Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:09, 22 mar 2021

Och, jak ja lubię niespodzianki.
Kiedy do moich drzwi zmierza posłaniec z paczką, to zawsze czuję lekką ekscytację, ale z reguły wiem, co mi przyniesie.
Dziś był jeden z takich wyjątkowych dni, kiedy przesyłka była prawdziwą niespodzianką. czułam się tak, jakby to sama Pani Wiosna postanowiła mi wynagrodzić tę szaroburą rzeczywistość zaokienną.
Pokolorowała mój świat.

Pisklaczkami zaopiekowała się sowa.

Tak kolorowego akcentu brakowało w szarych wnętrzach.

I choć za oknem zimnica i wiatr, to można zacząć marzyć o wiośnie i kolorach.

Galgasiu specjalistko od cuda-wianków! Mistrzostwo świata to Twoje rękodzieło. Detal powala na kolana. Dziękujemy!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dorii 15:32, 22 mar 2021

Czy twój kominek jest ciepły?
Gruszka_na_w... 15:46, 22 mar 2021

Dorii napisał(a)
Czy twój kominek jest ciepły?

To jest tzw. piecokominek. Z tyłu ma masę akumulującą ciepło. Tę masę tworzy system kanałów, przez które przechodzi gorące powietrze zanim wyleci kominem. Masa waży 2 tony. Kiedy w kominku skończy się palić ogień, to ona wciąż oddaje ciepło. Przez kilkanaście godzin. Piecokominek ma sterownik, który zapewnia pełną obsługę procesu spalania. Fajny wynalazek. Od nas wymaga jedynie jednokrotnego załadowania drewna, podpalenia i włączenia sterownika.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MiluniaB 16:19, 22 mar 2021

Wianek piękny - podziwiałam już na wątku u jego autorki. Fajnie wygląda na kominku
Dorii 16:29, 22 mar 2021

Marzy mi się taki piecokominek. Twój bardzo ładny.
Agatorek 18:47, 22 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiosenne jest tylko światło. Rośliny od dłuższego czasu zastygły. Ale prognozy są optymistyczne. od jutra już bez przymrozków.
To ujęcie chyba sama też lubię, bo bardzo często się pojawia na zdjęciach.

No, na tych fotkach ogród „wymiata” .

Haniu, nie myślałaś o tym, żeby zrobić sobie wizytówkę i w jednym miejscu pokazać swój piękny ogród?
Tak tylko pytam

Agatorek 18:48, 22 mar 2021

Wianek cudowny . Kominek też, super wygląda
jolanka 19:03, 22 mar 2021

Piękny "uśmiech" dostałaś od Asi, od razu weselej i rogal od ucha do ucha
Gruszka_na_w... 20:23, 22 mar 2021

Dorii napisał(a)
Marzy mi się taki piecokominek. Twój bardzo ładny.

Podczas budowy udało się spełnić sporo odkładanych latami marzeń. To o wyeliminowaniu schodów, to o przydomowym ogrodzie i warzywniku, to o hamaku pod ręką i to o kominku, do którego można się przytulić. Takie prozaiczne, ale ich spełnienie bardzo wpłynęło na mój wewnętrzny dobrostan.
Gruszka_na_w... 20:25, 22 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Wianek piękny - podziwiałam już na wątku u jego autorki. Fajnie wygląda na kominku

Gwoździk podtrzymujący jest trochę za wysoko. Wianek bożonarodzeniowy jest większy. A nie mam już sumienia dziurawić obudowy z szamotu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies