Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 16:08, 13 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzisiaj udało się umyć okna na zewnątrz i posadzić cebulę dymkę. Kolejny punkt z wiosennej listy prac odhaczony.

Mocno zazdraszczam Tych okien
Gruszka_na_w... 21:15, 13 mar 2021

Helen napisał(a)

Mam taka życiową strategię, że zawsze z listy niezbędnych spraw najszybciej załatwiam to, czego najbardziej nie lubię. To bardzo pomaga uporać się z resztą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 22:05, 13 mar 2021

Robię dokładnie tak samo w pracy
Gosiek33 06:50, 14 mar 2021

syli_a napisał(a)

Tak Haniu. Pieniek, trawy w lewą rękę przytrzymuje a prawą ręką ciacham siekierką na ok ale 10 cm kawałki. Tylko biorę mniejsze Kempki. Mam niski pieniek i niskie siodełko. Teraz na rodosach wycinają drzewa i sąsiad utnie mi wysoki pieniek z orzecha włoskiego. Drzewo było duże i grube to schylać się nie będę musiała

Skoro na pniaku się daje to może przetestuję, małą siekierkę mam. Na razie trawy mokre po deszczach i tak rębarka ich nie przemieli
Gruszka_na_w... 14:07, 16 mar 2021

Helen napisał(a)

W ogrodzie systematycznie pracować się nie da, więc dłubię na kilku frontach.
Wczoraj było wyjątkowo bez deszczu. Udało się zwałować trawnik i uporządkować rabaty.
Dzisiaj znowu leje i wieje. Pewnie podłubię coś na froncie domowym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:08, 16 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Skoro na pniaku się daje to może przetestuję, małą siekierkę mam. Na razie trawy mokre po deszczach i tak rębarka ich nie przemieli

Daj znać jak Ci poszło.
galgAsia 14:21, 16 mar 2021

Haniu, jak ja już tęsknię za ogrodem... U mnie codziennie deszcz, wiatr, zimno. No nie da się robić...
Ten pomysł z siekierką na miskanty wydaje się niezły . Co prawda nie posiadam pieńka, za to mam bardzo milusią i poręczną siekierkę . Pieniek znajdę i spróbuję.

Ostatnio trochę ciągnę nosem po ziemi (przedwiośnie, Panie, przesilenie jak nic ), ale może przyszłym tygodniem złapię wiatr w skrzydła. Wyglądam boćków na przydrożnym gnieździe. To będzie znak, że idzie dobre
mrokasia 14:21, 16 mar 2021

To ja dziś w ramach dłubania wyskoczyłam na pół godzinki i trochę uprzątnęłam rabatę pojałowcową. Zawsze coś do przodu .
Gosiek33 15:03, 16 mar 2021

pniaka nie używałam, cięłam maszyną ale padać zaczęło
tulucy 15:06, 16 mar 2021

Przede mną pierwsze w życiu rozdrabnianie miskantów. Ale najpierw muszę je ściąć plan mam na przyszły tydzień, jak podobno miną przymrozki...