanie roślin we wzroście. A lubiłam ten tygodniowy oddech Promanalem pryskałaś? Mam zamiar dziś oblecieć włości.

Już pryskałam. Ze dwa tygodnie temu trafiłam na bezdeszczowy, słoneczny i ciepły dzień.
Szykuję się do wałowania trawnika i nawożenia róż. Dzisiaj skończyłam cięcie bukowo- grabowego żywopłotu i wygrabiłam trawnik na przedpłociu.

Na dobry koniec dnia

Gruszka_na_w... 19:41, 05 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)
Cudne te przebiśniegi ja się jeszcze takich "nie dorobiłam"

Dorobiłam się ich przypadkiem.
galgAsia 21:12, 05 mar 2020

Ja!Ja!Ja! pytałam o jasnotę Ładnie zaczyna Wezmę ją pod uwagę Jeśli się zmieści pomiędzy kopytnikiem a przylaszczkami
TAR 21:15, 05 mar 2020

Hania ty wiesz co pokazac, runianki to jest to. czesc swoich przesadzilam od strony lasu, przez jakis czas nim drzewa dadza cien troche pocierpia. ale tam akurat chce by zadarnily
AnnaCh 09:22, 06 mar 2020

Właśnie mam runiankę na wystawie południowej i całkiem ładnie sobie radzi, planuję zrobić z niej dywanik na innej południowej rabacie
Zmywarkę mam, ale ja jej potrzebuję Poza tym zużywa mniej wody, niż gdybym zmywała to ręcznie. Myjkę do okiem też mam, ale też jej potrzebuję, nie znoszę myć okien, a tak jakoś idzie
Z innymi sprzętami tak jak piszesz. Kupuję to czego potrzebuję. Ostatnio miałam remont i wieszaliśmy tv na ścianie, M nalegał na kupno nowego, ale się nie dałam... Po co skoro ten działa? Jak się zepsuje, to sobie kupię nowy.
A jak już serio bardzo przypili i kupuję coś nowego, to poprzedni sprzedaję za grosze, nie wyrzucam
mrokasia 09:49, 06 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Musiałam edytować: zwalczam w sobie chęć posiadania nowszych modeli czegokolwiek. To taki mój osobisty wkład w minimalizowanie ilości śmieci. Przyglądałam się tym pionowym, akumulatorowym nowoczesnym odkurzaczom, ale każde takie przyglądanie kończę pytaniem:
czy tego tylko chcę, czy też potrzebuję?
Zwykle pozytywna odpowiedź pada na to pierwsze.

Nie mam wiec zmywarki, myjki parowej do okien, dwudrzwiowej lodówki, 50 calowego telewizora i innych takich.

Ja zwalczyłam wczoraj w sobie chęć posiadania nowego kompletu mini narzędzi ogrodowych .
Zmywarkę mam i potrzebuję, myjki do okien nie i nie potrzebuję, o większy/nowszy/z nowymi funkcjami telewizor walczę z eMem od dwóch lat (na razie wygrywam). Ale za to mamy dwa odkurzacze (po jednym na parterze i na piętrze) żeby nie latać z nimi po schodach .