Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mariposa 18:17, 24 sie 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Odkażać nie trzeba. Ważne, aby zebrać i zutylizować wszystkie porażone pędy i owoce. W kolejnym roku nie sadzić w tym samym miejscu ani ogórków, ani pomidorów.

Dzięki, Haniu. Na razie dla wszystkich warzywek stosuję trójpolówkę , więc w przyszłym roku na pewno pomidory i ogórki wylądują w innym miejscu.
Jak zobaczyłam pierwsze objawy zarazy, też mnie kusiło, żeby sięgnąć po chemię - ale przecież nie o to chodzi.
Twój busz jest urzekający! Widzę, że astry Ci już kwitną. Ani chybi, jesień powoli się zbliża
andzia458 18:45, 24 sie 2020

Haniu, ja poza gnojówkami w tym roku nie stosowałam żadnych wspomagaczy. Też jestem przeciwniczką stosowania chemii.

A Twoja długa prosta rabata jest piękna. Opisywałaś, jak ją tworzyłaś? Czytam strona po stronie Twoją historię.
galgAsia 18:49, 24 sie 2020

Oj tak, jesień u wrót No i dobrze, mnie tegoroczne lato bardzo wymęczyło. Rośliny w ogrodzie też. Niech będzie jesień długa, ciepła, słoneczna, ale też z deszczem, mgłami i babim latem Ale się rozmarzyłam
Gruszka_na_w... 19:58, 24 sie 2020

Mariposa napisał(a)

Jak zobaczyłam pierwsze objawy zarazy, też mnie kusiło, żeby sięgnąć po chemię - ale przecież nie o to chodzi.
Widzę, że astry Ci już kwitną. Ani chybi, jesień powoli się zbliża

Pryskane chemią warzywa są w sklepie. Nie byłoby sensu męczyć się z uprawą warzyw u siebie, żeby mieć ten sam efekt.
A jesień...uwielbiam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:10, 24 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Haniu, ja poza gnojówkami w tym roku nie stosowałam żadnych wspomagaczy. Też jestem przeciwniczką stosowania chemii.

A Twoja długa prosta rabata jest piękna. Opisywałaś, jak ją tworzyłaś? Czytam strona po stronie Twoją historię.

Miałaś, podobnie jak Lucy, szczęście pogodowe. W wielu regionach Polski pomidory i ogórki pod gołym niebem w tym sezonie się nie udały.

Długa prosta to rabata wzdłuż tej ściany budynku, gdzie jest taras. Zdjęcia z jej zakładania są na 1 i 2 stronie.
Początkowo było tam bardzo dużo słońca i sporo miejsca pomiędzy krzewami i drzewami. Rosło decydowanie więcej bylin niż teraz. Sporo się na tej rabacie zmieniło od czasu pierwszych nasadzeń.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:13, 24 sie 2020

galgAsia napisał(a)
Oj tak, jesień u wrót No i dobrze, mnie tegoroczne lato bardzo wymęczyło. Rośliny w ogrodzie też. Niech będzie jesień długa, ciepła, słoneczna, ale też z deszczem, mgłami i babim latem Ale się rozmarzyłam

Mam podobne marzenia.

Mariposa 20:19, 24 sie 2020

galgAsia napisał(a)

Kiedy mieszkałam w mieście, jesień była najmniej przyjemną porą roku. Właśnie ten deszcz i mgły... Za nic nie chciało się wyjść na dwór! Teraz, gdy mam ogród, inaczej patrzę na pory roku i zaczynam rozumieć Was, gdy przedkładacie jesień nad gorące lato. Dopiero tutaj prawdziwie odkrywam uroki jesieni
mrokasia 15:00, 25 sie 2020

Mariposa napisał(a)

Kiedy mieszkałam w mieście, jesień była najmniej przyjemną porą roku. Właśnie ten deszcz i mgły... Za nic nie chciało się wyjść na dwór! Teraz, gdy mam ogród, inaczej patrzę na pory roku i zaczynam rozumieć Was, gdy przedkładacie jesień nad gorące lato. Dopiero tutaj prawdziwie odkrywam uroki jesieni

Taaaak, odkąd zaczęłam przygodę z ogrodem mam inny stosunek do deszczowych dni, szczególnie w lato .
Gruszka_na_w... 18:26, 29 sie 2020

Mariposa napisał(a)

Lato zniewala, zwłaszcza, kiedy doskwierają ponad 30 stopniowe upały. Opalanie to już nie moje klimaty.
Jesień to dobry czas. Przynosi uspokojenie. Miękkie światło sprzyja delektowaniu się barwami.
Cieszę się, że już nadchodzi.

Okolice ussuryjskiego w II części sezonu zawsze przyciągają obiektyw.

Żółtolistna barbula kwitnie już od dawana. Zielonolistna dopiero w pączkach.

Gruszka_na_w... 18:41, 29 sie 2020

mrokasia napisał(a)

Taaaak, odkąd zaczęłam przygodę z ogrodem mam inny stosunek do deszczowych dni, szczególnie w lato .

Bardzo lubię deszczowe dni. Dają sposobność do regeneracji. Można odpuścić to i owo bez wyrzutów sumienia.

Zmieniają kolor.

Różowa gaura dopiero teraz się rozpędza.

Ciekawe, czy dane mi będzie doczekać wypiętrzonych koliście kępek hakone?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies