Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Aurelllia 18:59, 10 lut 2021

Czerwone pędy derenia na tle śniegu to coś przepięknego
Ja od strony ulicy mam taki szpaler z grabu, ale tak ładnie listków nie trzyma jak buk
Gruszka_na_w... 20:26, 10 lut 2021

Roocika napisał(a)
Haniu, Twój ogród zachwyca o każdej porze roku

Ta odsłona nieco się już opatrzyła. Po kilku miesiącach patrzenia na słomkowe odcienie traw można mieć przesyt.Tęsknię za kolorami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:32, 10 lut 2021

inka74 napisał(a)
50 sztuk to dla mnie dużo, dużo za dużo choć cena bardzo atrakcyjna. Chyba, że zapłocie obsadzę... u mnie gotowe żywopłoty duże takie metrowej wysokości sprzedawali, też na metry No dużo droższe były ale ja słownie 3 metry potrzebuję na taki ekran do rogu działki...

Można zamówić z kimś na spółkę.
Te wysokie sadzonki i tak trzeba po posadzeniu przyciąć na 30-40 cm, żeby się ładnie zagęściły od dołu. Boli, kiedy się to robi, ale unika się efektu łysej i wąskiej stópki.
Ładne ekrany z buka ma u siebie Anita z Mojego azylu na wichrowym wzgórzu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:36, 10 lut 2021

Helen napisał(a)
Czy żywopłot bukowy dałby radę w cieniu?

Może z tym być kłopot. Zwłaszcza, kiedy jest młody. U siebie obserwuję, że ta część, która obecnie zacieniona jest przez brzozy, ma zdecydowanie słabsze przyrosty po cięciu. Nie jest tak gęsta jak fragmenty nasłonecznione.
Gruszka_na_w... 20:39, 10 lut 2021

April napisał(a)

A ile potrzebujesz? Może na spółkę kupimy? Bo ja właśnie o ekranach bukowych myślę u siebie

Dobra myśl. Takie ekrany zawsze będą dobrym akcentem w ogrodzie.
Gruszka_na_w... 20:45, 10 lut 2021

TAR napisał(a)

wiaz JH o kazdej porze roku jest ozdobny

u mnie w lasku za plotem tez bukowe drzewka oblepione liscmi.

Ten wiąz to bardzo fajne drzewko. Wcześnie startuje i najpóźniej gubi liście. Szkoda tylko, że takie kruche.
W mojej okolicy rosną głównie lasy bukowe. Jest nawet rezerwat bukowy. Czasem tęsknię za lasem iglastym. Zwłaszcza jesienią, kiedy mam ochotę na grzybobranie.
Gruszka_na_w... 20:49, 10 lut 2021

Aurelllia napisał(a)
Czerwone pędy derenia na tle śniegu to coś przepięknego
Ja od strony ulicy mam taki szpaler z grabu, ale tak ładnie listków nie trzyma jak buk

W niektórych miejscach wplotły się u mnie sadzonki grabów. Bardzo je lubię. Zwłaszcza wiosną.
Dereń na tle śniegu mógłby otrzymać miano"narodowej kompozycji roślinnej". Teraz zdaje się jest moda na określanie wszystkiego mianem "narodowego".
TAR 20:50, 10 lut 2021

własnie JH jest strasznie kruche, u mnie kilka galazek snieg polamał niestety. ale tez szybko sie ukorzenia i regeneruje. listki JH sa takie koronkowe i urokliwe. u mnie za plotem mieszanka buka debu sosen, kawalek dalej przy strumyku swierki i troche brzoz. do takiego calkiem iglastego to albo musze na Mierzeje skoczyc albo w drugim kierunku w Bory Tucholskie. I tu i tu mi po drodze
galgAsia 13:17, 12 lut 2021

Haniu, ja się odhibernowuję i melduję
Będę nadrabiać zaległości, I promise
Gruszka_na_w... 14:36, 15 lut 2021

galgAsia napisał(a)
Haniu, ja się odhibernowuję i melduję
Będę nadrabiać zaległości, I promise

Też jestem w lekkiej hibernacji.
Dzisiaj zmobilizowałam się do pobielenia drzewek w sadzie. Kolejny raz mocno operuje słońce. Rano było -20 stopni, a teraz 0 stopni. Trzeba było szybko działać.
Prognozy zapowiadają nadejście przedwiośnia. Nadchodzący weekend już na plusie. Aż 10 stopni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies