Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:46, 27 mar 2022

mrokasia napisał(a)
O rety, zmęczyłam się samym czytaniem . Super podziałałaś! Ja też miałam pracowitą sobotę.

Lecę z tymi robotami ogrodowymi, bo lada moment trzeba się będzie zabrać za omiatanie wnętrz po zimie, przygotowanie wędzonek i innych kulinarnych specjałów. Marzy mi się już zwisanie na hamaczku bez wyrzutów sumienia, że jakaś ogrodowa robota wisi mi nad głową. Dzisiaj kicałam po trawie i oczyściłam truskawki. Potrzebuję jeszcze 2-3 dni, żeby zakończyć przygotowanie ogrodu do wiosny.

U mnie wciąż kwitną przebiśniegi i krokusy. Te drugie tworzą fajny duecik z białymi ciemiernikami.

Mam jednego ciemnego ciemiernika. Nie wiem do końca, czy on mi się podoba. Kwiatki zwisają w dół i na rabacie w ogóle go nie widać.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:54, 27 mar 2022

Napia napisał(a)
Mnóstwo prac za Tobą. Mnie też się udało sporo zrobić, ale z nawożeniem czekam na deszcze, bo sucho u nas bardzo. I wiosna jeszcze nie tak ładna jak u Ciebie

Trawnik po nawiezieniu podlałam, a i wczoraj trochę popadało. Patrzyłam dzisiaj i większość kuleczek nawozowych się rozpuściła.

Ten ciepły tydzień bardzo podpędził wegetację.

tawlina jarzębolistna

dereń jadalny

forsycja Maluch

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:05, 27 mar 2022

Mam zmartwienie, bo coś mi się zdaje, że nie obudzi się po zimie szczepiona śliwa wiśniowa. W ubiegłym sezonie już w sierpniu zaczęła zrzucać liście, a teraz brakuje jej pączków. Te cieńsze gałązki są suche. Średnie gałązki po przecięciu nie wykazują charakterystycznych na werticiliozy pierścieni.

Śliwa lekko na prawo od drewnianego klocka w centrum zdjęcia.

W sezonie tworzyła fajny akcent i przesłonę.

Zamierzam przyciąć jakąś grubszą gałązkę i sprawdzić, czy są tam oznaki życia.
Gruszka_na_w... 22:11, 27 mar 2022

I na koniec takie tamy.

świdośliwa

EM odświeżył ławeczki. Można już na nich siadać bez obaw o zabrudzenie.

Kasiek 23:15, 27 mar 2022

Piekny masz ogrod, z checia usiadlabym na tej laweczce i podziwiala rosliny
Magara 23:15, 27 mar 2022

Jak miałaś taka pogodę to tylko działać
Też bym już chętnie listeczki jakieś u siebie zaobserwowała Ale uczę się cierpliwości
nyna76 23:38, 27 mar 2022

Proszę ,powiedz jak się nazywa ten powojnik ? Nie udało mi się go ukorzenić z ogrodu mojej mamy, a bardzo chciałabym go mieć..
AnnaCh 10:11, 28 mar 2022

Też zaczęłam ogarniać warzywnik i wysiewy, w sobotę np. pierwszy raz w życiu posiałam całą skrzynię groszku cukrowego. I po tym uświadomiłam sobie, że to nie fasolka karłowa i pewnie to jest tyczne Ciekawe...
mrokasia 11:14, 28 mar 2022

Co do bordowych ciemierników mam takie same obserwacje. Mam jednego, kwitnie co prawda bardzo bujnie i jest śliczny ale faktycznie, jakoś mniej go widać na rabacie niż te o jasnych kwiatach.
Ze śliwą rzeczywiście zmartwienie, to już spore drzewo. Trzymam kciuki, może jednak po prostu zaspała.
Wiolka5_7 11:53, 28 mar 2022

Oj szkoda było by śliwy
Mi tak rok temu nie obudziła się po zimie ,wieloletnia wiśnia Kiku byłam w szoku jak wiosną jej nie nabrzmiewały pąki .