Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:17, 05 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Haniu, jakie cudne kolory Moje ulubione

U mnie nagle i nieoczekiwanie zrobiło się zielono po deszczach, na przebarwienia pewno jeszcze sobie poczekam. Ale jesień przyjdzie, nie ma na to rady

Moja Zuza zaczęła się bezpardonowo wpychać mi na kolana

Dobre wieści o Twoich kotach.
Maks niestety Ziutę goni. Wciąż uważa, że jego los jest niepewny i każdy inny zwierz oraz człek stanowi zagrożenie, że go zastąpi.
W tym tygodniu będą piękne słoneczne dni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 21:37, 05 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Juziu, się wzruszyłam. Bardzo, bardzo dziękuję za tak miłe słowa.

Ależ nie ma za co!

Gosiek33 07:14, 06 wrz 2020

Z samego rana ukojenie mnie czekało w Twoim ogrodzie

Jak pies z kotem? Jakoś ominęła mnie wieść o nowym futrze.

Jesień idzie, nawet u mnie jakieś ślady znajduję. Ale trzmielina u mnie jeszcze zielona
Ogrodowy_Kal... 10:24, 06 wrz 2020

Rudbekie wśród traw i hortensje. Pięknie, nic więcej nie napiszę.
Ivo 18:05, 06 wrz 2020

Cudowna jesień w Twoim ogrodzie - moje marzenie chociaż namiastka

rudbekie z jaką trawą masz połączone?
andzia458 18:13, 06 wrz 2020

Haniu, powtórzę się i znów napiszę, że masz piękny ogród. Jestem tu codziennie i napatrzeć się nie mogę...

A powiedz, Ty jesienią odkażasz jakoś glebę w miejscach, gdzie rosły np. pomidory i ogórki? Ja staram się stosować płodozmian i allelopatię w warzywniku no ale nie zawsze się tak da i np. za rok muszę mieć ogórki tam, gdzie i teraz były...
Gruszka_na_w... 19:10, 06 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Haniu, powtórzę się i znów napiszę, że masz piękny ogród. Jestem tu codziennie i napatrzeć się nie mogę...

A powiedz, Ty jesienią odkażasz jakoś glebę w miejscach, gdzie rosły np. pomidory i ogórki? Ja staram się stosować płodozmian i allelopatię w warzywniku no ale nie zawsze się tak da i np. za rok muszę mieć ogórki tam, gdzie i teraz były...

Pomidory i ogórki miały opryski z propionianu wapnia. To środek p/grzybowy. Bardzo dokładnie usuwam wszystkie łęty i porażone owoce.

Ogórki mogą rosnąć na tym samym stanowisku. Trzeba tylko zadbać o nawiezienie ziemi, bo one są żarłoczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:13, 06 wrz 2020

Ivo napisał(a)
Cudowna jesień w Twoim ogrodzie - moje marzenie chociaż namiastka

rudbekie z jaką trawą masz połączone?

Rudbekiom do twarzy z większością traw. Zagrają dobrze ze stipą, z rozplenicą Hameln, z miskantami. W przypadku tych ostatnich trzeba by posadzić rudbekie z przodu.
Gruszka_na_w... 19:17, 06 wrz 2020

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Rudbekie wśród traw i hortensje. Pięknie, nic więcej nie napiszę.

Ależ można pisać bez ograniczeń.
Hortensje to wyjątkowo mocny akcent kolorystyczny. Na froncie jesienią grają pierwsze skrzypce.
Gruszka_na_w... 19:24, 06 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)
Z samego rana ukojenie mnie czekało w Twoim ogrodzie

Jak pies z kotem? Jakoś ominęła mnie wieść o nowym futrze.

Jesień idzie, nawet u mnie jakieś ślady znajduję. Ale trzmielina u mnie jeszcze zielona

Po trzech dniach żałoby pojechaliśmy do schroniska. Zarzekałam się, co prawda, że kolejnego psa nie będzie, bo serce coraz trudniej radzi sobie z odejściem czworonożnych przyjaciół. Ale tyle jest tych bezdomnych bidoków, że zmieniłam zdanie.
Ten nowy jest dosyć zaborczy uczuciowo. Kiedy się zaaklimatyzował, zapewne ze strachu przed konkurencją, nie zawsze akceptuje wchodzenie kota do domu.

Mam dwie trzmieliny, odstęp między nimi ok. 2 m. Druga jest zielona, pojedyncze listki są przebarwione.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies