Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

paniprzyroda 19:13, 23 mar 2020

Tak sobie czytam te rozważania o kurach, warzywach...

Kury mamy od zawsze, 10 sztuk niosek wystarcza na 4-osobową rodzinę. No i obowiązkowo kogut na dożywociu Trzeba zakupić ok. 3m pszenicy na rok, troszkę kukurydzy, przygotować tzw. śrutę i wszystko. Zielone w każdej postaci, resztki warzywne, owocowe, stały dostęp do świeżej wody i wybieg, najlepiej ogrodzony
Wystarczy podać paszę raz dziennie i pozbierać jajeczka Zapomniałabym, jest jeszcze prozaiczne czyszczenie kurnika, odkażanie grzędy, wymiana świeżej słomy/siana w gniazdach,odzyskiwanie nawozu
Do lipca musimy zbudować nowy kurnik Męska część rodziny nie chce zrezygnować ze świeżych jajek
Na warzywnik też znalazło się miejsce
Ile metrów ma Twój warzywnik Haniu?
deszczowymaj 19:13, 23 mar 2020

Ja o kurkach też myślę od dłuższego czasu ale tylko dla jajek ..nie byłabym w stanie (chyba) kilim tą kurę wyłabym potem przez tydzień ..jaja mi wystarczą
tulucy 19:31, 23 mar 2020

Swoją drogą ciekawe.... że nie mam kompletnie oporów przed dokonywaniem egzekucji na rybach... Ale stawu hodowlanego nigdzie absolutnie nie wcisnę
Gruszka_na_w... 19:34, 23 mar 2020

paniprzyroda napisał(a)
Tak sobie czytam te rozważania o kurach, warzywach...

Kury mamy od zawsze, 10 sztuk niosek wystarcza na 4-osobową rodzinę. No i obowiązkowo kogut na dożywociu Trzeba zakupić ok. 3m pszenicy na rok, troszkę kukurydzy, przygotować tzw. śrutę i wszystko. Zielone w każdej postaci, resztki warzywne, owocowe, stały dostęp do świeżej wody i wybieg, najlepiej ogrodzony
Wystarczy podać paszę raz dziennie i pozbierać jajeczka Zapomniałabym, jest jeszcze prozaiczne czyszczenie kurnika, odkażanie grzędy, wymiana świeżej słomy/siana w gniazdach,odzyskiwanie nawozu
Do lipca musimy zbudować nowy kurnik Męska część rodziny nie chce zrezygnować ze świeżych jajek
Na warzywnik też znalazło się miejsce
Ile metrów ma Twój warzywnik Haniu?

Trochę jest pracy przy tych kurkach. Przy normalnej pracy zawodowej i skłonności do częstych wyjazdów, nie jest to takie proste. Trzeba mieć też zaplecze na przechowywanie karmy.

Nie mierzyłam swojego warzywnika. Tak na oko to 3 większe kwaterki ok 9- 10 m2 każda (na jednej z nich są truskawki), 3 średnie (5-6 m2) i dwie małe 2-3 m2.

Nas jest tylko dwoje. Zbiory spokojnie wystarczają nam na nasze potrzeby. Przetwarzam tylko ogórki, pomidory i trochę owoców. Resztę zjadamy sukcesywnie. Do końca grudnia miałam własne buraki, dynię i marchew. Wciąż jeszcze mam swój seler i pory. Przez cały rok jest natka.
Lubię ten mój warzywnik.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 19:54, 23 mar 2020

Dzięki. Nie chcę już dużego warzywnika, nie mam też miejsca na przechowywanie warzyw jak do tej pory. Myślę, że 100 metrów kwadratowych wystarczy na warzywa, kilka krzewów owocowych i dalie
Gruszka_na_w... 19:56, 23 mar 2020

tulucy napisał(a)
Swoją drogą ciekawe.... że nie mam kompletnie oporów przed dokonywaniem egzekucji na rybach... Ale stawu hodowlanego nigdzie absolutnie nie wcisnę

Byłam kiedyś wędkarzem. To fascynujące zajęcie. Białe i czerwone robaki w lodówce.
Do własnego zbiornika wodnego też mnie nie ciągnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:59, 23 mar 2020

paniprzyroda napisał(a)
Dzięki. Nie chcę już dużego warzywnika, nie mam też miejsca na przechowywanie warzyw jak do tej pory. Myślę, że 100 metrów kwadratowych wystarczy na warzywa, kilka krzewów owocowych i dalie

Starczy spokojnie.

Zaplanowałam dla siebie pomieszczenie gospodarcze w bryle garażu i spiżarnie przy kuchni. Bardzo się przydają. Warzywa przechowuję lekko obsypane piaskiem w dużych wiadrach pobudowlanych. Zawsze się znajdzie na nie jakieś miejsce.
TAR 19:59, 23 mar 2020

tulucy napisał(a)
... Ale stawu hodowlanego nigdzie absolutnie nie wcisnę

no i w koncu parsknełam i oplulam monitor
TAR 20:03, 23 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trochę jest pracy przy tych kurkach. Przy normalnej pracy zawodowej i skłonności do częstych wyjazdów, nie jest to takie proste.

no wlasnie, miejsce bym znalazla ale czasu na oporzadzanie juz nie bardzo. ledwo sie wyrabiam z tym co mam teraz. moze kiedys, na emeryturze.
tulucy 20:05, 23 mar 2020

Haniu ja uwielbiam moczyć kija od maleńkości... tata mi robił wędki z kijków leszczynowych i ja na taki sprzęt łapałam nawet skutecznie.
Nie rozumiem, jak komuś może się nudzić podczas łowienia

Tar