Haniu, piękne zdjęcia najbardziej zachwycił mnie dereń na tle nieba szkoda wiśni... u mnie do wymiany trzy klony, ale młode jeszcze. Takiego drzewka byłoby mi żal...
Kasiu, uwijam sie jak mogę z tymi porządkami, żeby wreszcie spokojnie usiąść i cieszyć się wiosną. Podczas prac czasem zastygam tylko na moment, bo i ptaki tak cudnie świergolą, i roślinek coraz więcej wyłazi. czekam na ten moment, kiedy dłużej będzie można pozostać w "zastygnięciu".
Daga, nie wierzę, że jeszcze brak u Ciebie listeczków pod oglądania. U mnie dzisiaj pojawiły się listki na dereniach Sibirica, a z ziemi wylazły brunnery. Termometr pokazywał 22 stopnie.
Aniu, ja już nie wyobrażam sobie ogrodu bez przydomowego warzywnika. Uwielbiam wędrówki z koszyczkiem po warzywno- owocowe plony.
A groszek co prawda tyczny nie jest, ale lepiej się sprawuje, kiedy jego pędy mają chocby niewysoka podpórkę. Wystarczy taka 50-70 cm. U siebie wykorzystuję gałązki z cięcia krzewów i drzewek. Takie rozcapierzone są lepsze od tych gładkich.
To powojnik Kermesina. Rośnie bezproblemowo, nie choruje na uwiąd. Kwitnie do jesieni, choć w drugim rzucie skromniej. Co roku jest w sprzedaży w markecie w kropki i kosztuje mniej niż 10 zł.
Ładna już wiosna u Ciebie. To chodzenie w butach z kolcami nie jest aż takie wygodne. Ja w ub roku zrobiłam z 27m2 mojego trawnika i kurczę się namęczyłam.
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Z drzewkiem trzeba się będzie pożegnać. Gałązki ma suche i coś za bardzo "lata", kiedy poruszałam pniem. Trudno, czasem tak bywa.
Byłam dzisiaj w szkółce i w sklepach ogrodniczych. Wyboru wielkiego nie było, bo potrzebne mi drzewko jednopienne, które samo z siebie nie urośnie zbyt wielkie. Nie piszę się już na konieczność cięcia z drabiny. Odpadł też judaszowiec, bo nie lubię roślin, które trzeba opatulać. Były rajskie jabłonki, ale jakieś takie krzywo szczepione. Ostatecznie nabyłam to, co rosło, czyli Pissardii. Posadzę profilaktycznie metr obok tej, która uschła.
Oj, a ja dzisiaj nie fociłam. Od rana robiłam porządki na długiej prostej, potem jeździłam po sklepach ogrodniczych, a późnym popołudniem ogarniałam studzienną po armagedonie spowodowanym wiszącym w jej pobliżu karmnikiem.
Też lubię oglądać cudze ogrody.
Białe ciemierniki widać z daleka. Są wielką ogrodnicza radością, bo już w grudniu dają nadzieję na nadejście wiosny. A krokusiki to kwintesencja wiosny. Chciałabym kiedyś zobaczyć ich łany na tatrzańskich halach.
Śliwa wiśniowa poszła do roślinnego nieba. Takie dziwne zrządzenie losu. Kilka lat temu kupiłam dwa egzemplarze. Ta rosła ładnie, a druga miała kiepską miejscówkę, w zagęszczeniu. Szkoda mi było drzewka i oddałam je rok temu Natalce z pobliskiego ogrodu. U Natalki odżyło i pięknie przyrasta.