Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 16:52, 23 mar 2020

Też czytałam tekst Tamaryszka o mahonii. I znowu sobie powzdychałam - czy ona musi kwitnąć na żółto??? A byłaby idealna w rogu przy domu sąsiadki, w okolicach przyszłej altany... np pomiędzy kruszynami . I przyznam, że poważnie zaczęłam się nad nią zastanawiać . Mahonia zawsze przypominała mi ostrokrzewy.
Mini-warzywnik zakładam, choć muszę przyznać, że na razie bez przekonania. Nie mam o tym zielonego pojęcia. Ale śmieliśmy się z eMem jesienią, że jak kiedyś przyjdzie kryzys to na nowej części posadzimy ziemniaki i zbudujemy kurnik. Teraz ten pomysł nie wydaje się już taki śmieszny.
Moje ciemierniki wstały po mroźnej nocy choć takie nieco zmęczone się wydają.
Gruszka_na_w... 17:07, 23 mar 2020

Z każdym dniem, Mrokasiu, coraz mniej mi do śmiechu.
Czytam, że katalogi biur podróży 2019 z ofertami last minute i all inclusive będą główną pamiątką po czasach, które już nie wrócą.
Sporo osób na forum zaczyna myśleć o hodowli kur.
Uprawa warzyw jest zdecydowanie łatwiejsza niż sadzenie roślin ozdobnych. Warto się skusić, bo efekt jest odroczony jedynie o kilkadziesiąt dni. Wciąż jest czas na wysiew pomidorów.
A żółte kwiaty mahonii znikają równie szybko jak żółte żonkile.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:16, 23 mar 2020

I pomyśleć, ze jeszcze całkiem niedawno takie postapokaliptyczne wizje traktowaliśmy jak sf…

Od kilku dni całkiem poważnie się zastanawiam, czy nie zbudować jeszcze jednej skrzyni.
Pomidorki rosną.
Na kurnik nie ma miejsca...
Gruszka_na_w... 17:29, 23 mar 2020

Galgasiu, buduj te skrzynie.
Podczas II wojny światowej Anglicy masowo wysiewali w Londynie warzywa. Na każdym wolnym skrawku ziemi. Jeśli Niemcy informują, że będą mieć 40% tąpnięcie w gospodarce, to trudno liczyć na to, że będzie dobrze.
Czort wie, co będzie z transportem. Czy firmy dadzą radę przetrwać kryzys?
Kiepsko to wygląda...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 17:44, 23 mar 2020

Chińczycy już się od dna odbijają, zaleją nas swoim towarem

Chyba muszę pomyśleć o miejscu na kurnik... na jajka, bo na rosół psychicznie nie dam rady.
BKosimkArt 17:46, 23 mar 2020

tulucy napisał(a)
Chińczycy już się od dna odbijają, zaleją nas swoim towarem

Chyba muszę pomyśleć o miejscu na kurnik... na jajka, bo na rosół psychicznie nie dam rady.

Ale jaki dobry taki rosół...
mrokasia 17:58, 23 mar 2020

To Basia będzie do nas przyjeżdżać co by ten rosół zorganizować .
galgAsia 18:00, 23 mar 2020

Całkiem poważnie zaczęłam się zastanawiać, czy by się jednak nie dało gdzieś tych kur wcisnąć...
Gruszka_na_w... 18:11, 23 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Całkiem poważnie zaczęłam się zastanawiać, czy by się jednak nie dało gdzieś tych kur wcisnąć...

Po zakupie działki musiałam złożyć uroczyste przyrzeczenie, że drobiu, kóz i świnek nie będzie. Ale jest w razie czego miejsce na poszerzenie warzywnika- po likwidacji trawnika w sadzie można by tam uprawiać warzywa.
Gruszka_na_w... 18:11, 23 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)

Ale jaki dobry taki rosół...

No pyszny jest, ale brak kandydatów do roli kata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies