Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 19:57, 15 lut 2021

Haniu, ależ szybko działasz. Mnie nadal ciemność dopada, gdy mam chwilę czasu...ehhh...tylko weekendy zostają
Napia 21:05, 15 lut 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ta odsłona nieco się już opatrzyła. Po kilku miesiącach patrzenia na słomkowe odcienie traw można mieć przesyt.Tęsknię za kolorami.

Ale ładny kolor pysznogłówki - w ubiegłym roku też zakupiłam fioletową, lecz wydaje mi się taki bardziej przygaszony, wyblakły. To tak odmiana czy masz swój sposób na mocne wybarwienie Jeśli tak, to poproszę o radę - chętnie skorzystam
Gruszka_na_w... 21:59, 15 lut 2021

Napia napisał(a)

Ale ładny kolor pysznogłówki - w ubiegłym roku też zakupiłam fioletową, lecz wydaje mi się taki bardziej przygaszony, wyblakły. To tak odmiana czy masz swój sposób na mocne wybarwienie Jeśli tak, to poproszę o radę - chętnie skorzystam

Nazwy odmianowej na doniczce nie było. Rośnie na podwyższonej rabacie, bez dodatkowego podlewania.Miałam kiedyś różową, ale zniknęła po 3 sezonach. Ta fioletowa ładnie się rozrasta.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:02, 15 lut 2021

Helen napisał(a)
Haniu, ależ szybko działasz. Mnie nadal ciemność dopada, gdy mam chwilę czasu...ehhh...tylko weekendy zostają

Półmrok robi się u mnie około 17:30. Jakieś drobiazgowe prace zdąży się wykonać w tygodniu. Te bardziej czasochłonne też tylko w weekendy. Może w nadchodzącym uda mi się zacząć cięcie drzewek w sadzie i krzewów na rabatach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 05:57, 16 lut 2021

Dobrze oglądać te letnie zdjęcia, u mnie nadal zima
Mariposa 18:23, 16 lut 2021

Gruszko, ulżyło mi, jak przeczytałam, że też jeszcze nie cięłaś drzewek. Myślałam, że się zapóźniłam. Dziś właśnie przeglądałam filmiki instruktażowe, moje drzewka malutkie, sadzone jesienią, więc muszę je zacząć formować.
A czy porzeczki/agrest krzewiasty (też sadzone jesienią) również trzeba przyciąć? Czy dać im rosnąć i dopiero potem wycinać starzejące się gałązki?
Gruszka_na_w... 18:33, 16 lut 2021

Mariposa napisał(a)
Gruszko, ulżyło mi, jak przeczytałam, że też jeszcze nie cięłaś drzewek. Myślałam, że się zapóźniłam. Dziś właśnie przeglądałam filmiki instruktażowe, moje drzewka malutkie, sadzone jesienią, więc muszę je zacząć formować.
A czy porzeczki/agrest krzewiasty (też sadzone jesienią) również trzeba przyciąć? Czy dać im rosnąć i dopiero potem wycinać starzejące się gałązki?

W przypadku drzewek spróbuj boczne gałązki jak najbardziej przygiąć do pionu. Można to zrobić za pomocą odciągów albo zawieszonych ciężarków. zapobiega to późniejszemu wyłamywaniu gałęzi pod wpływem ciężaru owoców. W necie będą rysunki.
Krzewów nie przycinaj. Za młode są.
Helen 18:39, 16 lut 2021

Haniu, czy czteroletnie porzeczki i agrest (oba na pniu) teraz mogę przyciąć? W sensie, w weekend

Edit: posłuchałam, poczytałam i już wiem Nie zawracam głowy
Mariposa 18:48, 16 lut 2021

Naoglądałam się i naczytałam, z lżejszym sercem będę te maleństwa ciąć, skoro sadownicy tak robią, to znaczy, że trzeba.
A poziomować gałęzie będę raczej ciężarkami, odciągami chyba sobie załatwiłam w ubiegłym roku świdośliwę (rozłamało mi się po wichurze, chyba, że ja źle te odciągi zrobiłam).
Brzozowadzie... 11:37, 18 lut 2021

Cześć HaniuTo jak, kiedy sadzimy cebulę?;D I termin cięcia śliw mnie interesuje, masz jakąś w ogrodzie? Ahoj wiosno!