Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Juzia 17:41, 02 paź 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oby!
Pszczółka kiedyś podpatrzyła to wykorzystanie popiołu w Anglii. Wykorzystywali go też do leczenia cisów z ataku misecznika- zatykał im otworki gębowe. Popiołu mam pod dostatkiem. Wyleczyłam żywotnikowe kulki z ataku grzybów sadzakowych.

O patrz! Toż to dla mnie jak znalazł... ten popiół! Na moje biedne cisy. NIe dość, że mają misecznika to jeszcze grzyby sadzakowe!

A jak dokładnie ten popiół stosować???

Gruszka_na_w... 18:12, 02 paź 2020

Juzia napisał(a)

O patrz! Toż to dla mnie jak znalazł... ten popiół! Na moje biedne cisy. NIe dość, że mają misecznika to jeszcze grzyby sadzakowe!

A jak dokładnie ten popiół stosować???

Biorę wiaderko z popiołem drzewnym i posypuję od góry. Solidniej niż podczas Środy Popielcowej. Powtarzam, kiedy np. deszcz lub topiący się śnieg spłucze posypkę.

Z tego, co pamiętam popiół ma właściwości antyseptyczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 18:34, 02 paź 2020

W słońcu jednakowoż zyskuje na urodzie.
Czekałam na weekend i się doczekałam. niedyspozycji żołądkowo- jelitowej ze stanem podgorączkowym. Mus się wykurować poprzez leżenie odłogiem. Popijam smectę, przegryzam węglem i zażywam nifuroksazyd. Dobrze, że słońce wyszło.

No wiesz... To już nie mogłaś sobie zrobić po prostu wolnego, musiałaś TAKĄ wymówkę sobie załatwić?!?
Zestaw dobry, pomoże. No i możesz sobie zrobić kleik jakiś, albo kaszkę... Normalnie powrót do dzieciństwa
Gruszka_na_w... 18:42, 02 paź 2020

Powrót do dzieciństwa był w okrzykach "O, mamuniu".
Kaszki i kleiki chwilowo odpuszczam. Pionizację mam utrudnioną, a przy nich trzeba stać i mieszać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 19:12, 02 paź 2020

Biorę wiaderko z popiołem drzewnym i posypuję od góry. Solidniej niż podczas Środy Popielcowej. Powtarzam, kiedy np. deszcz lub topiący się śnieg spłucze posypkę.

Z tego, co pamiętam popiół ma właściwości antyseptyczne.

No to będę miała siwo
Roocika 19:59, 02 paź 2020

I zostały na koniec takie tamy.

Haniu, co to za hortensja?

Zdrówka Ci Kochana życzę. Takie infekcje to nic przyjemnego i to jeszcze na weekend.
U nas wciąż jest ładnie i świeci słońce (choć popołudniu trochę zaczęło wiać), przesyłam więc promienie...
sylwia_slomc... 20:18, 02 paź 2020

W tym miejscu zrobiło się ciut za cieniście.

Za dużo drzew na niewielkiej przestrzeni.

Powrót lata?

Niestety, nie.

A ja bardzo lubię takie światłocienie
Gruszka_na_w... 20:57, 02 paź 2020

Roocika napisał(a)

Haniu, co to za hortensja?

Vanille Fraise. Niestety ma skłonność do pokładania.
Gruszka_na_w... 20:59, 02 paź 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

A ja bardzo lubię takie światłocienie

Ja też. Ale nie zmienia to faktu, że doszło do zbytniego zagęszczenia drzew w tym miejscu. Trzeba ten światłocień nieco rozproszyć.
Helen 09:44, 03 paź 2020

Haniu, każda pora roku u Ciebie cudna, ale chyba jesień wymiata

Zdrowia życzę