Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:38, 18 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć HaniuTo jak, kiedy sadzimy cebulę?;D I termin cięcia śliw mnie interesuje, masz jakąś w ogrodzie? Ahoj wiosno!

Śliwy, podobnie tak jak inne pestkowe (wiśnie, czereśnie) tnie się od początku lata do sierpnia.Cięcie pod koniec zimy powoduje u nich duże ryzyko brunatnej zgnilizny drzew pestkowych.
Cebulę dymkę można wsadzić w wolne miejsca koło truskawek (po obwodzie). Swoja wsadzam ok. 15 marca- jeśli tylko aura pozwala (nie zapowiadają już ostrych mrozów).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Milka 15:41, 18 lut 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nazwy odmianowej na doniczce nie było. Rośnie na podwyższonej rabacie, bez dodatkowego podlewania.Miałam kiedyś różową, ale zniknęła po 3 sezonach. Ta fioletowa ładnie się rozrasta.

Haniu, ta odmiana to Scorpion, różowa ginie z wiekiem, ale też się wysiewa. Ta jest mocniejsza.
Gruszka_na_w... 16:17, 19 lut 2021

Milka napisał(a)

Haniu, ta odmiana to Scorpion, różowa ginie z wiekiem, ale też się wysiewa. Ta jest mocniejsza.

To bardzo dobra wiadomość!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:27, 19 lut 2021

Dzisiaj było tak piękne, słoneczne i ciepłe popołudnie, że można było rozpocząć prace ogrodowe. Zaczęłam od najbardziej nasłonecznionej rabaty- podokiennej od strony tarasu. Ścięłam i odchudziłam stipy, pościnałam miskanty i rozplenice. Pod sekator poszły też liście szafirków. Ten ostatni zabieg rzutuje na ładne wyeksponowanie kwiatów, kiedy te się pokażą. Okazało się, że śnieg nie stanowił przeszkody w kiełkowaniu kwiatów cebulowych. Na wierzchu są kły tulipanów, narcyzów i spore liście czosnków główkowatych.
Mam nadzieję, że ziemia zacznie teraz szybciej obsychać, co posłuży roślinom wrażliwym na wygniwanie.
Prognozy na następny tydzień są bardzo obiecujące. Jutro szykuję się do kolejnych wycinek.
Kokesz 17:51, 19 lut 2021

Ja też się na jutro szykuję już zacieram łapki
Margerytka40 17:53, 19 lut 2021

Haniu Ty jak zwykle pierwsza zaczynasz. U mnie jeszcze dużo śniegu
TAR 20:22, 19 lut 2021

o mamuniu, u mnie wciaz zaspy w ogrodzie. dzis -2 i padal deszcz ktory momentalnie zamarzal, sniegu nic nie ubylo tylko zrobila sie lodowa skorupa. najwczesniej za miesac pewnie sie uda cokolwiek zrobic. ale do tego czasu zdaze remoncik salonu i kuchni odwalic
Gruszka_na_w... 21:02, 19 lut 2021

Śniegu już prawie nie ma. Zostało go trochę tam, gdzie gromadziłam śnieg z odgarniany z podjazdu. Od wczoraj noce z plusami, a w dzień dobijało do 10 stopni.

Ale na Dolnym Śląsku to normalne. Inna strefa klimatyczna.
Tarcia, na pocieszenie- Texas nawiedziły burze śnieżne. To dopiero są anomalia.
TAR 21:13, 19 lut 2021

Teksas jakoś przezyje ale u mnie juz mogloby powoli topniec a nie dosypywac. cos w prognozach dodatnich temperatur za duzo nie ma. w dzien jutro +3 zapowiadaja i nocka -6
Gruszka_na_w... 21:19, 19 lut 2021

TAR napisał(a)
Teksas jakoś przezyje ale u mnie juz mogloby powoli topniec a nie dosypywac. cos w prognozach dodatnich temperatur za duzo nie ma. w dzien jutro +3 zapowiadaja i nocka -6

Na kolejny tydzień prognozują u nas tylko jedną noc z temperaturą -1, reszta dodatnia, a w dzień 17 stopni. Chyba trzeba szykować oprysk Promanalem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies