Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:50, 09 lut 2021

Sprawdzają się zimozieloności. Ładnie kontrastują z bielą.

Wiąz JH w okresie bezlistnym też ładnie się prezentuje.

I tylko rodki takie pokurczone z zimna.

Trudno sobie wyobrazić, że za niespełna 6 tygodni ma być wiosna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:52, 09 lut 2021

TAR napisał(a)
piekny ten bukowy żywoplocik i liscie wisza, niezle zaslania

Za to trzymanie liści zimą bardzo go sobie cenię. Młode listki pojawiają się równocześnie z opadaniem starych. W zasadzie prawie nie ma okresu bezlistnego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 16:22, 09 lut 2021

Żywopłot bukowy mnie też chwycił za serce Szkoda że ja mam tylko z grabów. Mus to naprawić
Gruszka_na_w... 16:24, 09 lut 2021

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie moje miskanty zrobiły kaput. Już sobie wyobrażam ten bajzel jak śnieg zginie

Moje też padały po wcześniejszych opadach. Po skróceniu ich o połowę, wróciły do pionu.
Gruszka_na_w... 16:25, 09 lut 2021

April napisał(a)
Żywopłot bukowy mnie też chwycił za serce Szkoda że ja mam tylko z grabów. Mus to naprawić

Były na forum głosy, że graby też potrafią zatrzymać suche liście. U mnie tego nie robią, ale może Twoje to potrafią?
KasiaLangier 16:39, 09 lut 2021

Twój ogród w zimowej pierzynce ślicznie się prezentuje. Ja dziś też odśnieżałam ścieżki, żeby dojść do karmników . Na podjeździe miałam dobre 30 cm śniegu...
Milka 06:27, 10 lut 2021

Piękna odsłona ogrodu w zimowej scenerii.
Też mnie ten żywopłot bukowy zachwycił, chyba ma sporo lat, bo dorodny.
Udało się Tobie z trawami, ja nie zdążyłam, paskudnie teraz wyglądają, wiosną więcej roboty będzie i sprzątania. Ale wiosną chyba zapału nie zabraknie.
Jej, 6 tygodni...długo do tej wiosny Haniu, może prognozy ulegną zmianie.
Gosiek33 09:00, 10 lut 2021

pięknie
inka74 10:11, 10 lut 2021

Pięknie u ciebie współgrają zimozielone z liściastymi. Warto sadzić jedne i drugie w ogrodzie. Uwielbiam takie rośliny jak twój wiąz. Gdzie nawet jak nie mają liści to tworzą piękny kształt lub są ozdobne z kory.

Haniu - czy kojarzysz jaką głębokość ma u ciebie żywopłot bukowy? Zastanawiam się czy grabów nie wymienić na buki bo zależało mi na tym, by trzymały liście i były takim odzwierciedleniem niwaka bukowego w zimę a niestety te liście zrzuciły. Niby wszędzie piszą, że Lukasy (bo takie mam graby) właśnie liście zostawiają na zimę. Nie wiem, czy to kwestia, że są świeżo posadzone w tym roku czy czegoś innego. I tak się zastanawiam nad bukowym jednak żywopłotem tylko obawiam się, że trudno go będzie utrzymać na głębokość w ryzach i że jednak potrzebuje dużo więcej miejsca niż grab.
Gruszka_na_w... 13:08, 10 lut 2021

inka74 napisał(a)

Haniu - czy kojarzysz jaką głębokość ma u ciebie żywopłot bukowy? Zastanawiam się czy grabów nie wymienić na buki bo zależało mi na tym, by trzymały liście i były takim odzwierciedleniem niwaka bukowego w zimę a niestety te liście zrzuciły. Niby wszędzie piszą, że Lukasy (bo takie mam graby) właśnie liście zostawiają na zimę. Nie wiem, czy to kwestia, że są świeżo posadzone w tym roku czy czegoś innego. I tak się zastanawiam nad bukowym jednak żywopłotem tylko obawiam się, że trudno go będzie utrzymać na głębokość w ryzach i że jednak potrzebuje dużo więcej miejsca niż grab.

Mam ten żywopłot od strony drogi, dlatego zależało mi, żeby był trochę szerszy. Sadzony był siedem lat temu w dwóch rzędach na mijankę. Ma ok. 60-70 cm szerokości.
Sądzę, że spokojnie można go sadzić w jednym rzędzie w odstępach 40-50 cm. On bardzo ładnie się zagęszcza. Ważne, żeby na początku przyciąć go na wysokość 30-40 cm i regularnie ciąć 3 razy w roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies