Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Martka 18:28, 28 mar 2022

Haniu, piękne zdjęcia najbardziej zachwycił mnie dereń na tle nieba szkoda wiśni... u mnie do wymiany trzy klony, ale młode jeszcze. Takiego drzewka byłoby mi żal...
Juzia 18:39, 28 mar 2022

Czekam na więcej fotek.
Bo ja spragniona widoków ogrodowych... innych niż u siebie
Agatorek 20:39, 28 mar 2022

Kurczę, trzymam kciuki za wiśnię, piękne drzewko.

Ciemierniki rzeczywiście ładnie wyglądają z krokusikami . Białe na rabacie świecą.
Judith 20:54, 28 mar 2022

Haniu, pięknie masz już ogarnięte .
Niepokojąca śliwa wisniowa to jaka odmiana?
Gruszka_na_w... 21:15, 28 mar 2022

Ależ gości! Miło mi bardzo, że zaglądacie.

Kasiek napisał(a)
Piekny masz ogrod, z checia usiadlabym na tej laweczce i podziwiala rosliny

Kasiu, uwijam sie jak mogę z tymi porządkami, żeby wreszcie spokojnie usiąść i cieszyć się wiosną. Podczas prac czasem zastygam tylko na moment, bo i ptaki tak cudnie świergolą, i roślinek coraz więcej wyłazi. czekam na ten moment, kiedy dłużej będzie można pozostać w "zastygnięciu".

Magara napisał(a)
Jak miałaś taka pogodę to tylko działać
Też bym już chętnie listeczki jakieś u siebie zaobserwowała Ale uczę się cierpliwości

Daga, nie wierzę, że jeszcze brak u Ciebie listeczków pod oglądania. U mnie dzisiaj pojawiły się listki na dereniach Sibirica, a z ziemi wylazły brunnery. Termometr pokazywał 22 stopnie.

AnnaCh napisał(a)
Też zaczęłam ogarniać warzywnik i wysiewy, w sobotę np. pierwszy raz w życiu posiałam całą skrzynię groszku cukrowego. I po tym uświadomiłam sobie, że to nie fasolka karłowa i pewnie to jest tyczne Ciekawe...

Aniu, ja już nie wyobrażam sobie ogrodu bez przydomowego warzywnika. Uwielbiam wędrówki z koszyczkiem po warzywno- owocowe plony.
A groszek co prawda tyczny nie jest, ale lepiej się sprawuje, kiedy jego pędy mają chocby niewysoka podpórkę. Wystarczy taka 50-70 cm. U siebie wykorzystuję gałązki z cięcia krzewów i drzewek. Takie rozcapierzone są lepsze od tych gładkich.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 28 mar 2022

nyna76 napisał(a)

Proszę ,powiedz jak się nazywa ten powojnik ? Nie udało mi się go ukorzenić z ogrodu mojej mamy, a bardzo chciałabym go mieć..

To powojnik Kermesina. Rośnie bezproblemowo, nie choruje na uwiąd. Kwitnie do jesieni, choć w drugim rzucie skromniej. Co roku jest w sprzedaży w markecie w kropki i kosztuje mniej niż 10 zł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
nicol21 21:23, 28 mar 2022

Ładna już wiosna u Ciebie. To chodzenie w butach z kolcami nie jest aż takie wygodne. Ja w ub roku zrobiłam z 27m2 mojego trawnika i kurczę się namęczyłam.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gruszka_na_w... 21:30, 28 mar 2022

mrokasia napisał(a)

Ze śliwą rzeczywiście zmartwienie, to już spore drzewo. Trzymam kciuki, może jednak po prostu zaspała.

Wiolka5_7 napisał(a)
Oj szkoda było by śliwy
Mi tak rok temu nie obudziła się po zimie ,wieloletnia wiśnia Kiku byłam w szoku jak wiosną jej nie nabrzmiewały pąki .

Martka napisał(a)
Haniu, piękne zdjęcia najbardziej zachwycił mnie dereń na tle nieba szkoda wiśni... u mnie do wymiany trzy klony, ale młode jeszcze. Takiego drzewka byłoby mi żal...

Z drzewkiem trzeba się będzie pożegnać. Gałązki ma suche i coś za bardzo "lata", kiedy poruszałam pniem. Trudno, czasem tak bywa.
Byłam dzisiaj w szkółce i w sklepach ogrodniczych. Wyboru wielkiego nie było, bo potrzebne mi drzewko jednopienne, które samo z siebie nie urośnie zbyt wielkie. Nie piszę się już na konieczność cięcia z drabiny. Odpadł też judaszowiec, bo nie lubię roślin, które trzeba opatulać. Były rajskie jabłonki, ale jakieś takie krzywo szczepione. Ostatecznie nabyłam to, co rosło, czyli Pissardii. Posadzę profilaktycznie metr obok tej, która uschła.
Gruszka_na_w... 21:33, 28 mar 2022

Juzia napisał(a)
Czekam na więcej fotek.
Bo ja spragniona widoków ogrodowych... innych niż u siebie

Oj, a ja dzisiaj nie fociłam. Od rana robiłam porządki na długiej prostej, potem jeździłam po sklepach ogrodniczych, a późnym popołudniem ogarniałam studzienną po armagedonie spowodowanym wiszącym w jej pobliżu karmnikiem.
Też lubię oglądać cudze ogrody.
Gruszka_na_w... 21:39, 28 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Kurczę, trzymam kciuki za wiśnię, piękne drzewko.

Ciemierniki rzeczywiście ładnie wyglądają z krokusikami . Białe na rabacie świecą.

Białe ciemierniki widać z daleka. Są wielką ogrodnicza radością, bo już w grudniu dają nadzieję na nadejście wiosny. A krokusiki to kwintesencja wiosny. Chciałabym kiedyś zobaczyć ich łany na tatrzańskich halach.
Śliwa wiśniowa poszła do roślinnego nieba. Takie dziwne zrządzenie losu. Kilka lat temu kupiłam dwa egzemplarze. Ta rosła ładnie, a druga miała kiepską miejscówkę, w zagęszczeniu. Szkoda mi było drzewka i oddałam je rok temu Natalce z pobliskiego ogrodu. U Natalki odżyło i pięknie przyrasta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies