Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:14, 26 maj 2020

Szałwia używana czasem w kuchni. Z takim zamiarem kupiłam sadzonkę. Przeniesiona z ziołownika w poprzednim ogrodzie. Tam nigdy mi nie kwitła, a tu zaskoczyła kwieciem.
Startuje.

Majtkowa piwonia majowa weszła w pełnię kwitnienia.Całe szczęście, że kwitnie teraz i nie gryzie się z rosnącym za nią przywrotnikiem ostroklapowym.

Ketmie startują najpóźniej ze wszystkich krzewów, ale młode listki wyglądają wyjątkowo uroczo.

Cypelek w świetle zachodzącego słońca.Katalpa wreszcie wypuszcza liście.

Długa prosta w słońcu i w cieniu. Spora różnica. Moje okołotarasowe maskownice już działają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:21, 27 maj 2020

Co za biały bodziszek?
Kawa 08:47, 27 maj 2020

ślicznie

serduszkę wsadziłam w półcieniu a że myślałam ze nie przeżyje zdecydowanie ma mało miejsca
poczekam jak przekwitnie i przesadzę - myślisz że jej zaszkodzę?
antracyt 09:02, 27 maj 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Szałwia używana czasem w kuchni. Z takim zamiarem kupiłam sadzonkę. Przeniesiona z ziołownika w poprzednim ogrodzie. Tam nigdy mi nie kwitła, a tu zaskoczyła kwieciem.
Startuje.

Długa prosta w słońcu i w cieniu. Spora różnica. Moje okołotarasowe maskownice już działają.

Nie mam ozdobnych szałwi w ogrodzie (powoli się na nie szykuję), ale od kilku lat takie zwykłe, ziołowe mam na rabatach. Bardzo lubię ich kwiaty i owady również
Długa prosta niezależnie od nasłonecznienia prezentuje się bardzo przyjemnie.
galgAsia 12:06, 27 maj 2020

Moja szałwia lekarska w ub. roku kwitła po prostu obłędnie. W tym chyba za mocno ją opitoliłam. Może zakwitnie trochę później
Okolice okołotarasowe bardzo przyjemne , bardzo... U mnie jeszcze mało kwiatów, zrobił się lekki przestój. Mentalnie też mam przestój, chodzę zmęczona i tylko bym spała... Trzeba przeczekać
Gruszka_na_w... 12:42, 27 maj 2020

Gosiek33 napisał(a)
Co za biały bodziszek?

Gosiu, jak to u mnie bywa, to najzwyklejszy bodziszek korzeniasty.

Świetnie się sprawdza na brzegu rabat. Po kwitnieniu go przycinam. Powtarza kwitnienie, ale już skromniej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:46, 27 maj 2020

Kawa napisał(a)
ślicznie

serduszkę wsadziłam w półcieniu a że myślałam ze nie przeżyje zdecydowanie ma mało miejsca
poczekam jak przekwitnie i przesadzę - myślisz że jej zaszkodzę?

Nie mam pojęcia jak zareaguje. Trzeba eksperymentować. Ewentualna porażka to nic złego. Wszyscy uczymy się na błędach.
Studzienną modernizowałam kilka razy. Teraz już mi pasuje.

Gruszka_na_w... 12:49, 27 maj 2020

antracyt napisał(a)

Nie mam ozdobnych szałwi w ogrodzie (powoli się na nie szykuję), ale od kilku lat takie zwykłe, ziołowe mam na rabatach. Bardzo lubię ich kwiaty i owady również
Długa prosta niezależnie od nasłonecznienia prezentuje się bardzo przyjemnie.

Rzeczywiście ta szałwia jest bardzo mioddodajna. Ma ładne kutnerowate liście. Spokojnie można ja wplatać jako element rabat ozdobnych.
Długa prosta dziękuje.(w drugą stronę)

Gruszka_na_w... 12:55, 27 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Moja szałwia lekarska w ub. roku kwitła po prostu obłędnie. W tym chyba za mocno ją opitoliłam. Może zakwitnie trochę później
Okolice okołotarasowe bardzo przyjemne , bardzo... U mnie jeszcze mało kwiatów, zrobił się lekki przestój. Mentalnie też mam przestój, chodzę zmęczona i tylko bym spała... Trzeba przeczekać

Też zauważyłam, że nie lubi zbyt mocnego cięcia. Trzeba się chyba ograniczać tylko do ścięcia kwiatostanów.
Oj, biednaś Ty. Współczuję niemocy. U mnie nastrój jakby ciut lepszy, choć do normalnego stanu jeszcze nie powrócił.

orliki

jarzmianka wciąż bez kwiatów

skarpa czeka na róże

i przedpłocie (wreszcie mam drzewa!)

i warzywnik na koniec (z pomidorami bieda- za zimno i za mało słońca

galgAsia 13:29, 27 maj 2020

Oj, przedpłocie na bogato Pięknie Ci te graby rosną, puchate się robią
A warzywnik... cóż, obiekt zazdrości i westchnień połowy O.