Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 16:01, 04 paź 2020

Miłe pocieszenie
Gruszka_na_w... 16:38, 04 paź 2020

Margerytka40 napisał(a)

Kimono?

Jasne! Kwitnie jakby jesieni nie było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:38, 04 paź 2020

Gosiek33 napisał(a)
Miłe pocieszenie

Zawsze to coś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:43, 04 paź 2020

andzia458 napisał(a)

Twój ussuryjski ile ma lat? Bo nie zapowiada się chyba imponująco dużym drzewem? Bo tak się zastanawiam, czy dla mojego te 3-3,5m to nie będzie świat i ludzie...?

To jest drzewko, które docelowo ma dorastać do ok. 5-7 m. Wąskokolumnowe, ale o naturalnym pokroju (nie sztywny słupek). U mnie sadzony był chyba 5 lat temu jako metrowy badylek. On jest wyższy niż na zdjęciach, ale cały nie łapie się w kadrze.
Ma teraz pomiędzy 3 a 4 m.
Pszczelarnia 20:49, 04 paź 2020

Czekam na zimę i sypanie popiołem bukszpanów - zdechlaki całe zagrzybione trupy.

Ale mocną chemią mam plan też prysnąć, oj zaniedbałam się w zdrowotnej pielęgnacji ogrodu.

Chyba trzeba komitet ochrony Tamaryszka zakładać... . Bronię go własnym szpadlem.

Gruszka_na_w... 21:18, 04 paź 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Czekam na zimę i sypanie popiołem bukszpanów - zdechlaki całe zagrzybione trupy.

Ale mocną chemią mam plan też prysnąć, oj zaniedbałam się w zdrowotnej pielęgnacji ogrodu.

Chyba trzeba komitet ochrony Tamaryszka zakładać... . Bronię go własnym szpadlem.

Podwarszawskiego Tamaryszka też bym broniła.
Aż wstyd się przyznać, ale na tej półksiężycowej rabacie rosną dwa tamaryszki. Kiedy je kupowałam były 30 cm patyczkami. Wyobraźni mi nieco zbrakło. Teraz oba są dwupienne.
Na niewielkiej przestrzeni trochę tych pni zrobiło się za dużo.
Obiecuję działać z rozmysłem.

Zagrzybiony trup zalatuje horrorem. Może jeszcze tli się w nim życie?
mrokasia 22:23, 04 paź 2020

Cieszę się, że już się lepiej czujesz .
A w temacie astrów - ten to ślicznota!!!

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rudolfina 09:10, 05 paź 2020

Te astry rzeczywiście są piękne! Chyba się skuszę i też jakieś zakupię
wiklasia 10:34, 05 paź 2020

Jesiennie macham do Ciebie Haniu.
Ogród czaruje.
galgAsia 19:55, 05 paź 2020

Bardzo się cieszę, że już lepiej się czujesz. Mam nadzieję, że G. też doszedł do siebie.
Wiesz, że moje tojady jeszcze nie rozkwitły...? Naprawdę, dziwy w tym roku...
Potrzebuję Twojej rady odnośnie ściętolistnego. Jeden idzie ewidentnie w krzaczora i na to mu pozwalam, na wiosnę go przytnę, żeby się zagęścił. Drugi jest jednopienny i o tego mi chodzi - golić mu nóżkę i formować jakąś koronę, czy puścić na żywioł...?