Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 19:48, 27 mar 2020

tez dzis troche popracowalam w ogrodzie, drozd spiewak dotrzymywal mi towarzystwa, mamooo jak on pieknie nadawal. az meza zawolalam i razem siedlismy po wszystkim przed domem i sie wsluchwalismy. czasem mam wrazenie ze on nas widzi jak jestesmy zasluchani i "wydziera" sie jeszcze bardziej. a ma konkurencje.

nie mam kiedy w ogrodzie porobic, codziennie jezdze do pracy. nie wiem jak dlugo jeszcze tak pociagniemy ale kurde no musi byc dobrze.

posadzilam 80 krzaczkow truskawek, 3 sadzonki pietruszki, przygotowalam juz skrzynie do wysiewow. jutro chce posadzic te dwa swierki, jak sie da to i magnolki i dla kolezanki sasiadki chce wykopac pare trawek, tawuł, 3 pecherznice. Ona musi miec cos nieskomplikowanego a to rosliny, ktore dadza u niej rade.
AnnaCh 19:51, 27 mar 2020

Mój jakby jedynak, 10 lat różnicy między dziećmi robi swoje, młoda ma tyle lekcji w liceum, że siedzi całe dnie teraz. A Jasiek nie chodzi do przedszkola praktycznie od początku marca, bo był chory... Uskutecznia video-rozmowy ze swoim najlepszym kolegom na mojej komórce Trzeba sobie jakoś radzić...
galgAsia 19:52, 27 mar 2020

Haniu, maski wyszły bardzo akuratne Ma się te talenta .
Ja już od wieków nie wyciągałam maszyny, a kiedyś namiętnie szyłam.
Plastusie śliczne, dzieciaczki się starają na maxa. To musi być bardzo budujące, prawda?
Ja się czuję, jakby ktoś rzucił na mnie zaklęcie zamrażające - zastygłam w wewnętrznym bezruchu, w oczekiwaniu na to COŚ...
Gruszka_na_w... 19:58, 27 mar 2020

AnnaCh napisał(a)
Mój jakby jedynak, 10 lat różnicy między dziećmi robi swoje, młoda ma tyle lekcji w liceum, że siedzi całe dnie teraz. A Jasiek nie chodzi do przedszkola praktycznie od początku marca, bo był chory... Uskutecznia video-rozmowy ze swoim najlepszym kolegom na mojej komórce Trzeba sobie jakoś radzić...

Dobrze, że trochę ratuje nas technologia, ale i tak nie zastąpi w pełni normalnych relacji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agania 20:02, 27 mar 2020

Tworzysz niewyrażalne, to na swoje potrzeby, chyba też pójdę Twoją drogą?
Córa przywiozła mi maszynę.
Pięknie wyeksponowałaś zegar, gdzie taki postument można zdobyć?
Dorii 20:03, 27 mar 2020

Ja mam dwójkę ale 7 lat i 2,5 więc ze wspólnymi zabawami to różnie bywa. Sąsiedzi mają wnuka w tym samym wieku co mój starszy i dzisiaj jak byliśmy w ogrodzie to przyszedł pod bramkę i pyta czy Kuba przyjdzie do niego. Prawie się rozpłakał jak powiedziałam że nie. Potem bawili się razem ale każdy u siebie. Mają zakaz zbliżania się do płota.
Gruszka_na_w... 20:09, 27 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Haniu, maski wyszły bardzo akuratne Ma się te talenta .
Ja już od wieków nie wyciągałam maszyny, a kiedyś namiętnie szyłam.
Plastusie śliczne, dzieciaczki się starają na maxa. To musi być bardzo budujące, prawda?
Ja się czuję, jakby ktoś rzucił na mnie zaklęcie zamrażające - zastygłam w wewnętrznym bezruchu, w oczekiwaniu na to COŚ...

Kiedy w sklepach były pustki, to maszyna do szycia pozwalała mi uszyć koszulki dla noworodka, spodnie do raczkowania, męskie eleganckie koszule i letnie marynarki, spódnice i sukienki. Odetchnęłam z ulgą, kiedy wreszcie mogłam ja odstawić do kąta. W ostatnich latach szyłam na niej tylko filtry do rekuperatora.

Zastygam, kiedy czytam wiadomości z Włoch. 10% służby zdrowia jest zakażona.
Bardzo ostrożnie dawkuję sobie informacje.
COŚ wisi, COŚ nadchodzi, COŚ atakuje...brrrrrrr!
Od początku marca nie mogę odwiedzić Mamy. Nie wiem, czy mnie jeszcze będzie pamiętała. Ehhhhhh.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:13, 27 mar 2020

Oj Haniu
Ciężko mi się zebrać do pisania. W pracy zastój. Nie ma zleceń od zakładów pracy, nie ma pracy. Mała nowa firma. Nie mam pojęcia co będzie. Dziadeczki w domu, ale nie ogarniają sytuacji i nie rozumieją, że nie biegam na zakupy, gdy coś się im zachce. W międzyczasie (wtorek) SOR z mamą, kolejne problemy, łatamy z siostrą jak się da, bo izolujemy resztę rodziny od staruszków. Moje wnuki ogladam na zdjęciach, jeśli córka ma w ogóle czas takowe zrobić i wysłać. Działeczka czeka, też nie wiem ile poczeka, bo teraz nie ma szans wyjechać. A tak przydałoby się ponorać w ziemi! Mąż daleko. W pracy. Maski jednorazowe robię z flizeliny, pociętych worków od odkurzacza i recepturek . Dziewczyny moje zamówiły juz jakieś bawałniane, żeby można było prać i z dziurką na wkład filtrujący. Kto by pomyślał, ze jak pomyliłam kolor worków do odkurzacza, to będzie teraz radocha, że filtr jakowyś mam
Dzieciaczki zdolne
Gruszka_na_w... 20:15, 27 mar 2020

Agania napisał(a)
Tworzysz niewyrażalne, to na swoje potrzeby, chyba też pójdę Twoją drogą?
Córa przywiozła mi maszynę.
Pięknie wyeksponowałaś zegar, gdzie taki postument można zdobyć?

Maseczki warto uszyć, jeśli ktoś nie ma ich na stanie. Coraz więcej będzie bezobjawowych nosicieli. Mnie przekonał argument, że człowiek w sposób bezwiedny, wielokrotnie dotyka okolic oczu, nosa i ust.
Ostatnio korzystałam z bankomatu. Zapomniałam o zaleceniu, żeby klawisze wciskać kostką palca. Zrobiłam to jak zwykle opuszkiem. Dezynfekowałam potem kierownice samochodu i drążek zmiany biegów.
Takie to dziwne czasy.
Gruszka_na_w... 20:20, 27 mar 2020

Dorii napisał(a)
Ja mam dwójkę ale 7 lat i 2,5 więc ze wspólnymi zabawami to różnie bywa. Sąsiedzi mają wnuka w tym samym wieku co mój starszy i dzisiaj jak byliśmy w ogrodzie to przyszedł pod bramkę i pyta czy Kuba przyjdzie do niego. Prawie się rozpłakał jak powiedziałam że nie. Potem bawili się razem ale każdy u siebie. Mają zakaz zbliżania się do płota.

To takie smutne, kiedy trzeba dzieciom zabraniać wspólnej zabawy.
W znajomej poradni urywają się telefony do psychologów i psychiatrów z prośbą o konsultacje.
Kiedy to się skończy, to sporo osób będzie miało zespół stresu pourazowego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies